winterharde cactussen

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 22/03/2005 - 21:19
edob

winterharde cactussen

ik heb een hobbykasje waar ik begonnen ben met cactussen ,het is s'winters ongeveer 2-6graden.
Maar wat zijn goede winterharde cactussen nu heb ik zuilcactussen die wat bleek zijn geworden en schoonmoedersstoel 3maal die gele vlekken hebben gehad, nu met het zonnetje wordt het gauw 32graden met luchten is dit erg en hoe geef ik het beste water nu,

di, 22/03/2005 - 23:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

er zijn veel soorten cactussen die makelijk een enkele graad vorst kunnen hebben bij mij in de kas komt de temperatuur geregelt onder de 0 graden zonder uit val van planten.
Het belangrijkste is dat ze hor droog staan .
In deze periode nevel ik in de morgen ,mocht het weer zo blijven dan ga ik over op het geven van water .

wo, 23/03/2005 - 00:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

hmm .. wat mij betreft is de algemene idee van algemene koude tolerantie in onze streken wel heel kort door de bocht .. ik ken veel geslachten die het bij ons niet uithouden met sub-zero temperaturen en luchtvochtigheid van 90% en meer, temeer daar men ze niet kurkdroog kan houden wegens overmatig wortelverlies ... alle zuid-amerikaanse "pampa"bewoners verdragen dit soort be(mis)handeling heel slecht, ze gaan jaar na jaar achteruit ...
voor mij .. winterhard = mogelijk maar 't hangt er vanaf wat ..
als men dus de specifieke eisen van de planten niet kent kan men beter maar voorzichtig zijn .. of een grote(re?) vuilnisbak kopen ? :-)

mvg
Willy

wo, 23/03/2005 - 20:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

nevel je dan elke dag of de paar dagen en nevel je op de pot?
welke soorten heb jij in de kas staan?

do, 24/03/2005 - 01:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

neen .. helemaal niet, de planten blijven "droog" vanaf ong 1 november tot de eerste warme dagen (in dit geval is dat ..nu) dan wordt een eerste maal vluchtig geneveld, zo vroeg mogelijk in de morgen zodat alles kan opdrogen (ik heb ook ventilatoren in de serre) als het weer constant warm blijft wordt er 3-5 dagen later nog een geneveld en zo steeds met kortere tussenpozen. Als de meeste planten nieuwgroei vertonen dan pas wordt er gegoten en alstijd bij "standvastig" en voldoende warm weer ..
Ik heb (vrijwel) enkel zuid amerikaanse soorten 90% Parodias, de rest "chilenen" Matucana, een sloot Weingartia, en een paar Noord Amerikaanse buitenbeentjes ..

mvg
Willy

do, 24/03/2005 - 01:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

PS .. ik nevel over de planten zodat de "mist" zachtjes over de planten heen valt .. allemaal microscopisch kleine druppeltjes :-)

mvg
Willy

do, 24/03/2005 - 09:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

parodias bedankt voor je uitleg ik ben een starter wat betreft cactussen en heb zoals je begrepen heb voor het eerst een kasje
wat me wel opvalt is dat ik nu bij de meeste zuilcactussen zie dat ze wit uitslaan de vetplanten zien er wel goed uit zoals de kaloe .

ik heb nog een leuke foto meegestuurd

winterharde cactussen
do, 24/03/2005 - 10:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hmm ... dat "wit uitslaan" vind ik wel vreemd .. kun je dat beter beschrijven ?
't zijn toch geen wolluizen of zo ?

mvg
Willy

do, 24/03/2005 - 20:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

nee het zijn geen wolluizen sommige cactussen trekken wit weg zal ik maar zeggen .
misschien is het wel te vochtig geweest door het petroleumkacheltje

do, 24/03/2005 - 23:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb ook een petroleumkacheltje en ik zie dit fenomeen niet .. ik heb wel een ganse batterij oude computerventilatoren in de serre hangen die regelmatig aanspringen (met een timer) en die simuleren een flinke "wind" door de serre ... en alhoewel ik absoluut niet beweer dat dit bij u het geval is, veel liefhebbers durven hun planten niet "luchten" ttz ze veel frisse lucht toevoeren uit angst dat ze zullen afkoelen. Uiteindelijk dienen ze hun planten heel slecht want tegen dat beetje kou kunnen ze meestal heel goed, maar tegen die natte, klamme staande luchtmassas, neen dat verdragen ze helemaal niet :-)

mvg
Willy

vr, 25/03/2005 - 14:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zouden ze wit kunnen wegtrekken door een teveel aan licht? Staan ze al lang in de serre? En waar stonden ze voordien?

Pieter

vr, 25/03/2005 - 16:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik ben blij dat iemand ook een petroluem kacheltje gebruikt want ik was al bang dat dit de boosdoender was ik heb in de winter wel me raampje opengehad maar niet me ventilator aangehad alleen voor verwarmen, het is wel moelijk om te temperatuur dan laag te houden, heeft er iemand ook nog grondverwarming in zijn kasje. ik heb even een foto toegevoegd van de zuilcactussen die problemen geven en gewoon een foto van mijn verzameling.

vr, 25/03/2005 - 21:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

jullie zien nu een foto van een van de probleem cactussen van 1 heb ik vanmiddag de hele bovenkant afgesneden omdat deze zacht en zwart was geworden, alle cactussen heb ik in nov2004 gekocht in een tuincentrum en in mijn kasje gezet, misschien waren ze wel te nat en gewend aan een hogere temperatuur

edo

zo, 19/02/2006 - 21:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nu ik de foto zie... lijkt het sterk op een schimmelinfectie. Jammer genoeg geldt hier maar één oplossing: weggooien die handel!
Ik denk niet dat er gevaar dreigt dat de schimmel zich zal voortzetten op gezonde planten.

zo, 19/02/2006 - 22:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

kristof

ik heb deze zuilcactus niet weggegooid en hij doet het nog steeds goed
edo

Onderwerp gesloten