bloei eens in de honderd jaar

25 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 07/07/2010 - 10:26
KRISTOFD

bloei eens in de honderd jaar

vandaag in de krant bloei eens in de honderd jaarik heb er ook één staan die gewoon niet wil groeien

bloei eens in de honderd jaar
di, 06/07/2010 - 21:04
kristof p

eens in de honderd jaar? dacht dat ze in honderd jaar veel meer bloeiden dan 1 keer...

di, 06/07/2010 - 22:46
KRISTOFD

blijkbaar bloeien ze maar ongeveer om de 100 jaar ik zou het niet weten

di, 06/07/2010 - 23:15
ick

Volgens mij kan dit toch echt wel eerder/vaker dan eens in de honderd jaar. In zuid-europa zie ik toch met regelmaat bloeiende exemplaren en van wat ik er over heb opgezocht op internet, kan een cycas revoluta (daar gaat het toch om?) na ongeveer 15 jaar gaan bloeien. Er wordt dan overigens wel gesproken over exemplaren in de volle grond (in pot schijnt het vrijwel niet te lukken) en deze 15-jarigen zijn wel al erg groot.
zie hier: https://tinyurl.com/2czt6o

groet, rick

wo, 07/07/2010 - 00:25
Draco

Ik zou al heel blij zijn, als mijn exemplaar na 5 jaar weer eens een keer nieuw blad zou geven.

wo, 07/07/2010 - 01:11
kristof p

draco,

meststof met een hoog stikstof gehalte zou dit moeten bevorderen geloof ik!

ik weet wat je bedoeld hoor. heb al 3jaar eentje in de volle grond staan en deze heeft nog nooit nieuw blad gemaakt maar gelukkig blijven de oude bladeren mooi maar ooit zullen deze toch ook wel afsterven...

gr
Kristof

wo, 07/07/2010 - 01:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
ééns in de 100 jaar is larie: in een natuurlijk biotoop kan dit veel vroeger en meestal jaarlijks; soms afwisselend een kegel en een nieuwe bladkroon. Trouwens, de plant op de foto is een mannelijke, deze geeft geen zaden maar alleen stuifmeel; een vrouwelijke plant vormt een bolvormige kegel.
Een plant die nog geen nieuwe bladkroon gegeven heeft na vijf jaar moet toch wel iets tekort hebben.
Zelf heb ik een Cycas revoluta sinds oktober 2000, en die heeft sindsdien toch al minstens een 6-tal nieuwe kronen gemaakt; meestal om de 2 jaar, maar ook soms om het jaar. Sinds enkele jaren is er een uitloper gevormd. Nu is de plant volop bezig aan een nieuwe kroon: 26 bladeren op de hoofdstam en 7 op de uitloper.
Groeten,
Paul

bloei eens in de honderd jaar
wo, 07/07/2010 - 01:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

wie telt er mee:

bloei eens in de honderd jaar
wo, 07/07/2010 - 01:49
Draco

Een jaloersmakend plaatje. Mijn exemplaar staat al sinds jaar en dag 's zomers in de volle zon en heeft twee generaties bladeren, die nu zo langzamerhand beginnen te vergelen. Of dat van betekenis is? De top begint zich sinds vorig jaar wel te verbreden met een spitse pluim. Ik geef de Cycas maandelijks vloeibare mest van een professionele samenstelling (Plantprod 14-12-16 + Mg en sporenelementen 3 g/L) en in het voorjaar een topping langzaamwerkende organische mest van DCM. Het merg van de inmidddels dikke stam zou dus barstensvol met energie moeten zitten. Ik krijg ook wel adviezen om hem te verkuipen, danwel het vergelende blad af te snijden. Dat zou de uitgroei van nieuw blad kunnen bespoedigen. Maar of dat nu nog zinvol is. Het is niet zo handig, als de Cycas in september nog gaat uitlopen. Dan maar in het najaar het oude blad eraf snoeien en de plant eventueel verkuipen. Wellicht morgen een plaatje als tegenwicht van al dit moois.

groet,

Draco

wo, 07/07/2010 - 15:24
chriske

hier een foto van mijn exemplaar,hij heeft juist nieuwe bladeren gekregen. de oude waren helemaal geel en heb ze eraf geknipt.om de 2 jaar krijg ik er nieuwe.ik heb hier nog nooit meststof aan gegeven.
in de winter zet ik hem wel binnen in de living.
ik lees hier dat hij bij sommige in volle grond staat.moet je de cycas dan beschermen want ik dacht dat hij niet winterhard was (toch niet bij zo'n koude winters zoals we de afgelopen 2 jaar hebben meegemaakt.
groetjes christel

bloei eens in de honderd jaar
do, 08/07/2010 - 01:34
Draco

Hierbij een foto van de onwillige Cycas. De aftakelende kroon is 5 jaar geleden in de kas gevormd en heeft daardoor een diameter van 200 cm. De stam meet 60 cm met een doorsnede van 25 cm.
Genoeg body zou je zeggen om wat groeikracht te tonen. Hij staat bijna de hele dag in de volle zon en krijgt om de andere dag een plens water. Wat kan je er dan nog meer aan doen. Misschien zou een plaatsje in de kas de groei kunnen bespoedigen. Een paar kleinere Cycadeëen die daar overdag aan 35°C of meer worden blootgesteld, beginnen inmiddels alweer nieuw blad te ontwikkelen.
Mijn bedoeling met de grote revoluta is echter dat de nieuwe bladerkroon wat compacter wordt dan in de kas het geval zou zijn.

Groet,

Draco

bloei eens in de honderd jaar
do, 08/07/2010 - 13:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Chriske, dat ziet er heel mooi uit!
Draco, jouw bladeren zien er inderdaad wat afgeleeft uit, normaal natuurlijk als ze reeds zolang aan de plant staan. Ik heb wel de indruk dat er nieuwe schijnbladeren (cataphylls) gevormd worden; deze worden afwisselend gevormd met de echte bladeren. Mijn plant begon dit vóór de winter ook al te vormen; stilstand tijdens de winter; en verder in het voorjaar. Op 11 juni zijn we vertrokken naar Madeira, en toen was er nog niets te zien van echte bladeren. Bij onze terugkomst op 21 juni was de nieuwe bladkroon doorgebroken. Op 1 maand is het hele proces dus praktisch voltooid. De vorige kroon is ook uitgekomen in september 2008; is niet ideaal, maar is toch goed gegaan.
Mijn plant staat ook in volle zon, en gaat buiten zogauw er geen nachtvorst meer voorspeld wordt, gaat in de winterberging voor de eerste vriestemperaturen; dit jaar buiten vanaf eind april. Overwinteren doe ik in een koele serre bij minstens 8°C.
Meststof (Floranid permanent 16-7-15+2) dien ik slecht éénmaal toe: in het voorjaar bij het naar buiten brengen. Als grond gebruik ik een mengsel van 1/2 goede potgrond, en verder grof rivierzand, lavagruis, fijne boomschors en wat perliet. Op watergeven ben ik vrij zuinig: ééns in de week bij warm weer; bij bladvorming tweemaal per week bij warm weer.
Mijn plant heeft een stammetje van 34cm (gemeten tot waar de nieuwe bladeren uitgroeien), en een diameter van 21cm. Staat nu in een pot van 45cm diameter.
Misschien kun je de onderste bladkroon verwijderen, (heb ik ook gedaan in het voorjaar). Nu herplanten lijkt mij niet aangewezen; dit doe je best vroeg in het voorjaar. Zelf verplant ik om de 3-4 jaar.
Veel succes,
Paul

vr, 09/07/2010 - 00:20
hent v

Hoi

nu verpotten kan heel goed.
Eerst oude pot verwijderen ,dan in een metselkuip oid de kluit vol laten zuigen met water en weer uit laten lekken en dan groter potten.
Ik denk dat er dan binnen 4 weken een nieuwe bladkrans begint te groeien.

Gr Hent

vr, 09/07/2010 - 01:02
Draco

Bedankt voor de adviezen. Ik zal er volgende week nog eens specifiek naar kijken. De Cycas staat nu al in een vrij grote kuip en ik weet niet hoe dicht de beworteling is. Misschien kan ik een deel van potgrond vervangen of de kluit wat hoger zetten op een verse laag aarde. Nu ben ik vooral bezig met water geven, eergisteren was het de maandelijkse mestdag. Dat betekende 30 gieters van 10 L aanmaken en verdelen. Het zou best handig zijn om over een automatisch doseersysteem te beschikken, zoals kwekers gebruiken. Vandaag heb ik de tuin ook eens goed natgemaakt, want meer dan af en toe een paar mm valt hier niet en dat is met deze temperaturen binnen een dag verdampt. Dankzij de het extra water en de warmte schieten de bamboes meters de hoogte in.

Groet,

Draco

ma, 26/07/2010 - 12:28
hent v

Hoi Draco

heb je de plant al aan de praat.Ik heb,zoals in mijn topic omschreven,mijn revoluta op die dag groter gepot en het resultaat is: hoofdstam van 60 cm met nieuw blad ongeveer 5 cm (hoeveel is nog niet te zeggen ,maar ik denk 30 st),grootste zijstam (caudex 10 cm )is al 10 cm nieuw blad (8 st) en de kleine zijstam (caudex 6 cm)is met 3 cm nieuw blad (5 st) ook aan de gang.

Gr Hent

ma, 26/07/2010 - 14:01
Draco

Er zit wel ontwikkeling in de top, Hent, maar het moment suppreme is nog niet aangebroken. Je zou
denken dat het bij dit vochtige weertype niet lang meer zal duren. Verkuipen is voor mij momenteel
geen aantrekkelijke optie, omdat de cycas nu al bijna niet meer te tillen is. Dus wacht ik maar
geduldig af en geef al en toe een dosis kunstmest. De onderste en oudste bladkrans is inmiddels
geheel verdord en de meer recente bladeren vergelen. Mocht de nieuwgroei dit seizoen uitblijven
dan knip ik de plant in ieder geval kaal, voordat hij weer in de kas verdwijnt. Aan mijn Musa maurelii
(zie elders in de forum) beleef ik in ieder geval meer groeiplezier.

Groet,

Draco

bloei eens in de honderd jaar
ma, 26/07/2010 - 15:32
marc50

Vraagje , mag je zijscheuten verwijderen , of beschadig je dan de palm.

Marc

bloei eens in de honderd jaar
ma, 26/07/2010 - 16:43
hent v

Hoi Marc

alles mag ,alleen is de kans groot dat hij dan uiteindelijk op de composthoop moet belanden.
Ik persoonlijk vind dat zo'n plantcompositie met meerdere groeipunten mooier als alleen maar 1 stam.

Gr Hent

ma, 26/07/2010 - 16:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat ziet er goed uit Draco, nog wat geduld en warm weer!
Marc50: je kan die verwijderen, maar ze moeten eerst een stuk groter worden. Thuis heb ik op mijn pc een website bij mijn favorieten die dat vrij goed uitlegt.
Binnen enkele dagen ben ik nog eens thuis, en dan zoek ik die op.
Paul

ma, 26/07/2010 - 16:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is de website: https://tinyurl.com/y48kje3d
(grijze hersencellen wat aangepord!)

ma, 26/07/2010 - 17:16
marc50

Thanks

Marc

wo, 28/07/2010 - 12:30
hent v

Hoi Draco

jammer dat verkuipen geen optie is,het zou het beste voor de plant zijn.
Je hebt dit jaar misschien kans op een nieuwe bladkrans ,maar dan kan het wel weer 5 jaar duren voor de volgende.
Ik verpot iedere 3 jaar (2-3 cm groter) en heb al bijna 20 jaar ,ieder jaar een nieuwe bladkrans.
De bladeren van vorig jaar en 2 jaar geleden zijn ook nog aanwezig,die van 3 jaar geleden zijn in het voorjaar verwijderd nadat ze grijs en dus verdroogd waren.
Het is dus echt beter voor de plant dat hij verpot word.

Gr Hent

do, 29/07/2010 - 22:41
veerlej

Ik wist zelfs niet dat deze buiten mogen. Ik heb er enkele maanden geleden 1
gekocht in de Lidll, en dacht dat het een kamerplant was. Mag ik hem nu nog
buiten zetten (gewoon in pot) of is het wat laat in het seizoen om hem nog te
laten wennen aan het sterkere buitenlicht. Hij staat nu al enkele maanden in
de veranda.

vr, 30/07/2010 - 00:57
Draco

Je kunt de Cycas revoluta nu zeker nog buiten zetten. Ik zou dat zelfs voor veel kamerplanten adviseren. Een zomers verblijf in de open lucht met af en toe een buitje regen doet ze goed. Geef de plant minstens een week om op een lichte standplaats geleidelijk aan de zon te wennen en mijdt de felle zon. Dat voorkomt verbranding van de bladeren. Haal de plant aan het eind van de zomer bijtijds weer naar binnen in verband met de nachtelijk afkoeling.

zo, 01/08/2010 - 13:49
veerlej

Ok zal ik doen bedankt! Zet mijn kamerplanten vaak buiten in de zomer( einde
voorjaar, als de temperaturen terug warmer worden) maar heb bij de deze
eigenlijk niet stilgestaan. Alleen mijn orchideeen blijven binnen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag