Brahea armata

19 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 28/05/2007 - 18:58
marita

Brahea armata

Hallo
Ik heb zojuist een Brahea armata van 80 cm hoog (hoogte zonder pot) gekocht. Hoogte stam 15 cm. Kostte 65 euro. Is dit een redelijke prijs?
Morgen wil ik deze in de volle grond zetten. Ik heb alleen nog geen enkele ervaring met deze soort. Wie kan me iets vertellen over grondsoort, standplaats, winterbescherming, etc? Graag uit eigen ervaring. Ik woon in het oosten van Nederland; zandgrond.
Alvast bedankt voor de reacties.
Groetjes Marita

Brahea armata
ma, 28/05/2007 - 18:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Daar zijn de exotische samenwerkingsbladen voor: https://tinyurl.com/y5u3owul

ma, 28/05/2007 - 23:25
satmeel

Marita,

ook naar Oosterik geweest?

Ze hadden er nogal wat staan. Ook een bootlading vol fortunei stond overal verspreid.

Paul

do, 31/05/2007 - 14:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik weet niet hoe je tuin is ingedeeld, maar waarom kies je voor deze palm, een trachycarpus fortunei is veel harder, beide zijn waaierpalmen en lijken ook nog op elkaar.
Ik begrijp wel dat je iets anders wil, ik weet niet of je al trachycarpus palmen hebt, maar anders zou ik daarvoor kiezen.
De brahea moet beschermd worden, maar kan wel aadig wat kou hebben.
Een gedraineerd plantgat moeten ze allemaal hebben, met grind en verse tuinaarde.

Maar het is een mooie palm echt waar die je hebt, verdiend een mooi pekje in je tuin.

do, 31/05/2007 - 19:57
kroisos

nou, ik vind een Brahea armata in de verste verte niet gelijken op een Trachycarpus....
planten in een grond waar je ook een cactus zou in uitplanten dus grond met meer stenen dan aarde wat een goede drainage geeft...

gr
kristof

do, 31/05/2007 - 22:33
marita

Hallo
Edwardkarin. In de tuin heb ik al 4 Trachycarpus fortunei, 4 Chamaerops humilis en 2 Chamaerops humilis 'vulcano'. Ik wou een een keer iets met een ander kleur blad, maar toch redelijk winterhard. Vandaar deze Brahea.

Inmiddels heb ik de Brahea in de volle grond staan. Ik heb een groot en diep gat gemaakt met onderin een opgerolde drainagebuis. Daarboven op een dikke laag kapotte dakpannen. Daarna de palm gepoot in een mengsel van zandgrond (uit de tuin), metselzand en veel grind. Nu maar hopen op een mooie zomer.

Groetjes Marita

Brahea armata
do, 31/05/2007 - 23:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Marita, ik begrijp het, ziet er exotisch uit dit plaatje, mooi hoor.

Het zijn ook geen gelijke palmen, maar wel 2 waaierpalmen, maar ik zie dat je grond genoeg hebt.

do, 31/05/2007 - 23:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kroisos, nee ze zijn uiteraard verschillend, maar ik bedoel waaierpalmen, maar als je de ruimte hebt dan zou ik het doen, maar moet je kiezen kan je misschien beter voor de trachycarpus gaan, het is maar wat je wil.

Het ziet er bij Marita goed lijkt me zo te zien.

za, 02/06/2007 - 00:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Marita,

Mooie plant maar absoluut niet geschikt voor ons klimaat. (Te vochtig)

Ik hoop voor je dat jij hem wel aan de praat krijgt.
Ik heb al 8 jaar een Brahea armata en deze gaat iedere winter de serre in bij 5 graden Celcius..
Hij krijgt dan bijna geen water en toch is het in al die jaren al 2 maal gebeurt dat hij is gaan rotten in het hart en ik hem er ternauwernood door heb gekregen.
In plaats van groter wordt hij steeds kleiner en heeft nu eindelijk de grote terug die hij indertijd had toen ik hem kocht.

za, 02/06/2007 - 00:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zo lukt bij mij de butia capitata niet, hij is niet dood, maar groeit ook niet lijkt het?

za, 02/06/2007 - 01:11
R.E.M.

Hoe zou dit liggen met een Bismarckia Nobilis? Ik t***el...doen of niet doen? Wat is het beste en wie heeft tips?

za, 02/06/2007 - 15:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste R.E.M.

Bismarckia nobilis
Een statige palm met een enkele soort afkomstig uit Madagascar.De bladeren die op zeer dikke bladstelen staan, zijn zilverkleurig en kunnen een doormeter van 3M. halen. De stam is krachtig ,dik en kan een hoogte van 10M. bereiken. Hij gedijt het beste in de volle zon van de tropen ,en verdraagt slechts enige graden vorst.
vorstbestendig -1/-2°c zone 10

Dus deze palm is echt niet geschikt om in de tuin te zetten en zelf een poging om te kijken of het wel gaat zou ik niet doen.
Bij de eerste vorst aan de grond en dan hoeven ze niet eens vorst te melden zal hij al problemen hebben.
Metingen van temperaturen zijn op 1,5 meter hoogte en als ze 0 graden hebben gemeld kan het aan de grond al vlug -3 tot -4 zijn.

Groeten

Marc

za, 02/06/2007 - 15:28
kroisos

hoi,

een Bismarckia zou ik zeker niet in de volle grond planten, als kuipplant is het al geen gemakkelijke. ze hebben een zeer hoge lichtintensiteit, veel heel veel zon en hitte nodig om goed te groeien waardoor ze in ons klimaat slecht tegen langdurige temperaturen onder de 10°C kunnen en langzaam maar zeker aftakelen. als binnenplant zijn ze ook niet echt geschikt gezien hun hoge licht behoeftes en hun omvang....

een Brahea armata is nog net te doen in ons klimaat als je de nodige voorzorgen neemt voor de winters. ze hebben op zen minst een afdak nodig en ms is het ook beter om er een ventilatortje bij te plaatsen zodat de lucht errond wat droger word want in ons klimaat is het niet de koude die doodsoorzaak nr 1 is voor deze palmen maar wel de vochtige lucht tijdens de winter en de vele regens.....
ik heb onlangs ook eentje in de volle grond geplant maar wel op een goed beschutte plek dicht bij het huis waar hij uit de noord en oosten wind staat en ook afgeschermd van de natte westen winden, het word in dat hoekje ook extreem warm als de zon schijnt en als die schijnt kan hij er bijna de ganse dag van genieten, ik hoop dat hij het goed zal doen op zijn nieuwe stekkie....

Brahea armata
za, 02/06/2007 - 16:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Kroisos

Op het moment dat ik afdakjes en ventilatoren moet plaatsen om een palm iedere winter weer erdoor te krijgen vind ik hem niet winterhard genoeg om in mijn tuin te zetten.
Dat ik een palm de eerste 2 a 3 jaar moet beschermen als het nodig is en hij daarna alleen nog bescherming krijgt bij hoge uitzondering vind ik acceptabel.

De Butia capitata en de Jubaea zijn daarom ook niet geschikt voor ons klimaat omdat deze ieder jaar weer voor te veel nattigheid beschermd moeten worden. Vooral nu de winters warmer maar ook nog eens vochtiger worden.
Een Palm die waarschijnlijk het beter zal doen qua vochtigheid is de Butia eriospatha en misschien wel een goede kandidaat voor ons land.

Marc

za, 02/06/2007 - 20:09
kroisos

Beste Marc,

ik heb ook niet gezegd dat de Brahea armata winterhard is. echt winterhard zijn alleen enkele soorten Trachycarpus en ms de Chamaerops humilis en Rhapidophyllum hystrix . Butia capitata, yatay en odorata zijn inderdaad gevoelig voor het vele vocht tijdens de koudere perioden en willen niet zo heel erg goed groeien tijdens de frisse zomers maar als je het groeipunt drooghoud zullen ze de meeste winters wel goed doorstaan. De Butia eriospatha lijkt inderdaad wat beter geschikt en groeit in ons klimaat ook sneller en langer dan de andere Butia's maar ik ga mijn eriospatha de eerste jaren toch ook wat beschermen tijdens zeer natte en koude perioden tijdens de winter om het groeipunt wat te beschermen. een oudere Jubaea is toch behoorlijk sterk en ms toch redelijk winterhard in de mildere delen van België en Nederland. veel hangt denk ik ook af of je een Jubaea of Butia (in het geval van Butia is dat dus de eriospatha) hebt uit zaad van Jubaea's die groeien op de hoogste en koudste (en mss ook vochtigste) gebieden of van Jubaea's uit de warmere gebieden...
ja, Brahea armata is een moeilijke palm in ons klimaat omdat het hier voor deze palm soms wel iets te vochtig, te donker en te koud kan zijn maar aangezien ik de Brahea armata een prachtpalm vind wil ik het wel eens proberen en alleen tijdens de winter hem voorzien van een afdak, zelf ga ik er ook wel geen ventilator bij plaatsen. dat vind ikzelf ook wat te vergaand maar het kan wel helpen... ik heb de vorige winter enkele 3 of 4 jarige zaailingen buitengelaten zonder bescherming en geen enkele heeft buiten wat bruine plekjes schade opgelopen, het waren wel uiterst zache temperaturen deze winter maar het was toch ook wel een zeer vochtige winter met een paar dagen serieus wat sneeuw. ms is een afdak wel genoeg om hem tijdens de winter te beschermen....ik zal het wel merken de komende winters....
tja, wie palmen in zijn tuin wil en niet alleen Trachyarpus palmen zal sommige palmen wel wat moeten beschermen. zelf ben ik ook zo iemand maar ik vind het niet erg dat er tijdens de winter wat afdakjes staan in de tuin. tijdens de korte en koude winterdagen kan je toch niet zoveel doen buiten of genieten van de tuin en in de lente zomer en herfst kan je wel volop genieten van je palmen en andere exotische planten....

gr
kristof

za, 02/06/2007 - 22:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Kristof,

Natuurlijk zal je wat moeten proberen als je iets exotisch in je tuin wilt en daar ik al meer dan 15 jaar met palmbomen bezig ben heb ik de afgelopen jaren heel wat geëxperimenteerd en krijg je voor je zelf dan een goed idee wat wel en niet kan en wat je wel en niet wilt.
Ik heb zelf ook nog steeds een Brahea armata maar die blijft dus in een pot omdat hij het hier beter in zal doen. Ik heb meer plezier van een plant die er het hele jaar mooi uitziet.
Ik heb ook al een grote Nannorrhops ritchiana gehad maar deze is nooit in de tuin gekomen daar hij vanaf het begin dat ik hem had maar een blad gemaakt heeft en steeds maar achteruitging totdat hij begin van deze lente er na 5 jaar mee ophield.
Rhapidophyllum hystrix doet het uitzonderlijk goed in Nederland en eenmaal aangeslagen groeit hij ook redelijk. Heeft alleen last van roest (zoals bij rozen) maar bloeit ieder jaar weer.
Ik denk dat op het moment wij weer een flinke koude periode krijgen boven de -15 en heel veel Trachycarpus palmen het loodje zullen leggen omdat ze geïmporteerd zijn uit Italië en tot nu toe geen echt vorst hebben gehad.
Mijn tuin ligt op het noorden en van december tot begin maart komt er ook geen zon in de tuin. Hierdoor ontdooit de grond ook niet vlug en blijft deze vaak weken bevroren.
Hierdoor heeft mijn oudste Trachycarpus fortunei al temperaturen van -15° C gehad en met 2 maal een rottend hart het toch overleeft.
Toch zal ik bij -15°C er in klimmen en hem proberen te beschermen als ik er dan nog aan kom want dan begint het kritisch te worden.
De diverse bananen die ik heb bescherm ik ook niet in die zin dat ik er een kooi met stro e.d. omheen bouw. Ze krijgen een laag mulch en dan zie je ze een a 2 jaar weer op de zelfde plaats opkomen en dan zijn ze verdwenen.
Voor dat geval heb ik voordat ze de volle grond ingaan een stek genomen die dan 3 jaar later weer een speciekuip vult als deze dan weer de grond in gaat.
Zo hoef ik nooit nieuwe te kopen en houd ik toch prachtige bananen in mijn tuin.
Dit principe van vernieuwing hanteer ik bij alle planten die niet echt winterhard zijn voor ons klimaat en is goedkoper dan nieuwe kopen of verwarmen tijdens de winters.
Veel palmplezier en succes met de Brahea

Groeten

Marc

za, 02/06/2007 - 23:53
kroisos

hoi,

waar ik woon in west-vlaanderen dicht bij de belgische kust zakken de temperaturen zelfs tijdens een echt koude winter niet zo vlug onder de -10°C en meestal is het overdag wel terug boven de 0°C waardoor de grond nooit echt lang bevroren is maar je hebt gelijk wat je zegt over de Brahea, daarom heb ik hem ook op het warmste en droogste plekje geplant die beschikbaar is, als ik zie dat hij inderdaad ieder jaar achteruit gaat ga ik hem terug oppotten wat natuurlijk wel een groot risico inhoud bij Brahea's maar ik zie ook liever een levende dan een dode Brahea.
ik hoop binnenkort zaailingen te hebben van de Brahea moorei die meer vorst en vocht zou aankunnen en ook minder zon nodig heeft dan een armata en die ook eens te proberen maar voorlopig willen de zaden nog niet kiemen.....grrrrr
de Nannorphs geef ik al helemaal geen kans hier, die moet echt wel woestijnlucht en temperaturen hebben om ook maar een beetje te groeien.
hopelijk blijven de winters zo zacht als de afgelopen jaren of worden ze nog zachter maar het zou nog leuker en veel meer mogelijk maken als de winters ook nog eens een stuk droger worden........

gr
kristof

zo, 03/06/2007 - 00:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kristof,

Ik weet niet hoeveel ervaring jij met de brahea hebt?
Ik heb ontdekt dat hij slecht reageert op veel water. De meeste palmen maken een groeispurt bij warm weer en combinatie met veel water maar de Brahea groeit dan alleen maar slechter.
Afgelopen jaar heeft hij zoveel water gehad in de zomer dat hij net niet uitdroogde in droge periodes en dat heeft hem goed gedaan en maakte hij ook weer eens diverse nieuwe bladeren.
Het is ook wel logisch omdat hij uit de droge delen in Mexico komt.

Heb jij enige ervaring met Sabals?

Marc

za, 09/06/2007 - 14:34
kroisos

Hoi,

het klopt dat Brahea armata uit de drogere delen van Mexico komt maar in de sierra's zit heel veel grondwater opgeslagen in ondergrondse meren waardoor ze eigenlijk best wat water zuipen. dat is ook de reden waarom ze zo diep wortelen. een pas aangeplante Brahea geef je best geregeld water omdat hun wortels nog niet diep genoeg zitten om het grondwater te bereiken, je moet wel oppassen dat je de bladeren en de speer niet te nat maakt want daar zijn ze dan wel gevoelig voor en kan de speer beginnen schimmelen....ms dat als je ze ong om de 2maanden behandelt met een antischimmel product de bladeren veel gezonder blijven?

Sabals (ik heb het dan over de palmetto maar geld denk ik voor de meeste Sabals) hebben om goed te groeien veel hitte en water nodig waardoor het niet de snelste groeiers zijn in ons klimaat met relatief korte en koele zomers maar ze zijn wel goed bestand tegen onze winterse temperaturen als je ze tijdens de winter drooghoud. ik zaai ze zelfs rechtstreeks uit in de volle grond en de zaailingen lopen geen schade op tijdens de winter alleen zullen die zaailingen waarschijnlijk nooit een stam vormen in ons klimaat. als je eentje wil hebben met een stam zal je er een moeten planten die al een stam(metje) heeft. als ze al een stam(metje) hebben groeien ze ook wat sneller maar ivg met bijv een Trachycarpus fortunei is het nog altijd tergend traag.....

gr
kristof

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag