ensete maurelli overwinteren

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 10/09/2009 - 19:45
ferrari

ensete maurelli overwinteren

hallo mijn vraag ik heb al drie jaar een maurelli staan in de thuin maar het is me nog niet gelukt om er een goed de winter door te brengen gewoonlijk graaf ik hem uit en zet hem in pot in mijn garage waar het niet vriest maar ook niet te warm is nu heb ik horen zegen dat deze plant het best overwintert bij 10 graden graag meer info Danny

ensete maurelli  overwinteren
do, 10/09/2009 - 21:36
hent v

Hoi

alle bladeren eraf snijden ,1 dag op zijn kop om al het water uit de plant te laten lopen,en op potten en op een lichte plek wegzetten.
Wel regelmatig ventileren want stilstaande lucht is een bron van infectie en dus rot.
10 gr is goed ,moet niet minder worden.
Verwarmd regenwater is ook een must.

Gr Hent

do, 10/09/2009 - 23:02
jim

Heb ze vorig jaar in een niet afgewerkte serre ondergebracht. Temperatuur daalde daar tijdens de koudste nachten tot net boven 't vriespunt. Had geen uitvallers (2 ventricosums en 4 ventr maurelli's - jonge plantjes in pot). Wil niemand tegenspreken, zeker niet diegenen met meerdere jaren ervaring, maar mij lijkt toch dat ze tegen wat meer kunnen dan 10°, tenzij die grotere planten minder aankunnen ?

do, 10/09/2009 - 23:09
hent v

Hoi

temperatuur zegt niet alles want de relatieve luchtvochtigheid en de hoeveelheid licht en de luchtverplaatsing (ventilatie)tellen ook mee.

Gr Hent

vr, 11/09/2009 - 10:07
lily-anne

Ik vertel je even hoe ik mijn ensete ventricosum dit jaar ga overwinteren : Ik zou je willen aanraden om er 1 blad aan te laten zodat dit nog wat verder kan groeien en het vocht helemaal kan opgebruiken uit de pot .Zo kan hij dan uiteindelijk droog de winter ingaan en dat geeft de beste kansen op overleven .Als hij droog staat , is vorstvrij genoeg denk ik .Bij mij zal hij deze winter nauwelijks vocht krijgen ,tenzij hij terug begint te groeien in het voorjaar , dan zal ik heel spaarzaam wat gieten . Ik had vorig jaar ook al de bladeren eraf gesneden en de plant op zijn zij gelegd om al het water uit de bladoksels te laten vloeien - het heeft heel lang geduurd alvorens de kluit wat begon uit te drogen - ik heb de kluit uiteindelijk zelfs wat proberen losmaken om vlugger te drogen en er kranten onder gelegd om te helpen het vocht op te slorpen .Ik had al verhalen gelezen over rotte wortels in de winter en was er erg bang voor .Enfin zijn eerste winter is hij in ieder geval goed doorgekomen - afwachten of de kluit nu wat vlotter zal uitdrogen
succes
Lily-Anne
groetjes

vr, 11/09/2009 - 23:23
ferrari

hallo dank u wel voor de info ik denk dat ik daar goed mee geholpen ben vriendelijke groetjes Danny

Onderwerp gesloten