Ervaring met Butia Eriospatha

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 04/06/2011 - 21:35
alexvg

Ervaring met Butia Eriospatha

Ls,

Nu mijn Trachycarpussen (Fortunei) het een winter overleefd hebben in de tuin zonder al te veel bescherming, zit ik eraan te denken om een Butia Eriospatha in de tuin te zetten (volgend voorjaar, zodat hij een heel seizoen lekker kan wortelen).
Ik wou nu alvast rondkijken en vragen of iemand hier ervaring mee heeft (onderhoud en winterhardheid) liefst in het oosten van Nederland(Twente, omdat de verschillen op een paar honderd kilometer al heel erg groot kunnen zijn).

Ik kan hem alleen iets inpakken met vliesdoek als hij klein is (kleiner dan ca 2m planthoogte), ik heb niet direct de beschikking over spanning dus een lichtsnoer oid is niet aan de orde om hem te laten overleven.

Verder moet ik nog even bekijken hoeveel ruimte er naast de palm vrij moet zijn t.o.v. huis/schutting, misschien dat jullie dat ook weten.

Alexander

zo, 05/06/2011 - 17:17
palmbird

Als je niet kan bijverwarmen de eerste jaren is er veel kans dat Butia het niet red ,hij kan zonder bijverwarming oost ned in normale winter niet overleven.Jubaea van met stam van minstens 30 cm diameter kan al wat meer koude aan.Maar Jubaea gaat ook een afdakje nodig hebben en de regenzijde ook best toedoen in de winter.Bij constante vorst of matige vorst voor enkele dagen alle zijden dichtmaken met folie die voor warmte overdag kan zorgen(verwarming zonder stroom).Want overdag moet de temp tijdens ijsdagen boven nul komen,met de tent in doorzichtige folie gaat het meestal lukken.Met vliesdoek aleen gaat het in gewone winters niet lukken,ik zou het daar in het oosten niet proberen,deze soort is meer iets voor west vlaanderen.Desnoods is en kleiner ex van Jubaea van 50 a 100 euro nog een betere keuze dan Butia.Op de engelse fora geven ze ook toe dat de Butia eriospatha minder geschikt is dan gedacht en alleen stand houd in plaatsen met heel zachte wintertemp.Daar gaan ook velen enkel nog Jubaea heraanplanten als vederpalm of hybriden ervan.Vordeel is dat Jubaea niet zo snel de hoogte ingaat en op termijn dus beter te beschermen is.Aanplanten op 2 m van een muur geeft al voor heel lange tijd de zekerheid dat hij plaats genoeg gaat hebben,als je echter reuzeplaats hebt op 6 tal m van de muur dan ben je letterlijk een eeuwigheid gerust.

Ervaring met Butia Eriospatha
zo, 05/06/2011 - 17:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hier was ik al een beetje bang voor.
Een beetje Jubea Chilensis is al vrij prijzig (meer dan het dubbele) dit vind ik toch zeer jammer voor iets waarvan ik niet zeker weet dat hij blijft overleven.
Ik zal dan eens moeten kijken of er ergens een iets kleiner exemplaar te krijgen is, die toch groot genoeg is om te overleven.

Alexander

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag