Ik zag een documentaire hierover.

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 01/11/2009 - 22:59
edwardkarin

Ik zag een documentaire hierover.

Als de noordpool warmer wordt gebeurt er meer dan alleen een toename van de temperatuur en het smelten van het ijs. Het klimaat is een complex systeem van verschijnselen in de atmosfeer, de zee en op het land die elkaar allemaal beinvloeden. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn, en misschien ook onverwacht.
Met het wegsmelten van het arctische sneeuw en ijs komen donkerder land en oceaanoppervlakten bloot te staan aan het directe zonlicht. Deze zullen sneller opwarmen dan het reflecterende ijs en sneeuw, waardoor de opwarming in het gebied verder zal versnellen.

Met sneeuw en ijs bedekt land- en zee-oppervlak weerkaatst 85% van het zonlicht. Donkere grond en vegetatie weerkaatsen maar 20% en de zee zelfs maar 10% en houden dus veel meer warmte vast

Effecten van plantengroei

Als de poolgebieden opwarmen zal de boomgrens naar het noorden op gaan schuiven. Meer plantengroei in het gebied betekent dat er ook meer CO2 wordt vastgehouden. Dit gaat het broeikas effect tegen. Maar tegelijkertijd warmt de aarde meer op doordat de begroeiing meer warmte vasthoudt. Dit effect zal waarschijnlijk sterker zijn dan het afkoelende effect van de CO2 -absorptie.

De begroeiing zal naar verwachting de komende eeuw sterk toenemen.

De stijging van de temperatuur in het noordpoolgebied heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor de regio. De effecten kunnen over de hele wereld voelbaar worden.

Ik zag een documentaire hierover.
ma, 02/11/2009 - 00:06
ed ressiv

Dag Edward
Ongeveer hetzelfde ook gezien maar dan op discovery.
Daar werd er ook bij verteld dat de aardbol dit niet voor de eerste keer meemaakt.
Wat wij zelf er nog van meekrijgen in onze eigen levensloop is moeilijk te voorspellen. Dat onze kinderen de duidelijke verschillen zullen merken is zeker en onze kleinkinderen hebben straks simpelweg palmen in de tuin die we nu nog niet kunnen laten overleven.
Tja het water stijgt, maar de nederlanders zijn echte zeebedwingers, ik geloof zeker dat er op tijd ingegrepen wordt. Zo niet dan komt het westen wel in brabant en limburg wonen en dan zijn onze huizen weer goud waard.
Of zal het anders verlopen? verzuipen? nee dat geloof ik niet.
Als het andere klimaat komt, dan gewoon genieten.
Het is per slot wel zo dat de zuidpool enorm aan ijs aan het aanwassen is, daar hoor je weinig over,dus echte problemen? Het zou me niet verwonderen dat het aanwassen van ijs aan de zuidpool zorgt voor het nodige evenwicht.
Als de aardbol maar niet gaat kantelen dat is weer een ander probleem, een die niet te overzien is.
Hans

ma, 02/11/2009 - 08:20
edwardkarin

Hoi Hans, kantelt de aardas dan?

Is dat ooit gebeurd, dat zou onoverleefbaar zijn voor de mensheid ben ik bang, ik neem aan dat het proces niet van het een op andere moment zal plaatsvinden.

Is er al een afwijking van de aardas nu t.o.v. van 50 jaar geleden(ik noem maar een periode) dan heb je toch ook een andere zonnestand, lijkt me niet dus.

De zuidpool-zomer breekt wel aan, ijsaangroei daar lees je niets over, ik lees ook dat daar gletsjers afbreken en smelten, dus ik ben er niet van overtuigd dat het een het andere op zal heffen, een balans?

Ik denk mede door de hardhout-kap, en uitstoot met deze wereldbevolking de opwarming een feit is die alleen maar sneller gaat toenemen, dat lees je af aan de stijging van de gem. temp. werelwijd, bovendien blijkt het volgens het KNMI in west-Europa sneller te gaan en we uit de pas lopen van het wereld gem.

Nou ja... er zijn weer nieuwe spaarlampen bij de Gamma zag ik, en de LED lamp zal snel goedkoper worden(lijkt met voor de motivatie wel handig...), de oude spaarlampen liggen in een mand tegen een goedkope prijs.
Tja ach als je er toch aan wil verdienen verzin je weer iets anders toch, energieklasse A zijn ze immers allemaal, en A+ voor verlichting is er nog niet... wie weet.

gr. Edward

ma, 02/11/2009 - 14:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is nog maar de vraag of wij hier een subtropisch klimaat krijgen als gevolg van het smelten van de poolkappen. Een aspect dat hier misschien nog niet genoemd is, is de mogelijkheid dat de Atlantische Golfstroom wegvalt, omdat het zeewater rond de Noordpool minder zout wordt en warmer, waardoor de 'motor' van deze Noordatlantische circulatiestroming tot stilstand komt. De circulatie wordt nu in stand gehouden doordat het koude en zoutere zeewater bij de Noordpool naar de diepte zinkt en daar in tegengestelde richting terugstroomt naar de evenaar.
Zonder de Golfstroom zullen de winters strenger in plaats van milder worden in onze contreien en in ieder geval onvoorpelbaarder zoals aan de Oostkust van Noordamerika op dezelfde breedtegraad (New York). Er zijn aanwijzingen dat de snelheid van de Golfstroom al met zo'n 20 % zou zijn afgenomen.

ma, 02/11/2009 - 18:23
kristof p

daar zeg je al zoiets. de golfstroom zou inderdaad al aan het afzwakken zijn maar de laatste jaren hoor je daar niets meer over?
of het wegvallen van de golfstroom er ook effectief voor zal zorgen dat we hier strenge winters zullen krijgen valt nog te bezien want het zal simpelweg nergens meer echt koud worden als de polen gesmolten zijn...dat we nog maar weinig snappen over hoe onze wereld klimaatsgewijs functioneerd is wel duidelijk...het feit dat we niet weten hoe het komt dat bijv. het op de noorpool zoveel miljoenen jaren geleden niet kouder werd dan 8°C terwijl er geen zonlicht is voor 6 maanden op het jaar zegt al genoeg...

iets wat ik hier ook nooit hoor is het effect van de arctische oscilatie,(beaufort Gyre), een weerpatroon waarbij hoge en lagedrukgebieden tussen het noordpoolgebied en de lagere breedtegraden heen en weer bewegen. de laatste decenia lijkt deze oscillatie de voorkeur te geven aan de 'warme' fase (3-5°C warmer dan normaal). een koude fase hadden we bijv. in de jaren 60 (iedereen kent wel de beruchte winter van 63!) deze oscilatie verklaart perfect waarom we periodes hebben met milde winters en periodes met erg koude winters...laat ons hopen dat we nog lang in de warme fase mogen blijven zitten...

wat de zuidpool betreft...daar is het temperatuursgewijs nog steeds koud genoeg om een gezonde ijskap te ondersteunen MAAR daar word het ijs van onderen aangevallen door het wat warmere zeewater. de ijskappen rusten op de bodem van de aarde (deukt die zelfs wat in!). nu is het al zover gekomen dat zowel op de noord als op de zuidpool warmer zeewater onder het ijs kan doordringen tot ver onder de ijskap en daardoor brokkelt het ijs sneller af waardoor ook bijv. gletsjers veel minder weerstand ondervinden en nu veel sneller richting zee stromen...het is gek hoe een enkel element (kleine temperatuurstijging) zoveel reacties teweeg kan brengen...

wat de boomgrens en co2 opvang betreft denk ik niet dat er meer bomen zullen kunnen groeien (oppervlaktegewijs). vele (droge) plaatsen in de (sub)tropen zullen nog droger en heter worden waardoor het er mss onmogelijk zal worden voor plantengroei. het opschuiven van de boomgrens naar het noorden zal dan enkel maar hetgene wat verloren gaat in het zuiden kunnen opvangen...

ik denk dat we eigenlijk vergeten zijn dat we nog altijd in een soort ijstijd zitten en het dus logisch is dat de wereld terug opwarmt... ;-)

gr
Kristof

ma, 02/11/2009 - 19:14
ed ressiv

Het kantelen van de aardas als een mogelijkheid wordt al langer besproken.
Of het ooit zal gebeuren, ik denk dat hier alleen maar voorspellingen aan ten grondslag kunnen liggen. Een of andere wijsgeer roept zoiets en er zijn altijd instellingen of media die daar op in gaan.
Sommige roepen 3% en anderen weer 20% als kantelmogelijkheid.

https://tinyurl.com/yy3dnd4o

Hier weer een andere met allerlei gegevens, ik zou me niet al te druk maken over dit soort dingen.

https://tinyurl.com/y6nk6um6

Groeten
Hans

ma, 02/11/2009 - 21:33
hent v

Hoi

de aarde is toch een soort tol die aan het ronddraaien is en als die uit balans raakt maakt hij toch ook rare capriolen.

Gr Hent

di, 03/11/2009 - 00:59
edwardkarin

Dat we maar weinig snappen dat is iets wat mij dagelijks bezig houdt, ziekte als kanker krijgen we ook nooit geneesbaar denk ik? En zo is er veel meer op te noemen.
Om bij dit topic te blijven is een en ander tegenstrijdig, maar ik trek zelf een conclusie, dat is als de polen smelten de temperatuur warmer wordt overal, de zon staat het dichtst op de evenaar als de temperatuur gem. 3 graden stijgt dan wordt het bij ons zomers en 's winters ook warmer, alleen als de westcirculatie afneemt doordat de golfstroom de basis zou zijn van de stroming op grote hoogte dan wordt het na oktober al kouder, dan krijg je toch meer landklimaat effecten denk ik?
Ik denk dat als de temperatuur van de Noordzee ook kouder wordt de invloed nog groter zal zijn, eveeens een vergelijkbaar effect als we een blokkade hebben in de winter, alles is toch afhankelijk van de herkomst waar zo'n stroming vandaan komt, daar aanwezige koude of warme lucht, maar ik begon erover dat het opwarmt in mijn scenario, dus is de bron ook weer warmer.

Maar toch lees je meer dat alles opwarmt, de boomgrens zich optrekt naar het noorden/zuiden, meer extremen etc...

Over New York, dat ligt op dezelfde breedtegraad als Madrid dat is in de winter iets warmer qua zonnestand/kracht.
De zonale stroming veroorzaakt aan de oostkust van de VS vaak aflandige winden, vaak in de winter dus kou en de zomers relatief warm.
Aan dezelfe kant ligt hier de warme Noordzee, daarom ook zeeklimaat in de winter relatief mild dus, tenzij...

Als alles opwarmt dan toch ook de watertemperatuur, maar wat zal het normaal op onze breedtegraad zijn zonder de Atlantische stroming? Goede vraag dus.

Er zijn zoveel scenario's...

Eerst deze winter maar weer door, liefst zonder al teveel vorst.

gr. Edward

Onderwerp gesloten