Musa Basjo winter klaar maken???

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 28/09/2009 - 12:03
chriske

Musa Basjo winter klaar maken???

Hallo, graag had ik van iemand geweten of ik nu al mijn musa's mag uitdoen bladeren afknippen en in potten zettenom vorstvrij te bewaren.mogen ze evntueel weg gezet worden in een kelder waar geen licht is.
verleden jaar alle musa zeer goed ingepakt en toch nog allemaal bevroren bij - 20 graden.vandaar dat ik ze nu al wil klaar maken voor de eerste vorst.
alle info is welkom

ma, 28/09/2009 - 12:55
ick

Beste Chriske,

Bij mij is de Musa Basjoo voorlopig nog aan het groeien, Vorige week is er nog een nieuw blad uit gekomen.
Nu is het voor mij het eerste jaar dat ik een Musa Basjoo heb, maar gezien de recente groei, lijkt het me wat vroeg om 'm winterklaar te maken. Ik was van plan te wachten tot er echt serieuze nachtvorst wordt voorspeld. Maar zoals gezegd, ik heb eigenlijk geen ervaring met deze plant... misschien groeit -ie wel door tot de nachtvorst, geen idee!

Groet, Rick

ma, 28/09/2009 - 22:06
hent v

Hoi

dat je alles klaar heb staan voor de vorst is oké maar uitgraven hoeft pas als er strengere nachtvorsten zijn voorspelt dan -5.

Gr Hent

ma, 28/09/2009 - 22:14
robbie007

Ik wacht nog tot de temperatuur gezakt is tot iets boven het vriespunt,verleden jaar (en jaar daarvoor) veel tijd en werk gestoken in het inpakken van de Musa Basjoo's (koker van draad,opgevuld met stro,vliesdoek rond de koker en bovenaan met een paraplu voor de regen),doch een 10 tal Musa's helemaal afgevroren.
Gelukkig had ik er een 6 tal uitgespit en in pot in de kelder gezet.
Binnen een ik schat 3 tal weken gaan ze (15 tal van ongeveer 1 meter 70) en een 5 tal kleinere) allemaal uitgespit worden en zo de kelder in.
Daar is het winter en zomer constant een 12 graden dus ideaal.
Aan de meeste zal ik nog een ferme brok aarde laten hangen en die zal ik dan in een platsiek zak steken en gewoon niet laten uitdrogen,de kleinere zullen opgepot worden met potgrond.Het is ook wat werk maar zal veel vlugger klaar zijn op deze manier dan met dat gesjouw met het stro enzo,ook als de winter voorbij is zit je anders met al dat stro.
Moest je echt op voorhand weten dat het geen strenge winter is die ons te wachten staan,zou ik het misschien wagen maar na verleden jaar zie ik dat niet echt zitten :)

Groetjes

Musa Basjo winter klaar maken???
ma, 28/09/2009 - 22:14
robbie007

ander foto

Musa Basjo winter klaar maken???
ma, 28/09/2009 - 22:15
robbie007

nog fotoke

Musa Basjo winter klaar maken???
ma, 28/09/2009 - 23:21
chriske

hallo,ja in mijn kleder is het toch ook 15 graden
maar is het daar niet te donker want ik heb daar geen enkle venster waar licht binnenkomt of moet dit niet?
groetjes christel

di, 29/09/2009 - 09:54
Echinacea

Verleden winter ook -21 gehad. Mijn musa's een ingepakt met lichtslang daarond vliesdoek en bij - 2 liet ik de verlichting branden. Geen enkele afgevroren, zo hebben ze in het voorjaar ook geen schade om zich terug te hetstellen van afgestoken wortels en dergelijke en veel minder werk.
Op de wortels had ik ook snoeisel gesmeten en bovenkant op de vliesdoek plastiek gedaan om de vliesdoek niet nat te laten worden.

di, 29/09/2009 - 16:29
robbie007

Licht hebben ze niet echt nodig,want ze groeien toch niet,wij hebben een klein raampje van een 30 cm op 30 dus zoveel is dit niet,en mijn Musa's stonden onder de trap in de kelder waar ze niets van licht hadden,enkel als we iets nodig hadden in de kelder:)

Het is maar hoe je het bekijkt,maar ik ben liever 100 % zeker dat ik ze volgend jaar terug heb,ze boeten wel wa in qua groei maar eens ze terug in gang zijn gaan ze redelijk vlot hoor.

ma, 05/10/2009 - 16:47
R.E.M.

Een Musa basjoo plaatsen op een plaats waar het zo'n 15 graden is, is vragen om problemen mijns inziens.
Schimmel, rot e.d. is hij dan gevoeliger voor. Hij wil vanwege de temperatuur dan rustig gaan doorgroeien, maar in stilstaande lucht en donkerte zal hij er wellicht niet beter op worden.

Wellicht hebben sommigen hier goede ervaringen mee, maar wat mij betreft mag een Musa altijd toch wel een wat lagere wintertemp. krijgen.

Gr. René

zo, 25/10/2009 - 13:39
Pavel

Het is de eerste jaar dat ik Musa Basjoo heb, in maart heb ik een plant van 30 cm stamlengte gekocht en in april in volle grond gezet, deze plant is nu 120 cm stamlengte en heeft 7 kleintjes van +/- 40 cm stamlengte, vorige week heb ik ze uit de grond gehaald, moederplant in ruime pot gezet, maar eerst de wortels verkort, en ook alle andere plantjes apart in potten geplant, en in woonkamer gezet, eerst hingen de bladeren slap, maar nu zijn ze weer goed en ze zijn allemaal hard aan het groeien, ik zal ze proberen zo te laten staan tot de lente. Heb geen kelder.

groeten van Pavel

Musa Basjo winter klaar maken???
zo, 25/10/2009 - 15:22
Subtropical

Wel wat schade van de vorst maar met de warme vooruitzichten nog geen paniek

Musa Basjo winter klaar maken???
zo, 25/10/2009 - 15:25
Subtropical

Bij deze de bloem van dicht bij, jammer hij kwam wat te laat dit jaar

Musa Basjo winter klaar maken???
zo, 25/10/2009 - 15:30
Subtropical

Voor het huis minder vorst schade, daar stond meer wind. Wel de stammen aan de voet afgedekt met bladeren ivm met de lagere temp aan de grond

Musa Basjo winter klaar maken???
zo, 25/10/2009 - 18:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik zou nog even wachten inderdaad...of het weer moet ineens om gaan slaan.
Zelf pak ik hem altijd in zodra het gaat vriezen. Met inpakken moet je oppassen dat het niet gaat broeien en dan hou je vervolgens nog niks over. Vandaar dat ik het weerbericht volg en pas inpak als het echt gaat vriezen, vervolgens weer uitpakken als de temperaturen weer hoger worden.
De enigen die bij mij afgeknipt worden en vorstvrij overwintert is de Maurelli en de Glaucum.Vervolgens gaat zij in de garage waar het niet al te licht is.
Je kunt de musa;s heel makkelijk wegzetten, met totaal donkere ruimtes heb ik geen ervaring.

Onderwerp gesloten