Musa basjoo uitgepakt

35 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 12/03/2011 - 20:44
edwardkarin

Musa basjoo uitgepakt

Vanmiddag toch maar de kokers verwijderd, was zenuwachtig, maar de musa basjoo stammen zijn oke zelfs een paar met uitloop eerste blad ontkrult zich.

Musa lasiocarpa stam ook oke, afgesneden hopen op uitloop ziet er groen en witte kern.

Stam musa basjoo 'red' is helaas toch gestorven, zat ook in een koker, maar je merkt wel dat je echt de musa basjoo of de lasiocarpa moet hebben voor overwintering.

Maar wat doe ik nu met nachtvorst? Kokers er weer overheen, ik wil de verlichting/verwarming ook opruimen?

gr. Edward

za, 12/03/2011 - 21:40
loe

Heb vandaag al 3 mmusa's uitgepakt,maar grote teleurstelling. Geen enkele stam heeft het overleefd. Had ze ingepakt met stro en plastiek kap om alles droog te houden. Woon in de noorderkempen, zal toch te koud geweest zijn in december.

za, 12/03/2011 - 23:19
D_SDennis

Bij mij drukken de basjoos het zeil alweer omhoog. Maar ik wacht altijd tot op zijn minst half april. Het heeft niet veel zin nu al de bescherming weg te halen. De groei die je ziet komt vooral door de warmte in de verpakking als de zon er op schijnt en stopt vrijwel als je deze verpakking weghaalt. Gewoon geduld hebben.

Als je echt geen verpakking mee rwil, dan is het bidden voor dat de vorst wegblijft en een zeil bij de hand houden voor als het toch tot vorst komt. Maar zo'n zeil houdt hooguit een enkel graadje weg.

Mijn advies: hou de verpakking in stand tot half april. ALs het weer dan goed is en de voorspellingen zijn goed, dan weghalen, anders rustig nog ff laten zitten!

za, 12/03/2011 - 23:34
edwardkarin

Ik schuif zo de kokers er weer overheen, maar de lichtslangen zijn weg, dus geen verwarming meer.

Maar er word geen nachtvorst verwacht meer de komende lange termijn, maar tja na half april kan het in de nachten ook nog vriezen, dus....?

Ik weet dat de groei door de warmte komt in de verpakking dat klopt ook wel, maar bij mij wilden ze het blad uitrollen en dat stond al helemaal krom onder het bubbeltjesfolie.

Nou ja, in ieder geval is mijn verpakking nu weg, maar staat paraat, maar wat jezelf zegt dat houd een paar graadjes weg.

Maar het zijn taaie hoor, want in mijn kokers was het volgens mij vaak tegen 0 of er misschien wel onder, en de lichtslang brand maar een uur aan een uur uit ook bij -8 deed ik dat, het blijkt voldoende te zijn geweest.

za, 12/03/2011 - 23:39
edwardkarin

Op een ander exotenforum lees ik meer berichten van uitgepakte musa basjoo, wel heeft iedereen de verpakking in de aanslag.

za, 12/03/2011 - 23:53
D_SDennis

Tsa, doe er mee wat je wilt. Je weet dat basjoo geen vorst kan verdragen. Hoe je voorkomt dat er vorst bijkomt is aan jou. Het kan nog koud worden. Maar vanaf halfapril is de kans op erge kou wel heel klein. Zlefs als het dan meer dan enkele graden zou vriezen, heb ik het verpakkingsmateriaal paraat. je gebruikt gewoon wat past bij de weersvoorspellingen. DIe hou ik dan ook nauwkeurig in de gaten.

Laat je niet teveel leiden door wat anderen doen. Wat de plant nodig heeft is leidend. Dus gaat het vriezen, dan heb je een probleem, tenzij je de boel weer goed genoeg kunt inpakken.

Die kromdrukkende sigaren knip ik er gewoon af zodra ik de boel uitpak. Er zullen er toch nog velen volgen. vaak zijn die eersten ook halve bladeren of beschadigde. Een gezonde basjoo heeft daar geen moeite mee.

Maar voor hetzelfde geld krijgen we van nu tot december helemaal geen vorst meer!

zo, 13/03/2011 - 00:01
edwardkarin

Je weet dat ik wel weet wat ik doe, en ik heb de kokers klaarstaan, uiteraad Dennis.

Ze verdragen wel wat vorst hoor, de bladeren niet maar de stammen wel degelijk, en als het nu nog zou gaan vriezen dan is het nachtvorst en tikt dat niet meer zo aan, tenzij de maxima ook flink onderuit gaan maar dat verwacht ik niet.

Dus ik denk dat mijn kokers wel voldoende zijn als die er weer overheen schuiven.

Voorlopig geeft de voorspelling lange termijn geen nachtvorst, en ik ben ook wel een weerkaartenkenner en gevaar is er op de kaarten voorlopig niet, voor zover je een goed beeld van de hoge en lagedrukpatronen kan zien.
Zeg maar voor 7 dagen tot 10 dagen.
Dan hebben we het alweer over 20 maart, ach de dagen worden steeds langer.

vr, 18/03/2011 - 23:24
ed ressiv

Bevroren Musa's lopen bijna zeker weer uit met nieuwe loten.
Gewoon wachten, bijna zeker. Zelfs met de harde winters van de laatste twee
winters kwam ze bij nog weer boven de grond.
Gewoon wachten.
Hans

za, 19/03/2011 - 13:19
loe

Heb deze week ook de laatste 3 bananen uitgepakt. Geen enkele stam heeft het overleefd. Heb al meer dan 10 jaar musa's staan en de laatste 3 jaar zijn alle stammen weg na de winter. De jaren voordien was er geen enkel probleem, heb zelfs bloemen gehad.

za, 19/03/2011 - 14:13
ick

Ik geloof best dat ze terug kunnen komen, maar dan moeten ze naar mijn idee al wel een paar jaar staan zodat ze een goed wortelgestel hebben ontwikkeld. Ik had 2 jaar geleden een kleine M. basjoo in mijn tuin gezet die tegen de winter flink gegroeid was. Ik heb 'm flink ingepakt (korf met stro en een afdak), maar na de winter was er alleen nog snot over en ie er ook niets meer teuggegroeid.

groet, rick

za, 19/03/2011 - 15:39
peter42

3 jaar geleden kocht ik m'n eerste banaan, en die groeide als kool.
De winter die er op volgde heb ik hem met stro ingepakt, maar in het voorjaar erop had deze toch het loodje gelegd. De zomer die daar op volgde moest ik 120km rijden om aan 6 stekjes te komen, en die zijn dan ook aardig gegroeid, maar dat gedoe met stro werkt dus niet, afgezien van de troep die je er van hebt, dus heb ik speciaal een kas gemaakt waar ik de bananen in laat overwinteren en dat gaat goed. Vorig jaar was dat de eerste keer, en werden mijn bananen vorige zomer al zo'n 3 meter hoog, dus afgelopen winter weer alles in de kas, en hebben ze het weer goed doorstaan, maar ik haal ze niet uit de kas tot eind april, want ik zou het heel erg vinden als er nu nog even een onverwacht nachtvorstje overheen kwam en dan dik 2 jaar werk naar de donder helpt. Dus als je het weer niet elke dag in de gaten houd en je niet altijd tijd hebt, dan is het beter om ze ingepakt te laten staan tot eind april, want eén nachtvorstje erover, en dan ben je weer terug bij af, en dat is eeuwig zonde.

za, 19/03/2011 - 17:03
D_SDennis

Blijft het feit dat de wortelstokken niet tegen vorst kunnen. Alleen als je deze vorstvrij weet te houden komen ze terug.

Een koker met stro helpt daar echt niet tegen. Dit houdt hooguit een eenmalige nachtvorst buiten de deur. Komt er ook overdag vorst, dan is de temperatuur na een dag ook in het stro net zo laag als erbuiten.

En diegenen die denken dat de knollen wel vorst kunnen hebben, komen bedrogen uit. Of ze hebben nooit de temp van de knol zelf gemeten, onbegonnen werk overigens... Ze kunnen lage temperaturen hebben maar geen vorst.

Peter zijn methode is goed, maar kostbaar. Heeft als voordeel dat je al in het voorjaar leuke planten hebt. Ik overwinter ze buiten, maar zorg ook dat de vorst er niet bij kan. Zelfde voordeel, maar lagere stroomkosten. Laatste methode is de boel af laten sterven in de winter. Maar dat kan pas nadat je een berg los blad oid in een ruime cirkel rond de knollen hebt aangebracht. Alleen dan blijven de knollen vorstvrij. Nadeel is dat je pas later grote planten hebt. Voordeel geen stroomkosten. En dergelijke bananen knallen in juli zo hard dat de planten net zo groot worden als bij de andere methoden. Behalve als je ze als Peter uit de grond haalt. Dat heeft nog een nadeel dat de groei wel goed zal zijn, maar niet zo spectaculair als in de vollegrond overwinterde exemplaren (waarvan je niet alleen de knollen vorstvbrij hebt weten te houden maar ook de wortels!).

za, 19/03/2011 - 17:43
peter42

och, mijn kasje heb ik zelf gemaakt, en dat heef peanuts gekost.
Verder kost het wel wat om die vorstrij te houden, maar zo hou ik wel inmiddels ruim 20 bananen heel, en dat worden er elk jaar alleen maar
meer, en zodra ik er teveel heb, dan verkoop ik die, dus dat compenseert de stookkosten op den duur.
ik heb maar een hele kleine plaats waar geen plek meer is om iets in de grond te stoppen, dus staan mijn basjoos allemaal in potten.
De kas breek ik elk jaar af en komt er op die plek 4 maanden lang een zwembad te staan, en daar omheen zet ik dan alle basjoos neer.
mijn plaats is maar 6x9 meter, schuur en afdak niet meegerekend, en
als ik allemaal vertel wat daar op staat, dan ga je denken dat ik een plaats van 15 bij 20 meter heb, vandaar ik zo goed als alles in potten heb staan, want anders kan ik m'n kont niet keren als ik de kas weer moet afbreken en het zwembad weer neer moet zetten.
Ik zit er dan ook hard over na te denken om een andere kas te bouwen
die rond is en het zwembad in past. dan hoef ik alleen nog maar het zwembad op en af te breken elk jaar, want het zoals het nu gaat is gewoon erg veel werk elk jaar, en verklaren ze mij ook wel eens een beetje voor gek. Maar goed, sommige buren hebben gewoon een berg afval tussen het onkruid op hun plaats staan, de ander spaart voetbalplaatsjes en of flippo's, en ik maak gewoon een tropisch paradijsje van mijn plaatsje.
Ieder z'n meug toch?

Musa basjoo uitgepakt
za, 19/03/2011 - 20:19
D_SDennis

Ja Peter, dat wist ik en die keuze zou ik ook maken in jou situatie! Ik probeer alleen voor anderen duidelijk te maken welke opties er zijn. Maar bakken vol stroom kost het wel, dat weet ik zelf ook uit ervaring. En als ik mij niet vergis kost deze winter jou toch minimaal 250 euro, en dan ben ik voorzichting, aan stroom. Ook dat weet ik uit ervaring. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En je planten zijn je dierbaar. Gelukkig heb ik dezelfde hobby als jij want flippo's......

za, 19/03/2011 - 20:33
jeremaine

Mijn Musa's staan nu nog op zolder, direct bij het raam van de dakkapel, ook ik sta te popelen tot ze weer lekker naar buiten kunnen, immers bijna al het blad is inmiddels vergaan, de groei is nog minimaal en spint begint een rol te spelen, nog een paar weekjes en dan gaan ze weer in de volle grond. Laten we zeggen half/eind april.

zo, 20/03/2011 - 09:39
pascalbelgie

hallo,

vorig jaar hebben wij voor het eerst bananenplanten geplant.
Na de zomer begon het vriezen net 1 dag te vroeg en 's anderedaags hebben we de planten beginnen klaarmaken voor de winter .
al de bladeren eraf gesneden, een kooi gemaakt met draad, deze opgevuld met hooi en bedekt met een regenzeil.

Gisteren zijn we aan de schoonmaak begonnen en ik merkte dat het meer op een composthoop leek. papperige stammen.
deze heb ik een stuk afgesneden.
vannacht heeft het weer licht gevroren en ik vrees het ergste.
wat kan ik nu nog doen ... zijn de planten dood, moet ik ze opnieuw inpakken, kan ik eventueel de wortel nog redden ? wie weet raad ?

Pascal.

zo, 20/03/2011 - 11:04
D_SDennis

Het antwoord kun je hierboven eigenlijk al lezen. ALs je knollen niet bevroren zijn, komt er een dezer dagen vanzelf weer leven in. Afwachten dus. En bij nachtvorst toch weer ff een zeiltje oid erover voor de zekerheid.

zo, 20/03/2011 - 15:05
peter42

@ Jeremaine
Spint? Dan zou ik maar eens snel flink gaan spuiten met gif van bayer, tenzij je binnen de kortste keren bruine bladeren wilt hebben die afsterven, en/of de spint naar andere planten gaat verhuizen en daar ook schade aan gaat richten.

za, 26/03/2011 - 10:14
herminator

Heb mijn musa 's al buiten gezet in potten om ze terug te laten groeien deze hebben binnen overwinterd en hebben zonder potgrond in de garage gestaan .

Musa basjoo uitgepakt
za, 26/03/2011 - 10:59
pascalbelgie

zoals gezegd de planten vorige week terug ingepakt met een klein jasje nadat ik het papperige gedeelte had afgesneden.
vandaag het jasje weggehaald en tot mijn verbazing beginnen er in 1 van de 2 planten bladeren te schieten .... dus idd D_sdennis s'avonds nog een tijdje het jasje aan en dan komt het wel goed . dank je.

za, 26/03/2011 - 17:26
peter42

@ Herminator
Ben je nu niet bang dat ze zullen bevriezen? Want we krijgen tot
half mei nog geregeld te maken met 1 tot enkele graden nachtvorst.

ma, 28/03/2011 - 10:33
herminator

Van het ogenblik dat het s'nachts zou gaan vriezen zet ik ze met pot s' avonds binnen zodat er geen vorst aan kan .

di, 29/03/2011 - 15:55
peter42

Dat zou mij geen doen zijn met ruim 20 stuks, en stel je voor dat je even vegeet het weer in de gaten te houden. Dan gaat er gewoon jaren werk en verzorging in een nachtje naar de donder.

di, 29/03/2011 - 20:07
edwardkarin

Het word tijd voor vocht, lekker vochtig weer dan gaan de banaantjes en alle andere flora echt goed groeien.

Nu is het wel mooi voorjaarsweer maar de nachten zijn nog erg frisjes, en als dat over is en het vochtiger gaat worden, dan pas komt de groeie er echt goed in, let maar op.

Morgenavond verwacht men regen, want alles is alweer erg droog.

wo, 06/04/2011 - 21:49
pascalbelgie

het leek mij geen goed idee een plastiek zak over de bananenplant te trekken, s'nachts ... het bekwam ze blijkbaar niet zo goed ... de beginnende uitgroei kwam gewoon los...
we gingen vorige week op vakantie en heb ze gewoon zonder iets laten staan .... als ze niet gingen groeien haalde ik er een paar andere , ze waren slechts 1 jaar oud.

Maar na terugkeer na 1 week zie ik dat er opnieuw bladeren aan groeien.

dan stel ik me de vraag of het echt wel zo delicaat is rond deze tijd van het jaar om ze gewoon hun gang te laten gaan... tot nu toe lukt dat aardig. zelfs de nieuwe kleine scheuten van vorig jaar zijn terug aan de gang.

do, 07/04/2011 - 21:13
pascalbelgie

nog een vraagje , hoe zit het met bemesting ... hoeveel koemest en wanneer en om de hoeveel tijd kan men de planten bemesten ?

za, 09/04/2011 - 12:33
Remco

Zo is onze Musa de winter doorgekomen, zonder verwarming! De stam afgezaagd op 1 meter,
wilgenmatten-vliesdoek-50 kilo stro! en afgedekt met transparant plastic. Hij staat er pas sinds 1
jaar en nu met mooi weer haal ik de bovenkant eraf. De rest laat ik nog lekker zitten tot begin mei.
Ben zoo blij dat ie nu verder groeit waar ie gebleven was!

Musa basjoo uitgepakt
za, 09/04/2011 - 12:36
Remco

En zo ziet hij er nu uit!

Musa basjoo uitgepakt
za, 09/04/2011 - 15:52
edwardkarin

Verder uitpakken, niet laten zitten!

Mijn musa's zijn allang aan het uitlopen, zonder dat ie dit mooie weer moet missen hoor.

Beetje vorst die we nog hadden verdragen ze wel, en er komt nagenoeg niets meer, hoelang wil je nog wachten dan?

za, 09/04/2011 - 17:26
peter42

Ik hoop dat het goede weer van nu niet ten koste gaat van een lange warme en droge zomer. Verder lijkt het nu wel een beetje op de zomer van, ik dacht 95', want dat was de langste en warmste zomer die ik ooit heb meegemaakt, compleet met een hittegolf van ruim 10 dagen in de laatste week van juli destijds, en leek er geen einde te komen aan dat mooie weer.
In elk geval teken ik voor dergelijke warme zomers in ons eigen land, want het kan mij niet heet genoeg worden.

za, 09/04/2011 - 22:56
belghana

Musa Basjoo uitgepakt op 4 april

Musa basjoo uitgepakt
za, 09/04/2011 - 22:56
belghana

musa basjoo uitgepakt 4 april

Musa basjoo uitgepakt
za, 09/04/2011 - 22:56
belghana

musa basjoo uitgepakt 4 april

Musa basjoo uitgepakt
za, 09/04/2011 - 22:57
belghana

musa basjoo uitgepakt 4 april

Musa basjoo uitgepakt
za, 09/04/2011 - 22:57
belghana

musa basjoo uitgepakt 4 april

Musa basjoo uitgepakt
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag