Nog steeds weinig bladeren...

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 28/05/2009 - 11:40
edwardkarin

Nog steeds weinig bladeren...

Als ik in de trein of in de auto zit, zie ik veel bomen die nauwelijks of geen blad hebben, ook op mijn werk en het uitzicht zie ik grote bomen(ik weet niet welke soort) die toch vorig jaar mooi groen waren, maar nu lijkt het wel een winterbeeld.
Toch langs de snelweg A6 bij de Hollandse brug/Muiderberg ziet het er groen/bruin uit, omdat al het groen wel overheerst, toch is er veel wat nog blad moet krijgen of het niet meer gaat krijgen.

Zal wel z'n redenen hebben, koude winter(lijkt me niet voor oude bomen, die zijn wel meer gewend), ziekte of droogte?
Of de iepziekte, als het iepen zijn dat weet ik niet?
Rupsen/insecten?

gr. Edward

do, 28/05/2009 - 13:25
hent v

Hoi Edward

ik vind juist het tegenovergestelde ,bomen en struiken zijn veel groener dus veel voller in het blad als vorig jaar.Een strenge winter heeft ook zo zijn voordelen voor de inheemse flora.

Gr Hent

do, 28/05/2009 - 14:05
birdwatcher

hoi
Dat de bomen geen of weinig blad hebben is veroorzaakt door rupsen die dit jaar massaal de bomen kaalgevreten hebben.
Goed voor de vogels.
groet Dirk.

za, 30/05/2009 - 02:34
AbeJan

Ja, dat viel mij laatste dagen ook op hier in het noorden.
Volgens mij gaat het om enkele boomsoorten zoals eiken, essen en beuken?, die elk voorjaar laat in blad komen.
Ze hebben een aantal 25+ dagen nodig voor een goede bladontwikkeling en dat hebben we nog steeds niet gehad deze maand. Warmste dag was hier 22C deze maand.
Ook de albizia julibrissin bij mij in de tuin wil nog niet echt goed uit z'n blad komen, maar dat gebeurt wel vaker pas eind mei/begin juni. Echt groeizaam weer met warme nachten lijkt er voorlopig ook nog niet in te zitten, behalve dan komende pinksterdagen en daarna weer flinke afkoeling...

za, 30/05/2009 - 02:42
edwardkarin

Hoi Abejan,

De eiken en essen moeten toch allang in het blad zitten, er is geen noord-Europeese loofboom die nu nog blad moet krijgen, lijkt me sterk.
Het zijn denk ik toch insecten danwel rupsen?

De albizia is ook een loofboom, maar die ontwikkeld zich trager en heeft hogere temp. nodig, het is een exoot tenslotte, die van mij komt nu aardig in het blad.

Wat je zegt over de temp. dat klopt echt warm is het nog niet geweest, als we over het gem. praten dan, de avonden en nachten koelen nog wel af tot aan de 10 graden of eronder, overdag is het qua zonuren top dit voorjaar, en een temp. van 22 a 23 graden is echt wel groeizaam hoor, maar er is denk ik geen achterstand meer, maar exoten die klappen hebben gehad door de winter hebben nu wel hitte nodig en dat laat op zich wachten, misschien zondag en maandag toch de 25 graden, althans hier in Almere misschien?

gr. Edward

za, 30/05/2009 - 23:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Essen zijn doorgaans laat met de bladontwikkeling, maar dat halen ze ruimschoots in. Iepen idem dito echter omdat deze eerst uitbundig bloeien met groene bloemen die zich vervolgens transformeren in bruine zaden, lijkt het alsof de bomen aangevreten zijn. Het blad volgt pas in tweede instantie.

Onderwerp gesloten