Palm blad

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 04/05/2007 - 13:30
tropical 6

Palm blad

Hallo,
ik heb 1 palmblad die bruin is geworden (trachycarpus) dacht ik
mag ik deze gewoon wegknippen of moet dit op een speciale manier?
ik vind deze gehele palm zozo niet zo goed eruit zien als de andere 3 hoe kan dit? staat hij te warm mischien (zit de gehele dag in de zon) want de andere staat in de schaduw en doet het perfect
ik geef hem iedere avond beetje water

vr, 04/05/2007 - 13:38
aly

palmbladeren die bruin zijn geworden knip ik er gewoon vanaf,ik heb 1 trachycarpus die in de halfschaduw staat en 1 in de volle zon,beide doen het uitstekend en zijn mooi groen op wat bruine bladpuntjes na,op dit forum heb ik gelezen dat dit een magnesium gebrek zou kunnen zijn.elders op het net heb ik laatst ook gelezen dat het een ijzertekort zou kunnen zijn.

groetjes

vr, 04/05/2007 - 19:46
kroisos

geef de Trachycarpus fortunei's met dit warme en droge weer gerust een paar liter water per dag, ze zullen zich daar veel beter bij voelen en ook wat sneller groeien...

gr
kristof

vr, 04/05/2007 - 19:57
tropical 6

oke dus ik kan hem er gewoon af knippen en dan gewoon met dit weer lekker verwennen met water en mest..
groetjes,

za, 05/05/2007 - 21:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

voorzichtig met mest ! Kijk verder op dit forum. nooit overbemesten!

za, 05/05/2007 - 22:09
tropical 6

nee maar 1 keer per 2 weken kan of niet?
ik heb 2 weken geleden een beetje gemest wanneer kan ik dan dit weer doen

zo, 06/05/2007 - 00:35
maanzaadje

In de natuur worden ook geen bladeren geknipt.
Hoe meer blad, hoe meer voedsel hij kan opnemen.
Slechte bladeren vallen vanzelf af.
De stam groeit ook niet mooi indien altijd de bruine bladeren worden afgeknipt.

zo, 06/05/2007 - 01:40
kroisos

hoi Tropical 6,

om de 2 weken is wat teveel van het goede. de meest palmen hebben niet zoveel mest nodig, ook de Trachycarpus familie niet.
in het begin van de lente wat bemesten met een meststof die rijk is aan stikstof en spoorelementen en rond junie nog eens een beetje en als laatste geef je mest eind augustus. vanaf eind augustus geef je best geen mest meer. rond het midden van de herfst is het goed om wat calcium te geven om de plant afteharden zodat hij sterk de winter ingaat.

gr
kristof

zo, 06/05/2007 - 12:51
tropical 6

oke,
maar ik had maar een klein handje gegeven maar dit is dus genoeg tot volgend maand..en nee ik weet dat dat in de natuur ook niet gebeurt maar het is natuurlijk niet mooi zo een bruin blad dus vandaar die vraag

zo, 06/05/2007 - 13:12
kroisos

Hoi,
de bruine bladeren zijn inderdaad niet zo mooi aan een Trachycarpus en ja ze zullen er uiteindelijk wel vanzelfs afvallen maar dat kan wel enkele jaren duren.
als je bruine bladeren afknipt zal dat niks van gevolgen hebben voor de stam, een dood blad heeft geen enkele functie meer voor de palm. als je de groene of halfverdorde bladeren afknipt kan het wel gebeuren dat de stam wat dunner word....
gr
kristof

zo, 06/05/2007 - 15:25
hent v

Hoi Kristof

verdroogde en afhangende dode bladeren van een palm hebben een beschrmende werking in de zomer tegen te grote hitte en in de winter tegen te strenge vorst.

Gr Hent

zo, 06/05/2007 - 23:06
kroisos

hey Hent,

ik bedoel dat dode bladeren niets meer van voeding kunnen aanmaken voor de palm en het niet erg is dat je ze afknipt wat niet geld voor nog groene of half verdorde bladeren. als je ze laat hangen beschermen ze de stam inderdaad iets tegen hitte, koude en vooral vocht. maar ik bet***el of dat hun bedoeling is, daarvoor hebben ze waarschijnlijk die haren op de stam.

gr
kristof

ma, 07/05/2007 - 01:44
maanzaadje

Inderdaad Kroisos, een dood blad geeft geen voeding meer door. Maar ik dacht dat hij het over een half dood bruin blad had.
Vermits de hele palm er niet zo goed uitziet, soms van teveel mest, gaat te vlug groeien enz...
Beter traag en stevig groeien zonder mest.

ma, 07/05/2007 - 02:39
hent v

Hoi Kristof

dode en verdroogde bladeren hebben kwa voedsel geen toegevoegde waarde maar puur een beschermende factor (in de vrije natuur bedoel ik natuurlijk) ik zelf heb een washingtonia filifera gehad met stam van 60 cm in een kuip van 70 liter en 4 jaar geen verdorde bladeren verwijderd ,zo staan ze ook in de natuur , omdat de regen door de bladeren niet op de potgrond meer kwam maar ernaast moest ik iedere keer met watergeven de bladeren aan de kant doen om bij de potgrond te komen dus dat is een praktisch probleem maar mijn persoonlijke smaak is zoals de palm in de natuur staat is het beste.

Gr Hent

ma, 07/05/2007 - 21:40
kroisos

hoi Hent,

met mijn Washintonia probeer ik net hetzelfde, ik laat de dode bladeren ook hangen, op hun natuurlijke groeiplaats blijven ze ook hangen en vallen nooit af maar dit komt door het zeer droge klimaat en de plaats (canyons waar er weinig wind is) waarin deze palmen van nature groeien. bij gecultiveerde Washingtonia's lukt dit niet zo goed omdat ze ofwel na een tijdje er af waaien en ook door vocht rotten uiteindelijk de bladstelen door. Bij praktisch alle palmen blijven dode bladeren er een eindje aanhangen maar vallen er uiteindelijk toch af. als je ze afknipt versnel je dit proces alleen maar, moesten de dode bladeren echt met een beschermende functie aan de palm blijven hangen zouden ze over de gehele lengte van de stam moeten blijven hangen (wat wel zo is met de vezels op de stam) om het meest kwetsbare deel te beschermen nl de wortels. het kan nooit de bedoeling zijn van een palm om zich met dode bladeren tegen de koude te beschermen want waar een soort van nature zich ontwikkelt heeft en groeit voelen ze zich thuis in die temperaturen. ze gaan zich niet plots beschermen doormiddel van dode bladeren omdat je ze in een kouder of warmer klimaat laat groeien (ms wel na duizenden jaren...) ze gaan zich wel beschermen tegen insekten en dergelijke maar dit gebeurt meestal door heel stevige doornen op de bladstelen of op de stam.

gr
kristof

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag