phoenix canariensis heeft bruinig blad.....

33 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 01/01/2006 - 12:56
roby35

phoenix canariensis heeft bruinig blad.....

Hallo iedereen,

Afgelopen zomer een phoenix canariensis gekocht van 3 jaar oud.
De 1e paar maanden was er niets aan de hand; de palm zag er schitterend uit. Vanaf november kreeg de palm echter bruine puntjes op de uiteinden v/h blad. Heb hier geen aktie op ondernomen, omdat ik ergens had gelezen dat dit vrij normaal zou zijn voor een palm.
Echter de bruine gloed op de bladeren breidde zich steeds meer uit; onder zie je hoe de phoenix er op het moment bij staat.Ook de bladeren lijken slapper te gaan hangen.
We hebben de phoenix goed beschermd tegen de winter; niet te veel (had voldoende lucht), maar ook niet te weinig denk ik.
Onder bij de stam hadden we een flinke laag stro gelegd en ook het groeipunt dmv een beetje stro beschermd. Toen het vorige week echt koud was hebben we een speciale constructie met een oude parasol gemaakt met naar beneden banen plastic; met flink wat luchtgaten.

Weet iemand of het normaal is hoe de phoenix er nu bij staat of is er iets dat we beter kunnen doen ?

Alvast bedankt!
robert

phoenix canariensis heeft bruinig blad.....
zo, 01/01/2006 - 17:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Robert,
De palm op de foto lijkt mij meer een phoenix roebelenii en die kunnen lang niet zoveel kou verdragen als een canariensis. Roebelenii moet je echt binnen (liefst koel maar vorstvrij) overwinteren. Zo te zien op de foto is je palm zeg maar uuh..dood.
Volgend jaar nog maar eens proberen maar dan met een echte canariensis. Succes..

zo, 01/01/2006 - 18:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zat eigelijk hetzelfde te denken ,Anoniem ! Mijn Ph. Roeb. had het helemaal niet naar zijn zin buiten,niet in de schaduw,maar zeker niet in de zon! Toen ik hem binnen zette ging het gelijk beter.De Phoenix op de foto van robert ziet er wel overleden uit.Maar misschien weet iemand raad. Niet te gauw wegdoen !

zo, 01/01/2006 - 19:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Heel erg bedankt voor jullie antwoorden!
De palm hebben we begin september gekocht bij de tuinafdeling van Hornbach. Tijdens de aankoop vroeg ik nog of de palm 's winters buiten kon staan en het antwoord was ja, omdat de palm al een jaar of 3 oud was en zodoende met wat bescherming de winter wel kan doorkomen.
De palm is ook aangekocht als zijnde buitenplant; anders hadden we deze nooit gekocht.
Een paar dagen later heb ik nog ns gebeld om de exacte naam na te gaan en dat was volgens de kenner die ik aan de telefoon was "phoenix canariensis ". Op basis van dat antwoord ben ik op het web gaan zoeken en veel gelezen, oa dat de phoenix canariensis redelijk winterhard zou zijn.

Het verbaast me dan ook van jullie te horen dat het geen canariensis is en denk dat ik deze week nog ns ga bellen met de hornbach; zat geloof ik garantie op van een jaar.

Vindt het wel erg jammer, want hoe gek het mss ook klinkt, ik ben echt gehecht geraakt aan die palm.

Groeten,
Robert

zo, 01/01/2006 - 21:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Allemaal, Het is jammer voor je palm, maar ik zou toch even een praatje gaan maken met dat tuincentra. Het is wel het advies wat de meeste tuincentra's geven, ook bij andere palmen. Ze hebben de balle verstand van palmen en verkopen palmen als winterhard, en dat is niet altijd waar. En ze zijn vaak verkeerd gelabeld.
Ik hoop dat ze je te gemoet komen maar ik ben er bang voor!
Verder zou ik hem uit graven en hem binnen zetten. misschien dat er nog iets te redden valt, je weet maar nooit. Hoe het verder binnen moet weet Harry je wel te vertellen.
Groeten en Succes Jerry

zo, 01/01/2006 - 22:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hartelijk dank!
Ik ga het tuincentrum zsm bellen en even informeren wat zij ervan denken.
Ik wacht nog even met de palm uit te graven tot ik hun heb gesproken.
Kom er nog op terug.

Groeten,
Robert

ma, 02/01/2006 - 12:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Lees ook de topic "phoenix canariensis in bloei" een paar topics terug

ook hier dacht de eigenaar een canariensis te hebben, is verduidelijkt met foto's

ma, 02/01/2006 - 20:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo, daar zijn we weer...
Net terug van het tuincentrum en eindelijk daar gesproken met iemand met veel kennis, zo bleek. hij wist direct dat het een phoenix rub. was en geen can. en vond het vreemd dat er bij aankoop verteld was dat deze winterhard was.
Hij heeft een kopie v/d foto en de bon gemaakt en gaat intern overleggen; vermoed dat we iets van een tegoedbon krijgen of zo.

Intussen hebben we de palm binnen gezet om te kijken of er wellicht nog wat te redden valt. Zijn er nog zaken waarmee ik rekening moet houden ? Hij staat gewoon in de huiskamer, dus 20 graden of zo; hebben geen andere plaats waar ie kan staan.

Groeten,
Robert

ma, 02/01/2006 - 20:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Robert,
Ja zoals ik al eerder zei ik (reageerde toen onder anoniem, sorry) lijkt de palm mij behoorlijk dood. Kijk ik weet niet wat dat ding kostte natuurlijk (ik betaalde voor zo'n roebelenii van die grootte hier 35 euro, wat ik wel goedkoop vond!) Je kan natuurlijk gewoon wachten of er nog leven in zit, dat zal de tijd leren maar ik vrees het ergste. Roebelenii"s kunnen max. enkele graden (-5) droge vorst verdragen maar dan nog wel op plaatsen waar de temperatuur overdag nog wel flink boven het vriespunt komt en helaas is dat in ons landje vaak niet het geval..

ma, 02/01/2006 - 21:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jammer dat je geen koele (ongeveer 15 graden) plaats (uit het zicht hebt), Ik had een doodgewaande Oleander.(kaal en bevroren).
Maar eind April (stond in een verloren hoekje buiten),kwam er weer leven in ! En staat er weer vrolijk bij.Dus kijk het ff aan. Maar misschien moet je hem inleveren bij Hornbach.En kijk uit met tuincentraDESKUNDIGE! (ik ben ook geen deskundige ,maar met ervaring en met hulp van andere op dit forum,is toch beter)

ma, 02/01/2006 - 21:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

@ koertje,waar haal jij zo,n Roebelinii,van zo,n grote voor 35 euri ? Ik zat al aan minstens € 100 te denken. (intratuin).

ma, 02/01/2006 - 21:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo, Als je hem weer terug kon brengen dat zou natuurlijk het beste zijn! Ik zou hem ook niet tevlug in de kliko pleuren en inderdaad ff wachten tot voorjaar. Tendode opgeschreven palmen zelfs zonderblad waar je geen knoop meer voor zou geven. Kunnen toch nog ooit beginnen uit teschieten. Daarom ff wachten.
Groeten Jerry

ma, 02/01/2006 - 21:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

De Roebelinii van 2 1/2 meter kostte EUR 130,- bij de hornbach; ik denk dat ik mijn geld in de vorm van een tegoedbon terug zal krijgen en dan zien we wel of ze de palm terug willen hebben.
Ik heb al wel gekeken naar andere palms, want we willen er graag wel 1 voor buiten hebben, dus een Roebelinii is dan helaas geen optie.
Ik heb de phoenix canar. ns bekeken en op zich vind ik ze wel mooi, maar volgens mij duurt het nogal lang voordat ze bijv een meter of 3 hoog zijn omdat ze vooral in de breedte groeien of vergis ik me dan ?
Het liefst zouden we een palm hebben in de trend v/d Roebelinii die wel winterhard is; we vonden dat ding zo mooi en dus zouden we graag iets vergelijkbaars hebben; zijn er die ?

Groeten,
Robert.

ma, 02/01/2006 - 22:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voor buiten kun je het beste een trachy carpusfortunei pakken

ma, 02/01/2006 - 22:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee,Robert,helaas ,er zijn wel palmen die zo mooi zijn als de Roebilinii, (butia)maar die zijn niet geschikt voor ons klimaat.De roebelinii is een zogenaamde vederpalm (correct me,if i'm wrong !).Die kunnen wening vorst hebben. Dus in in de zomer (beschut) buiten,in de winter ,koele kamer. Trachy carpus (bijna) no problem.

di, 03/01/2006 - 12:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi ,

Harry , aankomend voorjaar ga ik een butia in de volle grond zetten aangezien ( tuurlijk blijft het een experiment ) Maar met de nodige winterbescherming kan deze best wel wat hebben. En er zijn meerdere mensen waarvan ik mooie exemplaren in de volle grond heb zien staan. Dus ik kga het ook gewoon proberen.

Zo ga ik ook een sygrus in de volle grond zetten en dan in de winter de nodige winterbescherming kan deze ook wel wat aan , en ook die als experiment. Want ook die gana niet dood bij de eerste graadjes vorst :)

Greetz robbin

di, 03/01/2006 - 14:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo harry en robert,
Nee een roeby van 2,5 m krijg je niet voor 35 euri. ik kocht een exemplaar van ong 1,2 m voor dat geld maar die op de foto is dus toch wat groter. En robert je kan ipv een trachycarpus fortunei ook een tr. wagnerianus nemen, wel wat duurder maar ook veel mooier en zeker zo winterhard als de fortunei. Kijk maar is op tropicalcentre.com.. succes..

di, 03/01/2006 - 15:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey bedankt, weer een soort waaruit we kunnen kiezen!

Ik vind trouwens de Sabal palmetto ook wel erg mooi die op de tropicalcentre.com website staan. Volgens de details zou die ook wel enige vorst kunnen hebben.

Groetjes,
Robert

di, 03/01/2006 - 16:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi robert,
Wat ik weet van sabel palmetto (van internet) is dat die wel flinke vorst kunnen verdragen maar ook weer hete zomers nodig hebben om goed te kunnen groeien en die hete zomers ook nodig hebben om goed tegen een koude winter te kunnen. Trachy's daarintegen groeien in ons klimaat wel goed. Tis ook vaak met de vorsttolerantie van veel soorten dat het om kort durende vorst gaat, twee weken echt winter kunnen ze vaak niet aan (en als ze het overleven zien ze er niet meer uit!) Maar goed mocht je besluiten om het met een palmetto te proberen in ons landje, hou ons dan op de hoogte hoe je ervaringen zijn. Mzzl..

di, 03/01/2006 - 16:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Robert nog even dit, je kan nog altijd overwegen om bepaalde palmen in een kuip te zetten en die te laten overwinteren bij iemand die ze komt halen en brengen. Doe ik ook altijd met m'n butia en m'n chamaerops. Je kan de mooiste palmen in je tuin hebben maar dan wel van de periode half maart tot half november. Tis misschien iets minder het exotisch tuinieren pur sang maar je hebt wel een maand of zeven, acht een vreselijk tropengevoel! Fotootje van mijn kinders in de zomer bijgevoegd..

phoenix canariensis heeft bruinig blad.....
di, 03/01/2006 - 20:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hey,

Dat ziet er mooi uit zeg die tuin.
Mss is dat idd nog wel een optie om ze s'winters elders te stallen.
Wat voor soort is trouwens die linkse grote palm die vast staat ?

Onze palm staat nu dus binnen in de huiskamer....s'avonds is het hier een graad of 20; overdag rond de 17; is 't verstandig om af en toe (dagelijks) met de plantenspuit te besproeien ?

groeten
Robert

di, 03/01/2006 - 22:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Altijd verstandig om met de plantenspuit rond te gaan,niet alleen voor palmen,maar alle kamerplanten (behalve cactus) vinden dat lekker. Maar vocht in je huis is niet lekker voor b.v laminaatvloer,pc ,enz. BTW. mijn chamaerops humilus staat in de vollegrond , al twee jaar.

wo, 04/01/2006 - 06:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is dus een trachycarpus fortunei, al 10 jaar in de volle grond. al heel wat kou achter de rug dus en nooit enige schade gehad en bloeit ieder jaar in mei. Ik dek alleen de voet af met stro tijdens een vorstperiode en verder niks. De beste optie voor dit land ( incl. de wagnerianus maar daar was 10 jaar terug nog niet aan te komen). Mzzl..

do, 12/01/2006 - 20:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

seuten! jullie zijn echt zo'n losers wie doet er nu aan planten? LOSERS

do, 12/01/2006 - 22:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wil je ff Counterstrike met me spelen?of COD :UO ff kijken wie de LOSER is!

vr, 13/01/2006 - 08:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Harry laat um toch, tis waarschijnlijk zo'n sufferd die nog niet eens de A.J.L.O. heeft afgemaakt. (Alle Jezus Lager Onderwijs).

vr, 13/01/2006 - 17:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi robert als je een vederpalm mooi vindt is een jubea chillensis mischien iets voor jou.Volgens mij is dit de meest winterharde vederpalm.

vr, 13/01/2006 - 21:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

@ koertje,je hebt gelijk,ik liet me weer ff gaan.(speelt er iemand CS of COD UO? haha)

za, 14/01/2006 - 15:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jubea is de winterhardste zeggen ze jah , maar ook een van de duurste dingen , vandaar de weinige aanplant hier in Nl en de verkrijgbaar heid ervan is ook niet echt makkelijk , al komt het wel steeds meer !

wo, 18/01/2006 - 19:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Bedankt voor jullie antwoorden tot zover!
Ik wacht nog steeds op het antwoord van de Hornbach of ze de plant nu gaan vergoeden of niet. De man tegen wie ik mijn verhaal heb verteld, ging ervan uit van wel, maar moest het nog met de bedrijfsleider overleggen, maar die was weer ziek, blablabla...ik zal straks nog ns bellen.

Wat ik me nog afvroeg:
De palmbladeren zien er natuurlijk niet meer uit, maar het groeipunt laat nog wel wat groen zien en dat wil ik toch proberen te redden, ook al moet ik'm straks afstaan.
Is het slim om alle bladeren te verwijderen ? En hoeveel water moet zo'n palm eigenlijk hebben ? Hij staat nu al een paar weken binnen en ik geef 'm redelijk wat water, maar hoeveel is goed?

Groetjes,
Robert.

do, 19/01/2006 - 21:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heel weinig,een half limonade glas per week,immers geen blad meer om te verdampen! anders gaat hij rotten! Koop anders een droogtemetertje voor een paar euro,bij een tuincentra. Echt verdorde bladeren kan je afknippen,maar wacht even het antwoordt van Hornbach af. Misschien krijg je dan gezeur met garantie!

vr, 20/01/2006 - 21:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi ,

Zoals harry zei , zou ik ook ff wafwachten met het afknippen , kan wel eens problemen opleveren inderdaad.

Greetz robbin

za, 21/01/2006 - 15:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Net terug van de Hornbach en het volledige bedrag terug gekregen. Goede service dus v/d Hornbach.

In april schaf ik een nieuwe palm aan; heb een Trachycarpus fortunei gezien; deze stond daar buiten en vond deze prachtig.
Koop wel een wat kleiner exemplaar, want deze was al erg groot en 500 euro.
Over een week of 8 krijgt men nieuwe binnen en dan ga ik nog ns kijken.

De phoenix staat binnen en weet niet of het nog wat gaat worden. Wellicht kan het nog wat worden in het voorjaar, wie weet; hij ziet er niet meer uit, maar pas als ik het idee heb dat ook het groeipunt definitief dood is doe ik hem weg.

Groeten en bedankt voor alle adviezen.
Ik zal komende jaar wat foto's van de Trachycarpus fortunei online zetten.

Robert

Onderwerp gesloten