Phoenix roebelinii info gevraagd

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 07/12/2006 - 21:26
jeppe188

Phoenix roebelinii info gevraagd

Hallo beste palmliefhebbers,

Ik heb vorige week een kleine Phoenix Roebelinii gekocht om de vakantiesfeer in huis te brengen. Spijtig genoeg vind ik over deze palm niet zo veel informatie.

Ik zou graag een lijstje willen maken met alle belangrijke dingen over deze plant zodat ik gemakkelijk kan zien wat ik moet doen ten gepaste tijden.

Op één site moet je hem veel water geven, op de andere dan weer niet. Deze informatie vind ik niet goed om mijn plant te verzorgen, daarom zou ik aan jullie willen vragen om de dingen die jullie met je phoenix roebelinii doen hier te zeggen zodat ik er een lijstje kan van maken.

Op het lijstje zou zeker al moeten komen wanneer ik hem moet mesten(welke periode van het jaar in maanden uitgedrukt), met wat voor soort mest, hoeveel water ik hem moet geven en wanneer(per week/per maand?), wanneer ik hem moet snoeien en hoe, wat bij bruine bladeren? met dingen rekening houden als ik hem in de zomer buiten zet? en al de andere belangrijke dingen die ik zeker moet weten.

Als ik al deze informatie in een mooie tabel kan zetten zou het zeer handig zijn, ook voor andere liefhebbers :)
Alvast bedankt,

Jeffrey

do, 07/12/2006 - 21:52
texeltje

ik heb zelf een roebelini en bij mij staat ie in een pot buiten (nu nog zelfs) en ik geef hem af en toe alleen koemest (gedurende het zomerseizoen, in de herfst niet meer bijmesten)...wat water geven betreft (en wat eigenlijk voor de meeste palmen geldt) is dat ze niet tegen stagnerend water kunnen dus tussen het water geven door moet de grond wel op kunnen drogen, je kunt best goed zien als ie dorst heeft, zijn neefje de Phoenix canariensis heeft dat ook.
het blad gaat zich dan dubbelvouwen, dit om nog meer verdamping tegen te gaan, als je dit ziet kun je hem met een gerust hart weer een scheut water geven. Snoeien doe je een palm nooit...alleen verdorde bladeren afknippen, maar verder niet, de palm zal zich nl niet meer herstellen en het is een heel raar gezicht.
Als je hem buiten gaat zetten na de winter (hij overwintert bij mij in de garage rond de nul graden) eerst laten wennen aan het licht, niet gelijk in de volle zon zetten, dan treedt bladverbranding op en duurt het heel lang voor je weer een knappe palm hebt.
nou das een heel verhaal ik hoop dat je er wat aan hebt.

do, 07/12/2006 - 21:59
rwo

1 x in de maand mesten mei-sept
palmenmest of standaard kamerplantenmest volstaat
zomers zeer veel water
winter minder maar de grond nooit helemaal laten uitdrogen
in de winter liefst een temp van een graadje of 15
geen vorst
geen volle zon
lekker beschut buiten
bruine bladeren kun je gewoon snoeien
een mooie hoge pot en niet te vaak verpotten
gr
Ruud

do, 07/12/2006 - 23:50
satmeel

Hallo Texeltje,

ik he er 3 en heb ze nu al een paar weken binnen staan. Misschien iets te vroeg gereageerd op de nachtvorst destijds hier in het oosten. Maar gezien de afgelopen stormen ben ik toch blij ze binnen te hebben. Ze hebben een flinke kroon en waaien daarmee zowat uit de pot. Ik overwinter ze in een schuur. Daar wordt het niet kouder dan 0c.

do, 07/12/2006 - 23:53
kroisos

wat water geven betreft voor de roubelinii, is het simpel. in de winter bijna niks en in de zomer mag je hem best in een schaal met water zetten. ik zet de mijne in de zomermaanden met hun voeten in een soort beek en dan zie je ze heel snel groeien. wel tijdig laten uitdrogen voor dat de koude maanden eraan komen.

za, 09/12/2006 - 10:09
texeltje

kan ie echt zo nat staan? Doe ik niet ...hou wel in de gaten wat het blad doet en dan geef ik hem water maar om nou te zeggen dat ie zo nat staat?

za, 09/12/2006 - 10:53
rwo

Hij kan echt zo nat staan, het is een plant die een wat andere verzorging nodig heeft dan de standaardpalmen verzorging.
gr.
Ruud

ma, 11/12/2006 - 15:32
jeppe188

Ok allemaal bedankt voor de informatie; hiermee kan ik wel mee verder denk ik :)

Ik heb nog wel een vraagje. Ik heb de plant nu een week lang. Hij staat boven op een warme plaats(21-25 graden) en krijgt licht door 1 raam(gericht op het oosten).

Nu heb ik hem daarjuist water gegeven en nu merk ik wel dat sommige bladeren slap hangen en dat andere dan weer toe geplooid zijn(die water nodig hebben). Bij de aankoop van de plant heb ik hem direct in een grotere pot gezet omdat in de vorige pot de wortels er langs onder uit kwamen.

De vraag is nu of dit een reactie van de plant is op de nieuwe pot/grond en nieuwe plaats/temperatuur? Moet ik iets veranderen?

Jeppe

di, 02/01/2007 - 23:49
Thuur

Nu heb ik ook een vraag over deze plant,
Ik ben sinds kort eigenaar van een Roebelinii en deze was schitterend toen ie van de kweker vandaan kwam maar helaas heb ik het idee dat ie aan het afsterven is.

Ik heb hem nu 3 weken, hij staat bij mij binnen in huis bij het raam op het zuiden en ik hou hem goed nat, desondanks begint ie nu na 3 weken dorre bladeren te krijgen en heb ik de onderste bladeren van de kroon moeten wegknippen (een stuk of 7 en hij had er ongeveer 25) En nu een halve week later beginnen weer enkele bladeren onderaan de kroon te verdorren.
Wat ik verder vreemd vindt is dat de bladeren bij mijn palm niet willen ontvouwen en de bladeren donkergroen zijn, aangezien ik al info had verzameld voor aanschaf van de plant dacht ik dus gelijk aan te weinig water, toch is de grond konstant vochtig...

Ik weet het nu even niet meer, ik ben bang dat hij steeds verder gaat verdorren. De palm is qua formaat ongeveer gelijk aan de foto die in dit topic staat alleen dus met bladeren die veel donkerder zijn en dichtgeklapt, niet mooi fris groen en schermend zoals die op de foto alhier.

Hoeveel water moet ik hem nu ongeveer geven in ml per week en hoe vaak per week? hij staat dus binnen (gaat nooit naar buiten) bij 18 graden konstant en moet ik de bladeren ook regelmatig benevelen?

Ik zal zo snel mogelijk foto's maken.

wo, 03/01/2007 - 00:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Drie weken is wel erg snel; ik zou terug gaan naar de teler van wie je hem kocht.

do, 04/01/2007 - 01:31
Thuur

Ik heb net een mail gehad van de teler met daarin heel netjes beschreven hoe ik de plant het beste kan onderhouden.

Ik ben zeer te spreken over de feedback van de teler en we komen er samen uit.

Ik ben dus geholpen.

do, 01/02/2007 - 00:57
jeppe188

Wat heeft de teler zoal allemaal gezegd?
Greetz,

Jeppe

zo, 11/02/2007 - 17:11
Thuur

Nou, de palm is inmiddels doodgegaan.

De teler had me al laten weten dat als de palm dood mocht gaan ik contact op moest nemen en we samen wel iets konden regelen.
Nu was de palm dus begin deze week echt dor, ook de speer, dus geen redden meer aan en heb ik contact opgenomen.
Ik werd uitgenodigd om langs te komen met de dode palm zodat we samen konden zien wat er aan de hand was en mocht een nieuwe uitzoeken.

Gisteren ben ik dus langs gegaan en het was al snel duidelijk: te weinig water in het begin (een veel gemaakte beginnersfout). Dit omdat ik bang was hem in het begin te verzuipen en dus niet zoveel water durfde te geven, toen ik de teler mailde dat het fout dreigde te gaan en hij om foto's vroeg werd mij al snel verteld meer water te geven aangezien ie uit aan het drogen was, dit heb ik vanaf die dag ook gedaan maar hij is er nooit bovenop gekomen.

Nu mocht ik dus gisteren een pracht van een nieuwe palm uitzoeken ondanks mijn eigen fout (prima service!) en het advies hem meer water te geven dan voorheen.

DE FOUT DIE IK MAAKTE:

De gebruiksaanwijzing vertelde me dat de potgrond altijd vochtig moest blijven, dit heb ik ook gedaan op het zicht, probleem was echter dat de bovenste rand wel vochtig was maar de grond eronder veels te droog. Omdat ik op het zicht dus dacht dat ie altijd wel vochtig genoeg stond heb ik hem te weinig water gegeven, aangezien de wortels veel dieper zaten (in het drogere gedeelte)

DE OPLOSSING:

- bij het tuincentrum heb ik een vochtmeter gehaald, de vochtigheid gecontroleerd bij aankoop (tussen 6-7 moist) en de vochtigheid wordt nu om de 2 dagen gecontroleerd.
- ongeveer eens in de 2 dagen wordt er nu water gegeven, waarna er na een uur nogmaals de vochtigheidsgraad wordt gecontroleerd.
- eens in de week gaat er een scheutje palmvoeding (pokon vloeibaar) bij het gietwater
- de pot waar de palm in zat heb ik aan de onderkant opengesneden en de gehele pot met palm erin in een andere pot geschoven die helemaal onderop gevuld is met hydrokorrels (1/4), erboven een mix van hydrokorrels en palmgrond (1/4) en daar weer boven enkel palmgrond (1/4), in het laatste deel van de pot (1/4) zit de andere pot geschoven zodat deze klemvast zit. Op deze mannier staan de wortels niet in stagnerend water maar blijft de grond toch voldoende vochtig. Onderop staat een schaaltje om het overtollige vocht op te vangen.

Let wel op dat de palm bij mij in de huiskamer staat waar het constant 20 graden is, de palm staat tevens op het zuiden (wat ook geadviseerd wordt) en er is een waterbakje op de dichtstbijzijnde radiator bevestigd zodat de luchtvochtigheid in de buurt van de palm hoger is.

Nu staat de palm mooi tussen mijn Mexicaanse dwergpalmen (Chamaedorea) en mijn grote Areca (Chrysalidocarpus).

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag