rare groei trachy

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 17/06/2010 - 00:56
balaton

rare groei trachy

mijn trachycarpus fortunei van 60 cm stam
die 4 jaar in de volle grond staat , deze heeft nu nog maar 4 bladen door de
winter schade en deze bladen gaan als volgt , blad 4 open gevouwd en geen
steel , blad 3 3/4 opengevouwen en geen steel , blad 2 begint open te vouwen
maar ook geen steel , blad 1 is nog maar een speertje van 7 cm , dit is toch
niet normaal he of vergis ik me het is zoiets al met 2 personen tegelijk door 1 duir te gaan dat gaat ook niet he, vorig jaar had hij 12 nieuwe bladen
aangemaakt en maar 5 cm stam aangemaakt , mijn grote trachy 130 cm stam is al
aan zijn 5 de blad bezig.

alvast bedankt

do, 17/06/2010 - 22:49
pjj.bos

Goede vraag...
Wellicht een vraag die anderen ook bezighoud. Ikzelf heb een Wagerianus met 30cm stam en na de vorstschade nog met slechts 3 bladeren.
Nr 3 opengevouwen en heeft een mooie lange steel, nr 2 opengevouwen en géén steel en nr 1 is nog geheel ingevouwen en ben benieuwd of deze wél een steel heeft. Kan iemand ons uitleggen waarom sommige bladeren geen steel hebben?
Overigens kan ook iemand aangeven wat de groei van een Wagnerianis met 30cm stam per jaar plm. aan stamlengte groeit? De plant staat nu 1 jaar in de volle grond!
Of met een stamlengte van 80cm? Staat nu ook 1 jaar in de volle grond.

Vast bedankt voor de interessante info.

vr, 18/06/2010 - 00:12
D_SDennis

Verwacht pas echt groei als de plant zo'n drie tot vier jaar vast staat. ALs de groeiplaats dan ook echt geschikt is voor je palm, dan maakt ie tussen de twaalf en zestien bladeren per jaar aan. Van T. fortunei kan dit zelfs nog enkele bladeren meer zijn. In eerdere berichten op dit forum is al ingegaan op het verschijnsel van bladeren die zich al ontvouwen als de steel nog niet zichtbaar is. Dit is steeds een eken van niet optimale groei. Of de plant moet nog aanslaan, of de plant heeft vorstschade (aan het wortelgestel) opgelopen of de plant staat op een ongunstige groeiplaats. Lengtegroei van fortunei is in het ideale geval circa 30 cm per jaar. Van wagnerianus is dit iets minder.

vr, 18/06/2010 - 02:02
kristof p

in het ideale geval is dit ong. een 50cm! aan aangroei van zowel fortunei als wagnerianus. 30cm is een gem. goede groei. hier in de tuin staan er die meer dan 30cm groeien per jaar zowel een fortunei als een wagnerianus en in het dorp staat er een die zeker een 50cm stam per jaar heeft aangemaakt gedurende een jaar of 3.

veel zal uiteraard te maken hebben met hoe de palm de winter heeft doorstaan en of er eventuele schade is die achterstand met zich meebrengt maar hier in de streek is dit voor beiden geen probleem.
de een groeit ook rapper dan de ander en dit kan soms veel schelen en ligt niet aan de standplaats.

gr
Kristof

vr, 18/06/2010 - 11:26
KRISTOFD

De groei van een plant heeft inderdaad veel te maken met hoe hij de winter heeft doorstaan en dat is niet enkel voor Trachy's. De plant zal eerst haar energie in het herstellen van cellen moeten steken voor ze aan de groei kan
met eventueel een groeiachterstand tot gevolg. Hier in west vlaanderen blijven ze soms de winter doorgroeien wel niet de laatste winter geweest.

Groeten,

kristofd

wo, 23/06/2010 - 14:16
chez

Ik heb het zelfde probleem met bladeren die zich al gaan ontvouwen zonder dat de steel er uit is.
Ik had al het idee dat het met winterschade (wortels) te maken had. Ik heb op één na al het oude blad weggehaald. De palm (Trachy F.) heeft wel twee bladeren mét steel gemaakt maar de rest wil niet goed uit de stam komen.Er blijven wel steeds nieuwe speren komen.

Nu wil ik:
1. De grote bladeren opnieuw wegknippen
2. Het worteldoek rondom de palm wegknippen
3. De grond om de palm losprikken
4. Bemesten

Doe ik daar goed aan of moet ik de palm gewoon met rust laten?

Wat moet ik doen met de bladeren die zich niet kunnen uitvouwen? Wegknippen of laten zitten?

Wat voor mest kan ik het beste gebruiken? (mede gezien de evt. wortelschade)

B.v.d.

rare groei trachy
wo, 23/06/2010 - 15:07
D_SDennis

Om te beginnen moet je bladeren pas weg halen als ze echt bruin zijn of niet meer functioneren. Blad is nodig om te assimileren. net zo belangrijk als wortels. Zonder blad geen leven! En moet de palm vervolgens nog meer uit zijn toch al schamele reserves putten om maar weer bladeren te maken in de hoop dat die blijven zitten en de palm eindelijk eens aan herstel kan gaan denken. Ook al zien ze er niet mooi uit, laten zitten is echt erg belangrijk. En daarnaast geduld. En extra zorg tijdens de komende winters, want dergelijke palmen zijn nu eenmaal vatbaarder! Mesten heeft ook geen zin. Want er zijn geen bladeren om alles te verwerken. Advies: koop een nieuwe (haha) of heb gewoon geduld en accepteer dat het een hele poos duurt eer er weer herstel is. En dat de plant er gewoon niet mooi uitziet in die periode. maar je zult zien dat zich op termijn toch weer een mooie kroon gaat ontwikkelen. Pas dan kun je gaan denken om de lelijkste bladeren te verwijderen.

PS, stappen 2 en 3 kunnen zeker geen kwaad!

wo, 23/06/2010 - 15:24
KRISTOFD

Ik heb 3 jaar geleden ook een trachy van de dood gered. in tuincentrum wilden ze hem weggooien omdat hij teveel vorstschade had opgelopen. Ik heb die dan gratis meegekregen. de plant zag er niet uit en het tweede jaar waren de bladeren misvormd en nu het 3 de jaar komen er opnieuw bladeren aan en die zijn al een heel stuk beter mooier van vorm en zonder schade.
wij knippen de bruine bladeren af omdat we die niet mooi vinden maar in de natuur blijven ze aan de palm om zichzelf te beschermen tegen de koude.
trachy Takil foto
Groeten,

Kristofd

rare groei trachy
wo, 23/06/2010 - 23:16
chez

OK, bedankt. Ik zal de palm gewoon lekker met rust laten ...maar ik kan het waarschijnlijk niet laten om er iedere dag even bij te gaan kijken.
Wat betreft de winters hoop ik dat we weer ouderwetse kwakkelwinters krijgen! In de winter van 2008 / 2009 heeft het wel streng gevroren maar de vorstperiode was toen niet zo lang als de vorstperiode van 2009 / 2010. Beide keren heb ik de Trachycarpus nagenoeg niet beschermd. In 2009 deed hij het prima en bloeide hij volop. Dit jaar heeft hij toch wel een flinke tik gehad, volgens mij niet eens vanwege de temperatuur maar meer vanwege de lange tijd dat de vorst in de grond heeft gezeten.

De bladeren laat ik zitten en de stappen 2 en 3 zal ik binnenkort even doen.

Nogmaals bedankt voor het advies.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag