trachicarpus fortunei in artis zoo

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 14/11/2009 - 11:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

trachicarpus fortunei in artis zoo

hoi allen

ik dacht ik plaats even foto's van de trachicarpus fortunei in artis

wel leuk lijkt mij, ze zijn van afgelopen maand

trachicarpus fortunei in artis zoo
za, 14/11/2009 - 11:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

nog een foto in artis

trachicarpus fortunei in artis zoo
za, 14/11/2009 - 15:00
Jardin Exotique

Aan deze exemplaren kun je duidelijk het nadeel zien van te dunne onderstammen. Naar boven toe wordt de stam steeds breder. Koop je een Trachycarpus fortunei dan is het zaak dat ze een stevige onderstam hebben. Ook de fortuneis in de voorgaande topics zijn naar mijn idee veel te dun aan de onderkant. In no-time worden ze tegenwoordig opgekweekt; het aantal centimeters stam is hetgene wat geld oplevert. Dit gaat helaas ten koste van de kwaliteit.

za, 14/11/2009 - 15:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mee eens, maar verwar het begrip 'onderstam' niet met de gewone term stam.
Een onderstam wordt gebruikt om op te enten; dat is bij palmen zeker niet van toepassing.

Bovendien is het beeld wat de stammen hier geven niet duidelijk. Bij het bovenste deel van de stammen zijn de bladstelen nog aanwezig; aan de onderkant zijn ze al vergaan/verwijderd.

za, 14/11/2009 - 16:54
Jardin Exotique

Klopt, met onderstam bedoel ik hier het onderste deel van de stam :)

za, 14/11/2009 - 17:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

detail stam dikte

groet Emile

trachicarpus fortunei in artis zoo
za, 14/11/2009 - 17:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

vergelijk palmen vrije natuur in China

stamdikte +- het zelfde maar deze zijn niet gekweekt voor de prijs verkoop in stamlengte

ik denk dat het meer aan het type trachicarpus fortunei ligt

of herkomst kweekgebied

trachicarpus fortunei in artis zoo
za, 14/11/2009 - 21:18
ed ressiv

Hallo.
Op veel plaatsen zien we de Tracycarpus fortunei, soms zelfs met een geheel kale onderstam. Via de natuurlijke weg komt dit soms tot stand en soms door menselijk handelen.
Bij mij in de tuin zitten in de lente wel een twintigtal verschillende vogels aan de onderstam te plukken voor hun nestbouw, vermoedelijk ontstaat door de jaren daardoor ook een vervroegde kale stam. Persoonlijk heeft dat voor mij allemaal charme, kale stam of bekleedde stam. Het blijft een tropische uitstraling hebben deze goed houdbare palm.
Veel tuinplezier, hoewel dat dit nu toch weer snel minder wordt.
Hans

zo, 15/11/2009 - 20:11
Jardin Exotique

Ridefree66, nu hebben we het over twee verschillende dingen. Op de laatste foto die je laat zien staan gepelde stammen. Pellen wordt hier ook wel eens gedaan. Ik weet ook niet of de situatie op je foto door mensenhanden of door een natuurlijke oorzaak gekomen is. Persoonlijk vind ik het niet mooi.
Hans, ook hier maken vogels tijdens het nestelen dankbaar gebruik van mijn fortuneis maar om nu te zeggen dat ze mijn hele stam onder kaalpellen, nee, dat absoluut niet.

zo, 15/11/2009 - 20:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik ben benieuwt welke stam dikte je over houd indien je een op het oog dikke stam uitkleed

als je een langharige kat onder de douche zet is ie ook slanker

zo, 15/11/2009 - 23:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarschijnlijk bedraagt de dikte van een kale stam hooguit de helft van de normale diameter. Ik heb een gestripte Trachy waarvan het kale stamgedeelte een diameter heeft van slechts 8 cm. Het deel dat er daarna is bijgegroeid met vezelomhulling heeft een diameter van ca 22 cm. Waarschijnlijk speelt deze dikke vezellaag een niet onbelangrijke rol bij de bescherming van de stam en het palmhart tegen de vorst.

zo, 15/11/2009 - 23:25
Jardin Exotique

Inderdaad mensen, dat bedoel ik dus, er blijft niets over en inderdaad, de winterhardheid komt dan ook in gevaar. Ik moet er niet aan denken dat ze in Artis gaan pellen.

ma, 16/11/2009 - 02:57
edwardkarin

Dat vezel speelt een zeer belangrijke rol, vanuit z'n habitat zal het in de natuur zo geregeld zijn denk ik?

Ik heb ook een grote trachycarpus met een dunne stam onderin, snel opgekweekt lijkt me niet aan de orde, deze kocht ik als perfect exemplaar 6 jaar geleden bij tuincentrum Alco in Vriezenveen.

In mijn tuin is ie in die 6 jaar bijna 80 cm. gegroeid hij is ook bijna 3 meter aan stamlengte, in de jaren lijkt de onderkant van de stam dunner te zijn geworden, maar ik kon ook weleens van dat cocosvezel wegtrekken door rot of zat los aan het maaiveld niveau.

Ik heb nu een wagnerianus met een relatief dikke stam, maar die heeft geen grotere wortelkluit dan de andere exemplaren, toen ik die in de volle grond een plekje gaf.
Per definitie is denk ik mijn aankoop van mijn wagnerianus wel van kwaliteit hoger omdat ze er massiever uitzien, in vergelijk met die van kwekerij wagnerie van de palmenveiling(overigens start er vandaag weer zo'n veiling).

Snel opgekweekt bij Artis in Amsterdam, kan nooit, die staan er daar al heeeeel lang.

gr. Edward

ma, 16/11/2009 - 10:29
Jardin Exotique

Edward, het snelle of verkeerd opkweken is overduidelijk gebeurd voordat ze bij Artis geplant zijn.

ma, 16/11/2009 - 14:23
edwardkarin

Hoi Jardin, voor de aanplant dus, dan is dat bij mij ook zo met een exemplaar, bij andere heb ik het niet, en ik heb 6 grote, waarvan 4 ruim 2.50 m. zijn qua stamlengte dan.

Nou ja, ze doen het allemaal goed, en hebben al heel wat koude getrotseerd.

gr. Edward

ma, 16/11/2009 - 23:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik vermoed dat de stam anders dan het palmhart minder te duchten heeft van de vrieskou. De structuur van palmhout is niet vergelijkbaar met die van bomen, waar zich onder de schors het cambium bevindt, een weefsellaag van levende cellen die verantwoordelijk is voor de groei van het hout en de bast.
De bladrestanten zullen zeker additionele bescherming geven. De vraag is of de palmsoorten uit streken met matige tot strenge vorst langer deze bekleding handhaven dan tropische soorten? Ook Yuccainfo-icon's en andere kouderestistente succulenten behouden het oude blad. Denk ook aan soorten uit het hooggebergte als de Zuidamerikaanse Puya en de Afrikaanse reuzenlobelia.

di, 17/11/2009 - 18:01
kristof p

volgens mij niet Draco...er zijn in de tropen palmen die nog veel hariger zijn dan onze fortunei (C. crinita bijv.). veel palmen uit koel gematigde gebieden zoals Lord howe island of Juan fernandez eilanden, Nieuw-Zeeland hebben een stam die kaal is en bladstelen die snel afvallen. waarom de ene zijn bladstelen/vezels lang behoud en de andere niet is mij een raadsel. ik denk niet dat het veel met de heersende temperaturen in de habitat hebben te maken maar eerder met het vocht/neerslaggehalte...

gr
Kristof

di, 17/11/2009 - 19:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Met het voorbeeld van Coccothrinax crinita heb je wel een punt, Kristof. Op Howe Island waar Howea thuishoort heb je echter niets aan je schaatsen. Mijn bejaarde Howea forsteriana verloor de oude bladresten overigens pas, nadat de te groot geworden palm 's zomers naar buiten werd verbannen en de regen ervoor zorgde dat de restanten makkelijk losraakten. De fraai geringde groene stam is inmiddels ruim 1 m, maar helaas heeft de kroon nogal geleden van de voorafgaande winters in de koude kas. De palm staat nu in een lichte vide met een minimum temperatuur van 12°C. In het voorjaar mag hij weer naar buiten.

Groet,

Draco

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag