trachycarpus takil

33 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 29/07/2011 - 23:27
musaacer

trachycarpus takil

hallo iedereen,

ik heb juist 2 takils gekocht zou ze in volle grond willen planten .
wat zijn jullie ervaringen er mee.

wie er in volle grond heeft zitten graag eens een foto

gr

za, 30/07/2011 - 00:48
marcs

Gefeliciteerd met je Trachycarpus takil.

Maar waar heb je die dan vandaan gehaald er zijn vrij weinig mensen die een echte trachycarpus takil hebben en ook erg weinig mensen die de echte verkopen.
Daarbij bijna geen mensen die een echte in de volle grond hebben staan.
De meeste roepen dat ze de takil verkopen omdat dit goed verkoopt maar het wat anders is.

Het is het afhankelijk waar je woont of je wel of niet een palm in de volle grond kan zetten zonder of met bescherming in de winter.
Vaak wordt er op fora naar ervaringen gevraagd en als je dan de ervaring krijgt van iemand die an de kust woont en jij zelf woont ver in het binnenland dan klopt de info dus echt niet.

Ik zou dus mijn Tr. takil hier waar ik woon niet zomaar in de volle grond zetten omdat er nog te weinig van bekend is.

Ik hoop niet dat ik je enthousiasme over je Tr. Takil nu helemaal weg is want iedere palm en vooral Trachycarpus heeft zijn charmes

Met vriendelijke groet

Marc

za, 30/07/2011 - 18:14
ed ressiv

De Trachycarpus takil is in elk geval niet slechter dan de Trachycarpus
fortunei. De takil heb ik al jaren en groeit voorspoedig, beter of slechter
dan de fortunei dat kun je pas zeggen als je er van beiden een tiental hebt
staan van dezelfde leeftijden om vergelijkingen te kunnen maken.
Ik zou me niet zo'n zorgen maken en hem gewoon in de volle grond zetten.
Hij kan nu nog drie tot vier maanden bewortelen en dat is voldoende om de
winter in te kunnen en zeker met wat extra voorzieningen.
Je kunt bij twijfel ook eentje in de volle grond zetten en met de andere
wachten tot een jaar later, of nog een jaartje wachten, dan kun je meteen het
verschil in groei registreren.
Succes
Hans

za, 30/07/2011 - 18:48
kristof p

al jaren zeg je?....ben wel geintreseerd in een foto van jouw takil Ed!

za, 30/07/2011 - 18:50
etna

de trachycarpus takil is nog winterharder dan de fortunei.maar is moeilijk te herkennen als je niets van deze afweet.(kruisingen)
je kunt die zonder enig probleem in de volle grond plaatsen.
er zijn gevallen gekent waar ze een langdurige vorst overleefd hebben van -23 graden.
op oudere leeftijd krijgt hij een kale stam.
en de stam word dikker dan de trachycarpus fortunei.

succes man.

za, 30/07/2011 - 18:51
kristof p

ik weet van iemand die een Echte takil heeft dat deze palm eerg traag is. met geluk heb je na 15 jaar een stam van 30/40cm...groeisnelheid is vergelijkbaar met manipur en oreophilus en ziet er ook wat zo uit. nogmaals, de eerste zaden voor de handel zijn pas beschikbaar sinds eind 2007. en als planten zijn er nog ENKEL maar kleine zaailingen op de markt!

degene waarvan ik weet dat hij een echte takil al 15jaar groeien heeft woont in Italië en heeft de palm gegroeid uit zaden van de oude takils in rome....

gr
Kristof

za, 30/07/2011 - 18:56
kristof p

Asperge,

of de takil winterharder is dan fortunei moet nog bewezen worden!...gezien er enkel nog maar wat kleine zaailingen hiervan in cultivatie zijn (buiten een tweetal volwassen exemplaren in de vs en degene in Rome) zal dit nog wat jaartjes duren eer hierover iets kan worden gezegd!

gezien de habitat is het wel veelbelovend....

gr
Kristo

za, 30/07/2011 - 19:24
Draco

Ik heb al verschillende keren een 'echte' takil gehad, maar dat bleek steeds weer vals volgens nieuwere inzichten. Nu weer de takil 'Kumaon'. Maar ook hierover is alweer discussie gaande. Alleen de handel wordt hier wijzer van.
Kenmerkend voor veel van de nieuwe introducties behorend tot het genus Trachycarpus is, dat ze traag tot slecht groeien. Als dat een indicatie is....? Bijgevolg zit je langdurig met zo'n krummel opgescheept, terwijl je voor een fractie van de aankoopsom een mooie fortunei of wagnerianus had kunnen aanschaffen.

za, 30/07/2011 - 19:23
marcs

Kristof,

Hier duidde ik dus op en was dus daarom ook benieuwd waar de takil vandaan komt.
Maar degene die deze thread is gestart laat niets meer van zich horen.
Ik vind het steeds jammer dat nog steeds een hoop mensen om de tuin zijn geleid door mensen die geld willen verdienen door een trachy maar takil te noemen terwijl ze er niet zeker van zijn of het dat wel is of zelfs nog erger weten dat het hem niet is.

De meeste weten ook niet dat alles wat voor 2007 als takil verkocht is de Trachycarpus fortunei var. nanital is.

Jim en Sergio zijn de gelukkigen met een grotere echte takil.
Ik moet nog even wachten voordat die van mij zo groot zijn

Groeten

Marc

za, 30/07/2011 - 19:27
kristof p

hoi,

er waren enkele takils voor 2007 meegebracht uit India na de succesvolle expeditie van Tobias en Martin maar die zijn natuurlijk nooit in de handel terechtgekomen. pas sinds 2007 zijn er dan zaden in de handel gekomen (beperkte hoeveelheid en met slechte kiempercentages)...alles na 2007 kan dus wel een takil zijn maar voor zover ik weet is het enkel James van europalms die de echte zaden en zaailingen verhandelt en verdeelt...

gr
Kristof

za, 30/07/2011 - 19:35
kristof p

Draco,

klopt, de takil, manipur, oreophilus zijn allemaal sterk verschillend van de fortunei/wagnerianus. het eerste dat opvalt zijn de verschillen als zaailing en natuurlijk de groeisnelheid. ook op latere leeftijd is er nogal wat verschil in uiterlijk, veel minder haar, fijnere en langere bladstelen, grotere bladeren met veel meer bladsegmenten en gelijkmatiger verdeeld...
De manipur heb ik als zaailing al enkele jaren in de tuin groeien en die doet het goed. dit word volgens mij samen met de princeps een van de mooiste palmen voor ons klimaat. De manipur is ook de grootste van de Trachycarpussen met mooie grote bladeren die aan de onderkant mooi wit zijn en ook wat aan de bovenkant (zoals princeps).

gr
Kristof

za, 30/07/2011 - 22:24
etna

KRISTOF;

de takil waar ik het over had was in zijn oorsprongkelijk habitat.van die -23 graden. hier in nederland of belgie niet. en idd hier kan je alleen zaailingen vinden.maar weinig de echte takil.Ik zelf heb zaailingen in pot,die bleven in de laatste winter gewoon buiten,zonder enige schade,zaailingen zijn 4jaar.nooit binnen gestaan.bij mij was het de laatste winter -15.

groeten ap.

za, 30/07/2011 - 22:22
etna

draco;
takil kumaon wil zeggen de takil uit india gebied kumaon.
dus weet niet wat daar over te discuteren valt.

kristof p;
Op een kopie in de botanische tuin in Rome en één in Florence zijn er geen andere geverifieerde kopieën van zijn soort in Europa!
zelfs zaden worden moeilijker te verkrijgen,als je wilt weten of het de echte zijn:ze zijn meer niervormig dan die van de trachycarpus fortunei

zo, 31/07/2011 - 03:57
kristof p

Asperge,

als je wil weten of je de echte hebt zal je moeten wachten tot je zaden kiemen. als zaailing zijn ze al makkelijk te onderscheiden van fortunei.
veel makkelijker dan het zaad proberen te herkennen als je het mij vraagd.

klopt over die in rome en in Florence maar er is minstens een jonge takil aan het groeien in de tuin van de persoon waar ik het over had. Ik ben heus niet de enige die op de hoogte is van dit exemplaar. Ben al jaren samen met vele andere palmliefhebbers uit gans europa het ganse takil verhaal aan het volgen en er in het verleden veel over gediscusieerd. Sinds een paar jaar is het ganse mystery rond deze palm opgeklaard en het helpt niet als er nu nog fortunei/nani tal als takil worden verkocht wat in 99% het geval is als het een plant betreft met al een stam(metj) en gedeelde bladeren.

en je hoeft echt niets van kruisingen te kennen om een fortunei van een takil te onderscheiden. de verschillen bij volwassen planten en ook jonge planten zijn nogal duidelijk...
er zijn ondertussen al vele foto's van takils in habitat te zien op het net!

zo, 31/07/2011 - 05:37
kristof p

...en waar haal je die -23°C in hun habitat? Uit lokale bron is vernomen dat de temperaturen in de winter waar de takils groeien tussen de -10°C/+10°C liggen met wat sneeuw.

zo, 31/07/2011 - 12:44
etna

ik ben 2jaar geleden in india geweest,die vertelden mij dat het daar ooit eens -23 was.als het hier -15 of 18 is vind je dit normaal? ik heb die mensen persoonlijk aanfesproken omdat ik natuurlijk geintereseerd ben in palmen.ik ga veel naar andere landen om zaden.niet om de zaden alleen hé ;)
over die persoon met een takil zal je we gelijk hebben,maar in de realiteid is daar nog niets van bewezen,of erkend.
idd kan je zaailingen ook gemakkelijk herkennen.

zo, 31/07/2011 - 13:10
marcs

Waaraan herken je een zaailing dan?

Ik denk dat de oreophillus het zelfde uitziet als de takil als zaailing en daar niet veel verschil in zit.

Marc

zo, 31/07/2011 - 13:34
etna

de takil zaailingen zijn minder bekleed op de stam kortere bladstelen.
maar ik blijf erbij dat je pas zeker bent als het ze zelf zaait.het zaad herken je veel beter dan de zaailing.

zo, 31/07/2011 - 13:55
marcs

Ik denk dat als ik je 25 zaden van verschillende trachys gevonden op verschillende plaatsen neerleg jij nooit de takil eruit kan halen.

Ik heb al heel veel zaad gezien en gekregen van verschillende trachys uit china en ze zijn groter kleiner ronder platter enz.

Ik denk dat als jij dat kan je maar bij de zaad handelaren moet solliciteren zodat wij dan geen verkeerd zaad meer krijgen.
Het gebeurd regelmatig dat er zaden van een andere soort aan de handelaren verkocht worden omdat de mensen daar wat meer willen verdienen.
De lonen zijn zo laag daar dat als je het dubbele krijgt voor iets met een andere naam je het wel doet.
Aan het zaad zie je het toch niet.

zo, 31/07/2011 - 14:38
kristof p

de zaailingen van de takil hebben net als manipur en oreophilus 2 ribben op het eerste zaailingblad. fortunei heeft er altijd minstens 4. Zaden zijn idd niet te onderscheiden van andere soorten. vooral omdat vorm kan varieren van boom tot boom....

Ik geloof wel dat je in India bent geweest maar heb je ook de takil habitat gezien? Ik ken wel iemand die een tijd geleden de takils in het wild heeft bezocht en met veel foto's en informatie is teruggekomen. -23°C zal het daar niet worden gezien de andere vegetatie die bij de takil groeit geen zo'n koude aankan!...het is er wel kouder dan op de meeste plaatsen waar je palmen in het wild vind maar niet vergelijkbaar met een winter bij ons!....er zijn populaties fortunei in China die op veel koudere plaatsen groeien dan de takil dus met de uitspraak takil winterharder dan fortunei zou ik nog goed oppassen!..als je het louter baseerd op het klimaat waarin de takil groeit

zo, 31/07/2011 - 14:43
kristof p

Marc,

idd, takil zaailingen zien er zowat exact hetzelfde uit als manipur en oreophilus zaailingen...de meesten denken ook dat manipur, oreophilus en takil een en dezelfde palm zijn.
bij manipur en takil zit er heel erg weinig verschil....Oreophilus verschilt wel wat qua bladstructuur en uiterlijk

zo, 31/07/2011 - 17:38
ed ressiv

Dag Kristof P. en de andere leden van deze inzendingen.
Hierbij een foto van de Trachycarpus takil die voorspoedig groeit, het zijn
er twee.
Van de mooiste (de volste) heb ik een bovenaanzicht gemaakt, zodat je het
blad kunt zien.
Ik ben benieuwd naar de reacties.

trachycarpus takil
zo, 31/07/2011 - 17:39
ed ressiv

Hier de foto van boven genomen.
Groet
Hans

trachycarpus takil
zo, 31/07/2011 - 23:58
ed ressiv

Dag Asperge.
Waarom deze reactie?
Groet
Hans

ma, 01/08/2011 - 04:50
kristof p

in manipur? wist niet dat er daar takils groeien? is enkel maar het verkeerde deel van India waar je bent geweest? manipur ligt als je op de kaart kijkt toch zo'n goeie 1000km verwijderd van de provincie Uttar Pradesh waar de takil op enkele zeldzame berhellingen/valeien groeit!...

hoe je manipur binnenraakt is me ook een raadsel. kzeg niet dat het onmogelijk is maar wegens de nogal onvriendelijke politieke situatie aldaar met birma, china is het als westerling erg moeilijk om daar binnen te komen!
dat terzijde gelaten is het onmogelijk om in manipur takils te zien. wel de manipur natuurlijk...

gr
Kristof

ma, 01/08/2011 - 11:53
marcs

Hans,

Aan het blad alleen kan je niet zien of het een takil is of wat dan ook.
Er zijn meer verschillen zoals die diepte en regelmatigheid van de insnijdingen van het blad, verschil in de ligule, wollige vezels op bladeren en stam, ook zichtbaar bij de oreophillus enz en ik kan je dus niet zeggen wat dat is wat je laat zien.
Wil je echt weten wat het is laat de foto's op de EPS zien en daar krijg je een eerlijk en betrouwbaar antwoord kan ik je niet geven.
Maak dan detail foto's van blad, stam groeipunt. ligule, enz.
Kan ik je niet geven.
Ik heb bijna alle trachys en nog vele pas ontdekte uit china waar ze niet precies van weten wat het is.
En van vele zie ik wat het is maar niet van alle trachys en meerdere ogen zien meer dan een paar.

Ik heb gereageerd op deze thread omdat weer iemand riep dat hij een takil had en er iemand in nederland is die Takil verkoopt terwijl hij op het forum van de EPS geschreven heeft dat het er geen is en hij niet weet wat het is.

Straks komt er takil zaad in omloop van mensen die zo'n palm hebben terwijl het er geen is.

Marc

ma, 01/08/2011 - 12:21
etna

persoonlijk is het oorsprongelijk gebied van de takil op 2280km van manipur
ik maakte een rond reis,kan moeilijk alle namen noemen waar een takil groeit hé.in manipur heb je ook vondsten van de takil.maar de meeste vond ik in,jaminiwar,mirai malli.
ik wil geen ruzie sorry van mij bericht gisteren.
ik had het gevoel dat het allemaal onwaar was wat ik zei groeten

ma, 01/08/2011 - 12:41
marcs

Asperge,

Je moet toch wel veel foto's gemaakt hebben als je de takil in het wild hebt gezien.
Het is natuurlijk voor ons heel interessant om te zien hoe deze daar op die plaatsen groeien en welke omstandigheden er zijn.
Dan is het interessant om te zien of er toch al niet verschillen in plant zijn tussen de onderlinge vind plaatsen.

We zien met spanning uit naar deze foto's

Met vriendelijke groet

Marc

ma, 01/08/2011 - 14:23
kristof p

Asperge,

ik geloof wel dat je een rondreis hebt gedaan en mss heb je wel de takil gezien maar in manipur heb je geen takil populatie's....wel is het zo dat de T. manipur als twee druppels water op de takil lijkt (enkel het blad is groter met meer segmenten). mss heb je deze dan gezien op vele plaatsen in manipur...als je van deze palm foto's hebt in het wild wil ik en vele andere mensen die zeker zien want. door de politieke instabiliteit in die regio zijn er bitter weinig westerlingen die daar geweest zijn en zijn er bijna geen foto's van manipurs in het wild. er is veel meer info en foto's tegenwoordig van takil in het wild dan van de manipur!...

ik ben er nog niet geweest maar uit wetenschappelijke artikelen (van Indische profesoren) blijkt dat de takil enkel maar op enkele bergen te vinden is in de provincie die ik eerder noemde. als ze overal op vele plaatsen in noord-India groeiden zou het niet zolang geduurd hebben om ze terugtevinden in het wild (wat door de Indiers ong. in 2003 is gebeurd). zal het artikel nog eens opzoeken. als ik het terugvind post ik de link...

ma, 01/08/2011 - 15:47
etna

ja ik geloof jou ook wel hoor,maar ik denk ginder dat ze de toeristen wel een hoop blazen wijsmaken.want ik zag er enorm veel.. zal wel die populatie's zijn dan ,want aangezien volgens jou en andere er maar enkele zijn echte takil op bergen,ik weet veel maar zeker niet alles..
helaas mocht ik op bepaalde gebieden geen camera bijhebben ik was mee met een gids.als ik alleen wist waar gelopen had ik wel foto's kunnen maken,maar dat vond ik te gevaarlijk.
wel heb ik zaden meegebracht een 10tal.maar er zijn er maar 2 uitgekomen nu als zaailing.groeien enorm traag.

trachycarpus takil
ma, 01/08/2011 - 16:00
etna

trachycarpus latisectus,kan het ook geweest zijn mss aangezien er zoveel waren,of wat denk je?

ma, 01/08/2011 - 16:53
kristof p

wel hij ziet er idd wel erg interesant uit en ik denk niet dat het een Trachycarpus is die bij de fortunei groep hoort maar idd eerder bij de takil, manipur en oreophilus groep. mss martianus/latisectus (is moeilijk te zien vanop de foto)....heb je meerdere foto's van dichterbij, de stam, het gebiedd waar de speren uitkomen?...interesant!

mss moet je je palm eens op het eps forum posten. Mensen aldaar zijn gek op interesante Trachycarpussen...

gr
Kristof

wo, 03/08/2011 - 11:17
musaacer

hallo iedereen

ik ben juist terug van reis

ik zal morgen eens een foto plaatsen van mijn 2 takils, misschien kunnen jullie uitmaken of het echt takils zijn.

ik heb ze gekocht in duitsland , ben daar toevallig opgelopen.

gr

Onderwerp gesloten