Trachycarpus Wagnerianus nu uitplanten?

20 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 13/03/2010 - 20:22
jeremaine

Trachycarpus Wagnerianus nu uitplanten?

Vorig jaar had ik begin februari een Trachy F. al overgepot, (85 cm stam) maar nu heb ik vandaag 3 stuks kleine Trachycarpus W. gekocht (slechts 15/20 cm stam) a E 50,= per stuk, ja ja... ik weet het, is niet echt een scherpe prijs, maar had nog een paar cadeau bonnen liggen en kon ze niet laten staan. Nu weet niet zeker of ik ze nu al in de volle grond zal stoppen of nog enkele weken zal wachten.

Wat is jullie advies?

za, 13/03/2010 - 20:28
ed ressiv

Ik zou nog even wachten, de Trachycarpussen komen van waarschijnlijk uit een binnenklimaat, met een beetje pech krijgen ze een te grote klap.
Als ik ze gekocht zou hebben dan gingen ze half april of begin mei de volle grond in. Dit ligt natuurlijk een beetje aan de weersontwikkelingen.
Dus ik zou enkele weken wachten.
Groetjes
Hans

za, 13/03/2010 - 22:54
pevano

Ligt er ook een beetje aan waar je woont. Aan de kust kan je ze eerder poten.

Peet

za, 13/03/2010 - 23:04
Subtropical

Zorg dat de wortels geen koudedreun krijgen, die zijn het kwetsbaarst. Hier zit de vorst nog in de grond datzegt denk ik wel genoeg

zo, 14/03/2010 - 00:20
jeremaine

Ze stonden gewoon buiten in pot, maar ik wacht dan inderdaad nog meer liever eventjes met het uitplanten. Bedankt voor jullie advies.

zo, 14/03/2010 - 16:54
D_SDennis

Als ze gewoon buiten in pot stonden, dan is het altijd beter dat ze snel in de vollegrond gaan. T. fortunei vertoont al activiteit bij lage temperaturen. Dus kan je nu al profiteren van het feit dat je planten ondergronds alvast een wortelgestel gaan ontwikkelen. Dat komt de groei komend jaar absoluut ten goed. Bovendien voorspellen ze temps boven de tien graden voor de komende twee weken. Ik heb zelf afgelopen week ook al het een en ander in de volle grond gezet. Gewoon doen. Tenzij het spul eruit ziet alsof het uit een warme kas komt, maar jij zegt dat ze gewoon buiten stonden toch?

do, 18/03/2010 - 10:07
jeremaine

Gezien de gunstige weersomstandigheden van afgelopen dagen en de voorspellingen heb ik gisteren de Trachy's W. in de volle grond gestopt. Foto's volgens heel binnenkort.

ma, 22/03/2010 - 20:51
mini

Beste lezers: Is het absoluut geen probleem meer om een Wagnerianus nu buiten in de volle grond te planten? Ik wil er namelijk een stuk of 10 kopen via Troostwijkauctions.com. Maar omdat het om nogal een groot bedrag gaat, graag jullie mening.

ma, 22/03/2010 - 20:57
jeremaine

Op dit moment kan het prima, ik verwacht hooguit nog wat nachten met wat lichte nachtvorst en voorgaande jaren had ik al eerder in het jaar met succes de Trachy's in de volle grond gestopt.

di, 23/03/2010 - 11:34
mini

Dank je Jeremaine. Dan ga ik er een paar kopen. Hoe denken jullie over de prijzen op Troostwijkauction?

di, 23/03/2010 - 12:06
jeremaine

Zelf heb ik nooit iets gekocht via Troostwijk, wel heb ik een oordeel op basis van foto's die ik heb gezien van hetgeen wat ze hebben verkocht. Ik vind de stammen vaak relatief dun en het wortelgestel is echt heel erg klein. Vaak komt dit doordat deze zo snel mogelijk opgekweekt worden (in Korea) en dan met zo min mogelijk massa het schip op moeten, dus wortels zijn afgestoken en kruin is eraf geknipt. Er gaan dus praktisch alleen massa's met stammen de boot op. Volgens mij gaat er ook best wel het één en ander verloren en zullen alleen de sterksten dit overleven. Het is immers een flinke aanslag op zo'n plant.

Na een rusttijd (hersteltijd) in NL worden ze weer verkocht (met plantenpaspoort), vaak hebben ze dan ook relatief lange stelen. Overigens als je ze niet te laat in het jaar zal planten kunnen ze nog we goed aan slaan, dus eigenlijk gewoon nu aanplanten.

Ik heb ook enkele kleine exemplaren die waarschijnlijk uit Korea komen, het wortelgestel is zo klein, de pot bestaat meer uit aarde dan uit wortelgestel, dit in tegenstelling tot exemplaren uit Europa. Toch is de kleine Wagnerianus die ik eind zomer 2009 in de volle grond heb gezet tot nu toe zonder kleerscheuren de winter doorgekomen en heeft in korte tijd veel blad en stamgroei gehad.

di, 23/03/2010 - 13:38
peter42

@ Jeremaine
Als je op alibaba.com zoekt naar tr. fortunei, dan kom je een hoop foto's tegen waar ze die in containers laden zoals jij ze beschrijft, nl een
stapel stammen met een ieder een heel klein kluitje dat net zo dun als de stam is, en

di, 23/03/2010 - 16:21
sub T

Vorig najaar is over deze veiling al een lange topic geweest:
https://tinyurl.com/yyeeky6p

Persoonlijk ben ik ook meer voor het aanplanten van een Trachycarpus van maximaal 60cm stam. Deze slaan sneller aan, worden veel mooier en steken de hoogstammige exemplaren na enkele jaren meestal met gemak voorbij.

Groetjes

di, 23/03/2010 - 21:21
D_SDennis

Ik kan niet anders dan beamen dat een trachy die in je eigen tuin is opgegroeid vanuit een jong exemplaar, het meest sterk zullen zijn. En ze ontwikkelen een fraaie dikke stam! Ik heb er een van 13 of 14 jaar oud, geplant eigenlijk zonder stam, is inmiddels ruim 2 m stamlengte en 35 cm dik. Zulke zie ik echt zelden ergens staan. En altijd zijn het dan exemplaren die er al van jongs af aan staan. Even los van de genetische variatie die er nog in zit.

wo, 24/03/2010 - 15:21
xride1

Vorige zomer ben ik in Spanje op een kwekerij geweest, daar gingen al de palmbomen ook op die
manier de vrachtwagen in.......eigenlijk was het niet mooi om aan te zien. Zou dit overal niet op die
manier gebeuren? Op deze manier kunnen ze veel meer aantallen transporteren voor hetzelfde
tarief. En als ze bij de verkoper hier in een grote pot worden geplaatst zie je er na een jaar ook niets
meer van, dan hebben ze al reeds mooie wortels en een nieuwe bladeren aangemaakt.

wo, 24/03/2010 - 16:15
jeremaine

Het zou best kunnen dat meerdere kwekerijen op deze wijze hun palmen laten transporteren, maar ze doen het vast niet allemaal, want je ziet regelmatig dat er op de kuipen nog stickers zitten van de Italiaanse kwekerij en een 110 liter kuip met wortels die er flink tegen de wanden persen heb je niet zo heel erg snel als de wortels tot stambreedte er eerder afgehakt zijn.

Toch zie ik persoonlijk wel een verschil, want een schip met containers vol Trachy's is toch snel een week of 6 onderweg, terwijl een vrachtwagen met waarschijnlijk binnen enkele dagen weer op de plaats van bestemming is. Zo'n scheepstransport zal dus een zwaardere aanslag zijn lijkt mij.

do, 25/03/2010 - 01:23
peter42

Hoi Jeremaine,
ik denk dat die exemplaren dan ook wel hier een tijdje in een pot worden opgekweekt, want ik heb nog nooit een handelaar gezien die ze zo zonder noemenswaardige kluit en minimaal blad aangeboden heeft.

do, 25/03/2010 - 02:37
harkstede

Ik lees ook termen als ''snel opkweken''.
Hoe wil je in vredesnaam een Trachy sneller laten groeien dan?
Meer meststoffen?
Hier geloof ik dus niet in....

Een kweker heeft mij verteld dat de dikte vd stam en de lengte van de stengels puur te maken heeft met de oorsprong van de boom.
En inderdaad; bomen uit Spanje en Italie hebben in de regel een dikkere stam dan de bomen uit Korea en China,dus het zou heel goed kunnen.

Vervoer;
Een goede manier van vervoeren is als op de foto en niet zoals de Chinezen doen;het prakken in een container en meer als 6 weken op zee laten dobberen.

Trachycarpus Wagnerianus nu uitplanten?
do, 25/03/2010 - 12:31
peter42

@ Harkstede
Ik doe maar een gok, maar ik denk dat die dunne chinese palmen nogal snel van hun blad ontdaan worden om de groei van nieuwe bladeren en dus de stam te versnellen. Wat je dan ziet is een dun stammetje dat als
een soort van dunne t

do, 25/03/2010 - 18:48
sub T

Hoi,

wanneer palmen bv. in een kas worden gekweekt krijgen ze minder licht, dus veel langere bladstelen, met als gevolg ook sneller een hogere en dunnere stam. Ook krijgt de plant minder koude te verduren wat de groei versnelt.

Op die manier is het wel degelijk mogelijk sneller grotere Trachy's te kweken.
Maar die zijn niet alleen lelijk maar ook nog eens minder koude-bestendig.

Ook wanneer Trachy's te dicht bij elkaar gezet worden zullen ze lang en sprieterig worden, wat ervoor zorgt dat je sneller hogere palmen hebt met een langere (maar dunnere) stam.

Groetjes

Onderwerp gesloten