vermiculite

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 23/01/2006 - 13:23
koertje

vermiculite

Ik kreeg van een kennis enige palmzaden en daar zat ook een zakje vermiculite bij. Je moet dit op de stekgrond gooien maar weet iemand ook waar dit voor dient?

ma, 23/01/2006 - 14:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vermiculite en Perlite worden gebruikt om de grond luchtiger te maken. Deze stoffen hebben mede een hoog water opnemend vermogen, hetgeen ze ideaal maakt als kweekmedium.
Ik weet van Perlite dat ze het wel met zaai/stekgrond of cocopeat mengen (puur kan trouwens ook); van vermiculite weet ik niet zeker of dit ook gemengd met aarde kan worden toegepast. Ben eigenlijk ook wel benieuwd naar mensen met ervaring met het werken van Vermiculite (aangezien ik niet aan perlite kan komen). Ik zou je vraag dus graag willen aanvullen met de volgende vragen;
- Wat is beter Vermiculite of Perlite?
- Is de Vermiculite welke gebruikt wordt in de bouw (als isolatie) ook geschikt? Of zit hier rommel door?

Ik hoop dat er mensen zijn die ons kunnen helpen....

ma, 23/01/2006 - 14:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi koertje,
Vermiculite is een delfstof uit Montana, deze mijnen zijn sinds 1990 gesloten omdat in het materiaal te veel asbest zit.
De mijnwerkers bleven ziek en er volgden er steeds meer, na een onderzoek door de overheid zijn de mijnen dus gesloten.
Dat is ook de reden dat in Montana in begin 1990 de werkeloosheid zo enorm is gestegen.
Asbesthoudend product dus.
Groet
Hans

ma, 23/01/2006 - 18:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,
ik denk niet dat er asbestvervuiling is in vermiculite. Zelf gebruik ik dit al jaren bij het zaaien van tropische planten. Het wordt trouwens nog steeds geproduceerd, zowel voor de bouw als voor agratoepassingen. Zie https://tinyurl.com/y5q3yu2e
groeten
Paul

ma, 23/01/2006 - 18:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

koertje, paul en henny
ik kan het uiteraard verkeerd hebben, ik heb op internet alleen dit kunnen vinden.
Wellicht zal de vermiculite waarover koertje het heeft toch iets anders zijn.
Sorry
groet
Hans

ma, 23/01/2006 - 19:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik kon op het net ook alleen vinden dat vermiculite in de bouw wordt (werd) gebruikt. Perlite zit ook in het substraat waarin m'n kuip-butia en kuip-chamaerops staan. Toch nog even de vraag aan een ieder of vermiculite nou erop gestrooid moet worden of erdoor heen gemengd moet worden? Bij de beschrijving stond namelijk: op de zaaigrond verspreiden. Maar als het om het vochtopnemend vermogen gaat lijkt het me beter om het erdoorheen te mengen (net als perlite dus).. Wie heeft ervaring?

ma, 23/01/2006 - 19:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij gewone teelten wordt vermiculite gemengd in de grond. Bij zaaien kan het zowel in de zaaigrond gemengd worden, gebruikt worden als afdekmiddel ofwel zuiver gebruikt worden als zaaimedium. Voor gebruik buiten, altijd vermengen met de grond, anders waait het gewoon weg !
Zie hogeropvermelde website.
Paul

ma, 23/01/2006 - 19:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoe bedoel je paul als afdekmiddel? Neem aan dat vermenging bij zaaien wellicht ook beter is omdat, bij droger wordende zaaigrond, de wortels van de zaailingen het vocht beter kunnen opnemen uit het vermiculite ( door middel van osmose) als het door de grond gemengd is.

ma, 23/01/2006 - 20:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zaden die oppervlakkig gezaaid moeten worden (lichtkiemers), kunnen wel met een dun laagje vermiculite afgedekt worden om zo de vochtigheid min of meer konstant te houden. Persoonlijk meng ik altijd vermiculite in de zaaigrond.
groeten,
Paul

di, 24/01/2006 - 08:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zal het ook gaan mengen, dank voor je antwoord Paul.

zo, 05/03/2006 - 14:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waar kan men Vermiculite kopen?

Onderwerp gesloten