Wagnerianus X Takil

25 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 18/08/2010 - 14:56
harkstede

Wagnerianus X Takil

Wat zouden jullie vinden van een hybride Wagnerianus x Takil?
Zou dit in de toekomst dé palm kunnen worden voor ons klimaat?

Volgens mij zijn deze hybride's er (nog) niet....
Zodra mijn (echte!) Takil's vrucht gaan dragen zal ik het gaan proberen maar dat zal nog héél erg lang gaan duren..
Lijkt mij in ieder geval het proberen waard!

wo, 18/08/2010 - 19:50
kristof p

ik denk dat we de palm voor ons klimaat al hebben met de T. fortunei ;-).

gr
Kristof

wo, 18/08/2010 - 21:23
leeuwtjes

Ben het niet helemaal met je eens Kristof heb de laatste winter
6 T.fotunei verloren door vorst daar waren er 2 bij die al 10 jaar
in de volle grond stonden en ik had ze ook nog eens ingepakt met vliesdoek

Gr. Jan.

wo, 18/08/2010 - 21:35
kristof p

dat is erg jammer om te horen maar ik denk niet dat de T. takil zoveel meer aankan dan een T. fortunei. gezien T. fortunei in china noordelijker en op een stuk koudere plaatsen in het wild groeit (verwilderd)dan zijn neef in india denk ik eerder dat T. takil iets minder winterhard zal zijn en zeker minder goed tegen vocht zal kunnen. natuurlijk zal de toekomst dit enkel uitwijzen maar ik vrees toch dat er geen betere is voor ons klimaat dan de T. fortunei...
T. nani tal (T. fortunei uit gebied waar de takil groeit en sommige vermoeden zelfs dat dit een kruising is tss fortunei en takil) is ook al niet zo hard als een 'gewone' fortunei!

gr
Kristof

wo, 18/08/2010 - 22:34
RdB

Ben het eens met kristof p, fortunei is de beste (minst slechte) palm voor hier, maar verwacht anderzijds niet dat enige palm in het oosten des lands of op de koudere plekken in Belgie langdurig in de volle grond overleeft, tenzij je allerlei strapatsen wilt uithalen.

Ruud

wo, 18/08/2010 - 22:58
D_SDennis

Precies, anders groeiden die dingen hier ook wel in het wild.....

wo, 18/08/2010 - 23:20
Jardin Exotique

De Trachycarpus wagnerianus gekruist met de Trachycarpus fortunei blijkt ook bijzonder sterk te zijn (logisch eigenlijk) en ook groeien ze heel snel.

do, 19/08/2010 - 02:55
harkstede

De meest winterharde van alle 'Trachy's' is deze T.takil. Hij komt dan ook van nature voor in de koele, vochtige eikenbossen van de Himalaya-streek Kumaon in Noord India. Hij groeit daar tot op een hoogte van 2400 m. met bitterkoude winters en regelmatig sneeuwval.
Bron; exoterra.nl

Zo te lezen kan hij dus wél goed tegen vocht....
Maar kan hij net zoals de Fortunei niet goed tegen (harde) wind.
Mocht er een hybride zijn te kweken met de stijve bladeren vd Wagnerianus en veel andere eigenschappen van de Takil lijkt mij deze dus véél beter voor ons winderig klimaat.
De Fortunei vindt ik niet de beste palm voor ons klimaat(tenzij je een geweldige plek op 't zuiden hebt) maar dat is persoonlijk,mijn verwachting is dan ook dat op den duur de Wagnerianus meer verkocht gaat worden dan de Fortunei.
Je ziet ze ook steeds meer in tuincentra e.d. en dat is niet voor niets.

do, 19/08/2010 - 13:13
D_SDennis

Ik heb geen ervaring met takil, maar ook is me niet duidelijk waarom dan juist fortunei zoveel gekweekt wordt. Wat mij betreft is er geen verschil in winterhardheid tussen fortunei en wagnerianus. Ze komen bij mij al jaren op dezelfde wijze de winter door. Geen verschillen te zien dus. Met wel het verschil dat na afgelopen winter veel bladslippen geknakt zijn. Dat is een nadeel. Maar beide planten hebben een totaal verschillende uitstraling. Wat dat betreft vind ik een gezonde fortunei veel fraaier en exotischer er uit zien. Wagnerianus ziet er 'architectonischer' uit en daar moet je op vallen. Begrijp me niet verkeerd, ik vindt wagenerianus ook erg mooi, maar de relatief kleinere bladeren vindt ik een min. Een fortunei met net zulke grote bladeren als een fortunei, maar net zo stijf als een wagenrianus, dat klinkt mij ideaal. Mogelijk dat princeps iets daarvan heeft. Ik heb daar exemplaren van gezien die al redelijk grote bladeren hebben ontwikkeld. En stijf en een fraaie grijze kleur. Maar ja, ook dan heb je weer een plant met een geheel eigen uitstraling. je snapt zeker wel dat ik mijn princeps erg koester....

do, 19/08/2010 - 13:54
harkstede

Dat juist de Fortunei veel gekweekt wordt komt denk ik omdat deze palm dé trendsetter is/was in Nederland en de rest van Noord-West Europa.
Na verloop van tijd zijn er veel meer palmenliefhebbers bijgekomen en is daarmee de kennis en nieuwschierigheid naar meer of andere exemplaren ook groter geworden.

Wagnerianus is idd heel anders en ik denk ook dat de Fortunei mooier is.
Wat mij alleen heel erg stoort zijn de geknakte bladeren door de wind..
Iets wat de Wagnerianus niet/minder heeft.

Heb ook Wagnerianus x Fortunei staan (noemen ze Takigii geloof ik)maar die zijn nog vrij klein,ben wel heel erg benieuwd wat deze zullen gaan doen in ons klimaat.

do, 19/08/2010 - 14:53
D_SDennis

Ik heb er ook een staan, maar die ontwikkelt toch vrij lange bladslippen. Ik heb trouwens een vrouwelijke fortunei x mannelijke wagenrianus. Je hebt ook nog mannelijke fortunei x vrouwelijke wagnerianus. Deze laatste heb ik geen ervaring mee.

do, 19/08/2010 - 17:44
harkstede

Bij mij is de mannelijke ook Wagnerianus maar dat schijnt niets uit te maken omdat ze genetisch dezelfde zijn.
De Wagnerianus is een variant van de Fortunei (of andersom).
Ik weet in ieder geval wel dat ze enorm hard groeien in de kas,harder als de 100% Fortunei's!
Op zich vreemd want de Wagnerianus groeit normaliter iets minder snel als een Fortunei.

Ben zelf wel heel erg benieuwd naar mijn toekomstige hybride's Takil x Wagnerianus.

do, 19/08/2010 - 19:08
kristof p

harkstede

De meest winterharde van alle 'Trachy's' is deze T.takil. Hij komt dan ook van
nature voor in de koele, vochtige eikenbossen van de Himalaya-streek Kumaon in
Noord India. Hij groeit daar tot op een hoogte van 2400 m. met bitterkoude
winters en regelmatig sneeuwval.
Bron; exoterra.nl

dit is maar een veronderstelling en de winters zijn daar de droogste tijd van het jaar en sneeuw is ook niet echt vocht! ga enkele honderd meter naar beneden in die vochtige eikenbossen en je zit direkt in de subtropen en ook op die +2000m hoogte zijn de zomers lang en warm en de winters kort op die breedtegraad! beetje vergelijkbaar met de vochtige eikenbossen die je in Mexico op ong. dezelfde hoogte en breedtegraad tegenkomt, daar groeien o.a. Brahea soorten, Chamaedorea radicalis enz...zoals ik al zei, T. fortunei groeit van 'nature' in China een stuk noordelijker en in koudere en meer gematigdere klimaten dan de takil.
ik kan natuurlijk niet met zekerheid zeggen dat fortunei meer aankan dan takil of omgekeerd maar dat is wat ik ervan denk.

T. manipur zou een variant zijn van de takil en deze kan niet zo goed tegen vocht als fortunei en wagnerianus! (op kleine leeftijd).
gezien de(erg)trage groei van de takil zal schade ook maar langzaam herstellen!

Trachycapurs fortunei verwilderd hier in mijn streek wel maar enkel onder en dichtbij de moederplanten zelf omdat er geen vogels of andere dieren zijn die de zaden verspreiden. dat zie je bijv. in zuid-west frankrijk, Bretagne en engeland ook.

gr
Kristof

do, 19/08/2010 - 19:12
kristof p

ervaringen in noord-europa uit de laatste twee koude winters laat ook blijken dat wagnerianus net iets minder aankan dan de fortunei!...volgens mij worden ze vooral meer verkocht omdat ze er idd iets netter uitzien.

gr
Kristof

do, 19/08/2010 - 20:03
rtilburg

Ik zelf bezit meerdere Fortuneis en Wagnerianusen.
Ook heb ik mijn voortuin een redelijk grote takagii staan. (120cm stam)

Het voordeel vindt ik ten opzichten van de Fortunei dat de bladeren een stuk steviger zijn.

Maar ten opzichten van de Wagerianus heb ik meer verschillen ontdekt.
De bladeren zijn namelijk een stuk groter. Maar wat ik zelf belangrijker vindt is, dat de kleur van de takagii een heel stuk lichter groen is dan die van de Wagenerianus. Hierdoor oogt hij ook veel exotiser.

Ik zal zsm een foto van de takagii plaatsen.

Groeten
Rtilburg

wo, 25/08/2010 - 13:50
harkstede

Benieuwd naar je foto.....

wo, 25/08/2010 - 21:33
rtilburg

Trachycarpus Takagii

Wagnerianus X Takil
wo, 25/08/2010 - 21:32
rtilburg

nogmaals Trachycarpus Takagii

Wagnerianus X Takil
wo, 25/08/2010 - 21:42
rtilburg

Deze Trachycarpus Fortunei staat vlak naast de Takagii. Deze is nog herstellende van de afgelopen winter. Door de extreme kou had hij nog maar drie groene bladeren over.

Wagnerianus X Takil
wo, 25/08/2010 - 21:50
D_SDennis

Leuk om te zien. Maarre dat lichtgroene, he, dat zit m in je grond hoor. Al je planten staan er bijna geelgroen bij. Ook je fortunei. Je kunt beter je tuin helemaal volplanten zodat je geen grond meer ziet. Daartussen kun je dan blad en tuinafval gewoon laten composteren. Min of meer natuurlijk tuinieren noem ik dat. Voordeel: je krijgt een constante aanvoer van voedingsstoffen, je grond houdt veel meer vocht vast en je tuin wordt veeeel interessanter voor allerlei dieren. Waaronder ook vijanden van eventuele plaagdieren die op je anders verzwakte planten afkomen. Je zult zien dat jke planten daardoor er beter uit gaan zien. Wil je dat niet, breng dan jaarlijks een laag compost aan. Doe je dat niet, dan wordt je grond steeds armer als je m zo schoon houdt..

wo, 25/08/2010 - 22:28
rtilburg

Dennis de kleur van de fortunei is idd ook erg licht van kleur. wel moet ik er bij zeggen dat de kleur toch net iets anders is dan in werkelijkheid. Voeding krijgen ze sowiezo genoeg. Hier nog een plaatje van twee kleinere Fortuneis in de achtertuin.

De voorste heeft al twee jaar op rij al zijn speren verloren maar is toch van beide keren hersteld. deze staan trouwens wel tamelijk beschut tussen andere planten.

Wagnerianus X Takil
wo, 25/08/2010 - 22:10
rtilburg

Hierbij dan nog maar een plaatje. Ook de Chamaerops Humilis is wat lichter gekleurd. De basjoo die hier zichtbaar is heeft bijna de volledige dag zon.
maar toch groeit deze minder snel dan mijn andere basjoo die veel minder zon per dag krijgt.

Wagnerianus X Takil
wo, 25/08/2010 - 22:22
rtilburg

Hierbij mijn Trachycarpus Wagnerianus. Deze heeft het afgelopen winter ook enorm moeilijk gehad. Al zijn blad was toen bruin geworden maar gelukkig was de speer niet aangetast. Toch hersteld deze nu erg langzaam. Ik hoop voor deze op een zacht wintertje.

Wagnerianus X Takil
wo, 25/08/2010 - 23:13
Subtropical

Warmte is voor planten vaak nog belangrijker om goed te groeien dan de hele dag zon, wat veel verdamping vraagt. ( energie) wat ten koste gaat van de groei.

wo, 25/08/2010 - 23:48
rtilburg

Ja daar ben ik inmiddels ook al achter gekomen. Het mooiste voorbeeld bij mijn in de tuin zijn toch de Basjoo's. De Basjoo aan de schaduwkant groeit namelijk een stuks sneller. De bladeren zijn donkerder van kleur en veel mooier van vorm.
Ook heb ik dat al eerder gemerkt bij de Fortunei. Bij echt lange periodes met veel zon lijken deze wel stil te staan. De Fortuneis in de schaduw hebben daar dan totaal geen last van.
Maar helaas heeft de schaduw kant voor mijn Fortuneis ook een heel groot nadeel. In de winter blijft het daar veel langer vochtig en zal de temperatuur daar ook wat minder snel opwarmen. De meeste schade heb ik dus altijd daar.

Hierbij nog een voorbeeldje van zo'n slachtoffer Deze stond tot februari in de vollegrond. Bijna alles heb ik er toen uit kunnen trekken maar omdat mijn container al vol zat heb ik deze toen in een pot in een hoekje achter in de tuin geplaats.
Tot mijn verbazing zat er enkele weken later weer groei in.
Momenteel zit er al weer wat meer blad aan dan op de foto wel zijn deze nog erg klein.
Dit jaar zal ik met deze geen risico gaan lopen en de trachy dus binnen laten overwinteren.
Hopelijk kan hij volgend voorjaar dan weer in de vollegrond.

Wagnerianus X Takil
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag