winterharde en niet-winterharde musa basjoo's

39 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 30/05/2009 - 18:15
peter42

winterharde en niet-winterharde musa basjoo's

Ik heb zojuist weer een tuinder aan de telefoon gehad die eventueel voor mij een paar basjoo's wilde bestellen, en die vertelde dat hun leverancier er wel aan kom komen, en dan wel aan de winterharde versie die maar liefst 80 euro moet kosten. Nou ga ik van z'n lang zal ze leven geen 80 euro voor een banaan betalen, maar ik vraag me wel af hoe het nou zit met de winterhardheid van de goedkope en de aangeboden dure basjoo's, en hoop ik dat er iemand is die daar duidelijkheid in kan geven, want volgens de verkoper zou de dure echt tot -12 of meer kunnen hebben, en daar geloof ik niet zoveel van, tenzij er iemand is die daar duidelijkheid over geeft.

za, 30/05/2009 - 18:21
edwardkarin

Volgens mij is musa basjoo een soort en niet anders dan dat, kan wel zo zijn dat het een opgekweekte is uit een knot/wortelkluit die -10 heeft verdragen of meer kou nog, en vervolgens worden verkocht als winterhard.
Ik dacht ooit eens te hebben gelezen dat een knot/wortelkluit in de grond afgedekt wel -15 kan verdragen, dan komen er toch weer nieuwe bananen.

Bij mij in elk geval nu dan eindelijk, maar nog zo klein, dat kan niet hoog worden, denk 1 meter op z'n max.

gr. Edward

za, 30/05/2009 - 19:06
phil2

Dag Peter
Laat je niet vangen,er zijn geen winterharde basjoo's,prijs hangt af van
vraag en aanbod,doordat velen de harde winter niet getrotseerd hebben
is er veel vraag en beperkt aanbod,ik zou ook geen 80 euro's geven voor
een plant in een kas gekweekt, die eens geplant direkt de bladeren laat
hangen,koop scheuten bij iemand waarvan plant natuurlijk is ontstaan in
volle grond,die zijn sterker doch ook niet winterhard.
Laat oneerlijke verkopers links liggen en eens je een plant hebt, bescherm die dan voldoende ,bij mij lukt het toch ieder jaar opnieuw.
Mvg Philip.

za, 30/05/2009 - 19:58
hent v

Hoi

blijkt maar weer eens dat de meeste tuinders uit hun nek XXXXX (zelfcensuur).
Basjoo sterft bovengronds af bij -5.
Wortelstok kan tot 25 cm diep in de grond nieuwe uitlopers aanmaken (zal daar morgen een foto over plaatsen van zo'n uitloper).
Zolang de vorst niet te diep in de grond zit zal de wortelkluit opnieuw uitlopen met nieuwe stammen.
Er zijn wel wat variëteiten van de basjoo in omloop die door zeldzaamheid wel wat duurder zijn ,maar die zouden hooguit 1a2 gr vorst meer kunnen verdragen.
Dus de goedkoopste is de beste. En dan laat ik buiten beschouwing of je deze banaan ook kunt opkweken om het maximale uit de plant te halen.

Gr Hent

za, 30/05/2009 - 20:41
jurgenlo

ind, 80 euro is veel te veel, kleine plantjes worden hier meestal verkoch rond 5 euro /plant, basjoo is 1 soort, verder bestaat er wel een varieteit sahaklin die nog wat sterker zou zijn, is echter heel moeilijk vrkrijgbaar.
musa basjoo is volgens mij wel winterhard te noemen, hebben hier -20c over zich gehad, enige bescherming: eigen blad en een plastic vel, wel afgestorven tot tegen de grond, en de scheuten zijn met enkele weken vertraging boven gekomen, maar hebben het wel alle 3 overleefd; dus min temp: -20 :)

za, 30/05/2009 - 21:30
peter42

Dus komt het er dus gewoon op neer dat die basjoos van 80 euro en meer gewoon geldklopperij van de bovenste plank zijn, en ze dus niet winterhard zijn zoals de handelaren beweren.
Mooi dat dit fabeltje dan bij deze opgehelderd is.

za, 30/05/2009 - 22:07
jurgenlo

ze ZIJN winterhard :)

za, 30/05/2009 - 22:22
Subtropical

Deze pol heb ik bijna onbeschermt de winter door geloodst, alleen een laagje blad. De rechtse heb ik bijgeplant maar was achteraf niet nodig. Deze moet nog wortels aanmaken terwijl de andere al een ontwikkeld gestel hebben met veel groeikracht vanuit de rizomen.

winterharde en niet-winterharde musa basjoo's
za, 30/05/2009 - 23:07
Subtropical

Ik heb een grote pol in drieen gehakt en diep in de grond gestopt en zie daar komen de eersten alweer

winterharde en niet-winterharde musa basjoo's
za, 30/05/2009 - 23:08
Subtropical

Hier de derde

winterharde en niet-winterharde musa basjoo's
zo, 31/05/2009 - 01:24
hent v

Hoi jurgenlo

ze kunnen wel -30 aan of -40 als de vorst maar niet dieper dan 5 cm de grond in gaat.
Dus winterhard tot -5.
Zit de vorst 15 cm diep (ik had 15 cm ijs op de vijver) dan geef ik weinig kans op overleven(groeipunten van de ryzoom moeten boven de +5 blijven).

Gr Hent

zo, 31/05/2009 - 02:42
edwardkarin

Hoi Jacco,

Hoe krijg je die bananenscheuten al zo groot terwijl het uit de grond moet komen, ik heb nu ook uit beide kluiten groei, maar zover is alles nog niet helaas, ik heb er wel flink wat koemestpoeder opgegooid en net begoten met een mix in de gieter van vloeibare mest incl. wat opgeloste koemestpoeder.

Ik kijk het wel aan, maar de scheuten waren tot onder het aardoppervlak bevroren in januari, dus tja, zal wel ff. duren.

gr. Edward

zo, 31/05/2009 - 03:25
jurgenlo

hey hent, denk je echt dat de wortels maar tegn -5c bestand zijn? hebben hier in belgisch limburg de zwaarste klappen gehad qua koude, met temp tot -20c zelfs mn fortuneis waren bijna dood, heb de meeste met veel bordeauxse poeder kunnen redden, maar toch, kan me moeilijk voorstellen dat de vorst hier niet dieper dan 15cm gezeten heeft, de oudste pol stond op zich (door de leeftijd) al een 5tal cm bovengronds
anyway voor mij is deze winter een goede test geweest, met overwegend positive resultaten, geeft goede hoop om verder te gaan met de exoten :)

ma, 01/06/2009 - 01:54
hent v

Hoi

zoals beloofd de foto van nieuwe groeipunten aan de onderkant van het ryzoom

Gr Hent

vr, 05/06/2009 - 08:12
edwardkarin

Bij mij tergend trage groei, ik heb nu een banaantje van denk 15 a 20 cm. de andere die zich nu laten zien zijn uitlopertjes van nog geen 5 cm.

Ik heb er lekker dik koemstpoeder door de bodem vermengt, daarvoor wat bloedmeel erop gestrooid en ik houd het nat soms nog met vloeibare mest erdoor, maar echt vlot willen ze niet groeien.

Ze lopen weer opnieuw uit, helemaal waar, en ze kunnen tegen -10 graden ook dat klopt, maar of het nog wat gaat worden is de vraag?

gr. Edward

vr, 05/06/2009 - 15:10
peter42

Tja, het weer is ook ineens een stuk minder warm en koelt het 'snachts
ook behoorlijk af tot wel een graad of 6, en dat lijkt me niet zo bevordelijk voor een snelle groei.
Verder hoop ik dat we toch snel mooi weer krijgen met zomerse temperaturen van rond de 30 graden, want ik wil ook nog m'n zwembad neer zetten,
en dat heeft alleen nut als het overdag flink warm is en het 'snachts niet zo drastisch afkoeld.

vr, 05/06/2009 - 19:21
kristof p

al mijn basjoo pollen zijn terug uitgelopen met vele nieuwe uitlopers. opvallend is wel dat men basjoo 'sakhalin' veel vroeger begon met scheuten te maken dan men 'gewone' basjoo's en die zijn ondertussen ook al meer dan 3 keer groter dan de 'gewone' basjoo uitlopers.

de wortels zijn in ons land winterhard te noemen (toch als het om een goed gesettelde pol gaat) de stammen kunnen rond de -7°C aan zonder echte schade maar dan wel op voorwaarde dat het tijdens de dag dooit en niet iedere nacht die temperatuur word bereikt want dan dringd de vorst dieper de stengel in en vriest de stengel kapot. bladeren gaan tot rond de -3°C...

gr
Kristof

vr, 05/06/2009 - 20:46
edwardkarin

Ik heb dan denk ik de gewone musa basjoo, ik heb alles gedaan, in april al veel bloedmeel erover gestrooid en een 3 weken geleden koemstpoeder vermengt met de aarde en alles lekker nat gehouden, zeker in die warme dagen, soms water met vloeibare mest zelfs nog.

Want ik lees vaak dat voeding en vocht het recept zijn voor snelle groei, nou ze zijn terug met een paar nieuwe uitlopers, er komen er nog meer aan, maar veel nog onder het maaiveld niveau.

Dus hiermee aangegeven over alles wat ik lees over de fantastisch snel groeiende musa basjoo, niet bij mij helaas?

Ook vorig jaar na ook in de winter 2008/2009 tot aan de grond verpapt te zijn, werden ze in 2008 maar net aan 1 meter stam, helaas hield ik die niet over ondanks mijn verpakking na deze koude winter, dus weer op z'n come-back nu...

za, 06/06/2009 - 00:52
Subtropical

Hoi Edward, moet je de komende winter een dikke laag zand of blad erover heen gooien zodat de wortelstok niet bevriest. De pollen hebben trouwens de gewoonte om zich omhoog te drukken. Daarom beter direkt goed diep aanplanten.
Groet Jacco

za, 06/06/2009 - 20:46
phil2

Dag Jacco
Hier begrijp ik iets niet ,je raad aan Edward aan om zand over wortel te
strooien,doch in Limburg dat toch hoofdzakelijk uit zandgrond bestaat vriest het toch harder in de grond dan hier in west-vl.
@Edward ik heb dezelfde bemesting zoals jij toegepast en hier groeit alles
zoals wens,dus misschien verschil in musa soort.
Hierbij enkele foto's van heden.
Mvg Philip.

winterharde en niet-winterharde musa basjoo's
za, 06/06/2009 - 20:48
phil2

Hier de familiefoto

winterharde en niet-winterharde musa basjoo's
za, 06/06/2009 - 21:25
edwardkarin

Nee Philip helaas man,

Ik geef de 3 plekken waar de musa basjoo staat water met vloeibare plantenvoeding, alle plekken waren al vermengd met koemstpoeder en met bloedmeel, wat kan je nog meer doen?

Kijk maar naar de plaatjes.

Deze zijn het meest ontwikkeld, daarvan was de hoofdstam verpapt tot 5 cm. boven de grond.

winterharde en niet-winterharde musa basjoo's
za, 06/06/2009 - 21:23
edwardkarin

Deze plek stonden stammen van 1 meter die ondanks de bescherming toch verpapt waren tot onder de grond, daarom de trage terugkomst van deze scheuten, op de foto zie je er een staan, maar er zijn er nu 3 van dezelfde hoogte.

winterharde en niet-winterharde musa basjoo's
za, 06/06/2009 - 21:24
edwardkarin

Dit zijn uitgeplantte gekochte zaailingen, wat dit moet worden weet ik nog niet, er zit nog maar weinig groei in, ze staan in de vermengde koemstpoeder, dus tja...

winterharde en niet-winterharde musa basjoo's
za, 06/06/2009 - 21:41
kurtd

Hallo,

De musa is volgens mij mits minimale bescherming volledig winterhard. Ikzelf ben begonnen met 3 mini worteljes die de winter (5 jaar geleden) op een composthoop doorgebracht hebben. Ondertussen hebben wij een 'bos' musa's van wel zeker 30 stuks. In de zomer halen ze een hoogte van meer dan 3 meter.
Afgelopen winter hebben we hier tot -19 gehad, met 3 nachten op rij onder de -15. Bescherming was vrij minimaal, een metertje hooi afgedekt met de eigen bladeren na de eerste vorst. Op 2 stammen na hebben ze het allemaal overleefd. Zelfs de kleine scheutjes die slechts enkele cm aan de binnenkant van de 'hooiberg' zaten zijn nu al minstens even groot als in oktober vorig jaar.
Wat me ook opvalt is dat de impact van de hoogte van de stam na de winter vrij gering is. Ik heb na de winter elke stam afgesneden tot je een groen stuk ring terugvindt. Bij een paar oude stammen was dit nagenoeg tot op de grond. Wel, die bijna tot op de grond afgesneden stammen groeien enorm snel terug naar aanzienlijke hoogte. De meeste hebben nu een kompleet 'verse' stam van ruim een meter. De enige impact van de winter is dat we nu iets minder bladeren hebben dan voig jaar.
Op vlak van bemesting geef ik regelmatig wat blauwe korrel, afgewisseld met wat gedroogd koemest. Regelmatig een goede scheut water gezien de grond hier extreem droog en zanderig is.

Wat andere exoten betreft is er wisselend succes, voorlopig hebben slechts 4 van de 9 trachys het overleefd ... gelukkig heeft die het met 3m stam de winter goed doorstaan.

Gr,

Kurt

za, 06/06/2009 - 21:40
phil2

Dag Edward
Ik weet ook niet wat de oorzaak kan zijn,de scheuten zien er goed uit
doch moesten reeds veel groter zijn,misschien herbeginnen met een scheut
van een andere exotenliefhebber,ieder jaar zit je met het probleem van
trage groei alhoewel je al uw planten goed verzorgd.Ik weet ook niet wat je
nog meer kunt doen.
Mvg Philip.

zo, 07/06/2009 - 02:56
edwardkarin

Hoi Philip, ik weet het ook niet, ik lees vaak ook hier op dit forum over bemesten en watergift en dan moeten ze groot worden, maar dat is bij mij niet zo, ik moet toegeven dat ik er al een tijd mee bezig bent, maar het mij nog nooit echt gelukt is om hele grote stammen te ontwikkelen.
Deze grote pluk in mijn tuin dat is dus de 2e foto van dat kleine scheutje, was in 2007 groot met 3 stammen van zeker 1.50m. dat was nog nooit voorgekomen, na de winter 2007/2008 wel beschermd maar niet goed genoeg, toch in 2008 weer stammen van ong. 1 meter of iets groter.
Maar na deze afgelopen winter is dit het resultaat waar we het nu over hebben dus.

gr. Edward

zo, 07/06/2009 - 03:36
Tropi Ro

Edward krijgen ze de hele dag zon? Dit kan veel uitmaken qua groei, in mijn achtertuin genieten ze van s'morgens vroeg tot een uur of 4 in de middag van de zon en in de voortuin ongeveer vanaf een uur of 2 s'middags, die in de voortuin groeien een stuk langzamer dan in de achtertuin ook al staan ze in dezelfde grond samenstelling en krijgen ze dezelfde bemesting, de laatste 2 weken geeft ik ze tussen 6-7 uur in de ochtend een gieter met warm water en sinds ik dat doe groeien ze een stuk beter maar nog komen ze niet aan het groei tempo dan de stammen in de achtertuin die veel langer van de zon genieten.

Gr, Ro

zo, 07/06/2009 - 07:49
edwardkarin

Hoi Tropi ro, dat is een goeie, zon is er wel op die plek, nou ja, ik moet uitkijken dat ze als het niet opschiet overgroeit raken door de fatsiainfo-icon japonica met zijn grote bladeren.
Maar er komt wel zon op te staan van ong. 10.00u. tot zeker 15.00u. maar precies kan ik niet zeggen, moet ik er eens goed opletten.

Volle zon en dat lang, krijgen ze niet, uiteraard geeft dat voordeel zoals bij jou ook omdat de bodem veel sneller kan worden opgewarmd dan als er geen zon op staat.

Mijn voortuin heeft veelal schijfcatussen en yuccainfo-icon's dat is in ons geval de zuidkant, daar zal de musa basjoo qua ligging wel passen, maar ik heb er geen plek meer voor.

Ik kan me ook alleen maar voorstellen dat het de enige reden zou kunnen zijn.

Ik weet niet hoe vaak je moet begieten, want ik heb toevallig alles nog gesproeid jl. woensdagavond met zo'n gardena sproeier die ik lang laat gaan en dikwijls verplaats.
Ook wat lauwwarm water heb ik er op gegoten toen we wat warmere dagen hadden.

Ik ben al blij dat ze terugkomen.

gr. Edward

zo, 07/06/2009 - 07:52
edwardkarin

Hoi Philip, zijn die aaronskelken pas gekocht en aangeplant of zijn ze na de winter nu al zo groot incl. bloemen?
Die van mij verschijnt nu zo'n 5 cm. met het eerste blad.

gr. Edward

zo, 07/06/2009 - 13:52
phil2

Dag Edward.
De arondskelken had ik wegens verandering in de tuin(1.5jaar geleden) over en heb die gescheurd en geplant rond de musa basjoo omdat er een kale plek in de tuin was.Die hebben overwinterd in volle grond,ik heb alle bladeren afgesneden en terug op het wortelgestel gelegd(in december),dan aarde erop en een plasieken zak en terug aarde;die krijgen zelfde bemesting en watergift zoals de musa basjoo en beiden doen het goed,beiden staan op het zuiden maar hebben toch deels schaduw door omheining en beplanting van de buren.
Nog even vermelden ,de arondskelken gekregen van landbouwer waar een groot perk staat in volle grond .
Mvg Philip.

zo, 07/06/2009 - 23:38
robheenvliet

Gaaf hoor die musa's ik heb er eentje besteld, een stek ofzo, musa basjoo.
Komt er bij jullie ook bloem in?
Ik post wel een fototje als ik mijne ontvang.

groetjes

ma, 08/06/2009 - 01:33
phil2

Dag Rob
Ja is reeds 1x gelukt om een bloem te krijgen,stam was 3,5 jaar oud
Dit lukt in ons klimaat als je de stam kan behouden na de winter,
stam die bloeit sterft dan af,heel spannend.
hier een foto van de bloem (verleden zomer)
Mvg Philip.

winterharde en niet-winterharde musa basjoo's
ma, 08/06/2009 - 10:17
robheenvliet

Oh, wel mooi!
mijne zal eerdaags binnenkomen.

ma, 08/06/2009 - 18:53
Subtropical

Deze is van vorig jaar

winterharde en niet-winterharde musa basjoo's
ma, 08/06/2009 - 19:11
robheenvliet

Prachtig, kan echt niet op mijne wachten.
Zoals ik al zie, zitter er mini banaantjes in, groeit dit nog door, of is dit er het land niet voor?
grt

ma, 08/06/2009 - 21:48
Subtropical

Achter elk blad zit een rij banaantjes, dus als je de bloem een beetje vroeg in het seizoen krijgt groeid ie aardig door

ma, 08/06/2009 - 21:49
Subtropical

Nog eentje die het wil proberen

winterharde en niet-winterharde musa basjoo's
za, 20/06/2009 - 15:36
Subtropical

Toch maar een ensete Maurielli gekocht , ze stonden onder de naam canna te koop.
Ach voor 6.95,- kun je hem ook niet laten staan. De andere scheuten komen ook goed terug

winterharde en niet-winterharde musa basjoo's
Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag