zuurzak zaden

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 15/10/2003 - 23:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

zuurzak zaden

Ik probeer tevergeefs uit zaden van de zuurzak een plan te kweken. Het zijn vrij vettige 1 cm lange bruine zaden. Ik heb ze geprobeerd voor te weken in warm water (bleven erop drijven) zelfs heb ik enkele lichtjes geschuurd, maar ze ontkiemen maar niet, hoe moet ik dit aanpakken! Algemene info over de zuurzakplant is ook welkom. (hoe krijg ik er bv. vruchten aan)

groet Angelicainfo-icon

wo, 15/10/2003 - 23:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Ik veronderstel dat je het over de cherimoya hebt? De wetenschappelijke naam is: Annona cherimola. Het is een boom en moet aldus nogal groot zijn om te dragen. In huis moet je er dus niet op rekenen. Misschien uitgeplant in een hoge serre? Ik ben er ook nog niet in geslaagd om ze te doen kiemen. Ik had de zaden gewoon in de serre in de grond gestoken. Deze methode is (bij mij althans) meestal zeer succesvol voor tropische planten.
Pieter

do, 16/10/2003 - 00:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt Pieter, hier heb ik ook nog nooit van gehoord, ik ben ook maar een beginneling ! Sorry mensen , maar met zulk soort vragen, hoop ik dat er mensen reageren die meer ervaring hebben. Nogmaals, ik ben zeker geen specialist, maar ik probeer ervaringen uit te wisselen. Als er een specialist aanwezig is, is hij/zij hierbij van harte uitgenodigd om te reageren.

do, 16/10/2003 - 01:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Angelicainfo-icon,

Op internet vond ik de volgende link: https://tinyurl.com/y53p5esy. Ik denk dat je de annona muricata zaden bedoeld. De zaden dus in vochtig zand op een warme plek laten wortelen. Zie verder bij bovengenoemde link.
Veel succes !

vr, 17/10/2003 - 00:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Niet ongeduldig worden bij zaden. Sommige zaden kiemen snel, andere doen er weken,maanden en sommige zelfs een jaar over voor er leven in komt De zaden een tijdje in de koelkast leggen wil ook wel eens helpen, en als je ze zelf oogst, ze niet volledig rijp laten worden Ik ken het gedrag van DIE soort zaden niet, maar als zaden op het water blijven drijven, betekend dat dikwijls dat ze niet kiemkrachtig zijn [combituin]

zo, 19/10/2003 - 00:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de site Harry!
De vorige keren heb ik zaden van de Xotus uit Delft gehaald, maar ik ga over een week naar Suriname en probeer daar enkele verse zaden te bemachtigen en mee terug te nemen. Daarna nogmaals op vochig warm zand proberen! Over een maand laat ik weer van me horen of het gelukt is. Bedankt voor alle leuke reacties. p.s. weet iemand nog andere tropische zaden om uit te proberen?

Angelicainfo-icon.

zo, 19/10/2003 - 22:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt Angelicainfo-icon! Ik probeer een forum neer te zetten,maar ik zie dat er veel meer mensen veel meer ervaring hebben met exoten.Maar dat is ook de bedoeling van dit forum.Beginnelingen (zoals ik) kunnen hier van leren! En over een paar jaar groeien hier ook palmbomen enzo!Probeer ook zaden van kalebas,avokado's,kiwi,enz. niet winterhard maar wel leuk!

wo, 21/01/2004 - 15:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
Ik ben onder de indruk van deze site!.
Weet weinig over zuurzak, maar wil er voor een onderzoek alles van weten.
Heeft iemand een idee waar ik zoveel mogelijk info/boeken kan halen?
Gr,
Ernie

wo, 21/01/2004 - 19:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Internet (google zoekmachine) en en ik hoop dat Angelicainfo-icon reageert, want die heeft nu enigzins ervaring met zuurzak.

vr, 23/01/2004 - 20:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als hier daadwerkelijk de cherimoya bedoeld wordt, ik heb ze sinds kort als kleine plantjes. Ik heb gewoon een 4 tal overrijpe cherimoya's op de markt gehaald. Ik denk dat valt wel mee met die zaden, nou ik heb er nu dus een heleboel. Ik heb er een aantal in een glas met water gegooid, die bleven drijven heb ik weggedaan, de rest, een viertal, heb ik een 5tal dagen laten weken op de vensterbank, daarna in de grond en plaatsen in een kweekbak (ongeveer 35 cm groot van de boerenbond), op de radiator geplaatst met de luchtgaten bovenop gesloten. Na ongeveer 5 a 6 weken zijn er 2 zaden uitgekomen! Ze groeien best snel, heb ze nu (ongeveer 10 cm) uit de kweekbak gehaald en ze doen het goed. Het punt is deze, bij sommige tropische zaden ontkiemen de zaden pas als er een hoge temperatuur en vochtigheidsgraad is anders blijven ze "slapen". De grond in de kweekbak vochtig houden maar niet nat (ongeveer 1x per week nakijken, wel vaker als de luchtcirculatie open staat). Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Gr. Manu

za, 07/02/2004 - 23:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dag Ernie,

Ik ben er ondertussen achtergekomen dat ik waarschijnlijk plantjes uit Annona muricata, of ''zuurzak'' gekweekt heb en waarschijnlijk niet de A. cherimoya. Twee boeken waar je iets uit kan halen:'Alles over fruit' van Bob Flowerdew, uitgeverij Terra/Lannoo op blz 157 en''Vruchten in Suriname'' van Drs. Wim Veer blz. 10 t/m 13. Mocht je je onderzoek gedaan hebben ben ik erg geinteresseerd in het resultaat! Laat nog wat van je horen.

Ps. kijk ook bij hieperdepiep
groet, Angelicainfo-icon

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag