bloem openen, verband met zonlicht

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 04/02/2010 - 09:42
silfje

bloem openen, verband met zonlicht

Hoi, ik heb een aantal phalaenopsissen in de woonkamer, hier viel me iets aan op.

2 van de planten hebben stengels, al in december gekregen, de knopjes groeien wel, maar heel langzaam. In het verleden, groeiden ze sneller, en gingen ze veel sneller open met exact dezelfde verzorging. Wel is het deze keer een extreem vertakte stengel aan beide planten (ik denk dat het heel erg mooi wordt als ze open gaan), de voorgaande keer was het een enkele stengel of een eenmalig vertakte stengel.

Een andere phalaenopsis heb ik nog kort, van de buurvrouw gekregen die ik wel eens help.
Deze staat al een paar maanden lang in bloei, er vallen geen uitgebloeide bloemen af. (wat ik normaal na een tijdje wel gebeurt met mijn andere orchideeen) Hier zat een knop in die ook heel lang heeft gedaan over in bloei komen. Toen ik de plant omdraaide en de knop meer zonlicht kreeg ging het opeens sneller.

Ik vraag me af of bloemknoppen ook openen onder invloed van licht, want het is nu natuurlijk het donkere seizoen, in het verleden bloeiden ze in een lichter moment van het jaar.

Het lijkt mij namelijk erg raar als dit zo is, omdat er geen bladgroen in de bloemknoppen zit wanneer deze al de kleur aangenomen hebben (toch?).

Of zou het te maken hebben met de vele vertakkingen op de stengel?

do, 04/02/2010 - 12:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het openkomen van de bloemen gebeurd onder invloed van het licht. Niet de bloem assimileert, maar het blad.

do, 04/02/2010 - 15:44
silfje

Dat is logisch, alleen viel het me op dat toen ik de knop naar het licht draaide, deze veel sneller open ging (bladeren zitten aan beide kanten)
:)

do, 04/02/2010 - 17:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het kan hooguit door de zonnewarmte komen dat het openbloeien wat versneld wordt.

do, 04/02/2010 - 20:07
silfje

dan zal dat het wel zijn, het was een erg duidelijk verschil, zo zit ik maanden naar dezelfde grootte knop te kijken, zo draai ik m om en is hij in 2 weken open

ma, 08/02/2010 - 16:19
Tippi

Hoi iedereen,
ik zit met vraagje:
mijn phalaenopsis heeft vorige week zijn eerste knop geopend, ik was in de wolken. Echter, hij heeft enkel de 3 schutblaadjes geopend, het hart van de bloem zit nog verdoken. Zou deze nog opengaan? En zo ja, moet ik gewoon geduld hebben of moet ik echt hopen op een mooie zonnige dag (die er helaas nog niet zit aan te komen)? Momenteel heb ik -zeer wanhopig, I know- een halogeenlamp gezet, in de hoop dat het extra licht en de warmte verandering zou brengen.

Iemand die me wat tips kan geven, of me geruststellen? Tnx!
Tippi.

bloem openen, verband met zonlicht
ma, 08/02/2010 - 16:35
RdB

Lamp onmiddelijk verwijderen, kan hooguit de bloenm beschadigen door hitte en uitdroging. De rest van de bloem met je vingers even open peuteren zodat de bloemblaadjes los van elkaar zijn. Het niet volledig openen van een bloem omdat de blaadjes enigszins aan elkaar blijven plakken gebeurd wel vaker, de kracht door de druk in de cellen (turgor) is net onvoldoende om de plakkracht te overwinnen.

Ruud

ma, 08/02/2010 - 18:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een broodrooster werkt misschien ook wel...........

ma, 08/02/2010 - 20:04
Tippi

't is niet dat de lamp op 5cm van de bloem stond he! Er was minstens 30cm tussen lamp en bloem, waardoor de extra warmte verwaarloosbaar is. Hoe dan ook, de lamp is weg en de blaadjes kleven niet aan mekaar. Zal nog wel wat geduld hebben.

wo, 10/02/2010 - 01:58
Sjaaks

Mogelijk pelorische bloemen? Ook als deze de vorige keer normaal gebloeid heeft zou het kunnen als ik anderen mag geloven. Afgelopen week nog een foto van een Phalaenopsis gezien met 2 bloemstengels (1 plant). Aan een normale bloemen, aan de andere bloemstengel waren alle bloemen pelorisch.

wo, 10/02/2010 - 11:19
Tippi

Als dat effectief pelorische bloemen zijn, gaat dit dan bij elke volgende bloei ook zijn? Of kunnen die terug normale bloemen worden? Zou dit verband kunnen hebben met de keiki waaraan de plant momenteel veel aandacht aan schenkt? 't zijn ook maar 3 bloemknopjes he...

wo, 10/02/2010 - 12:36
kikkertje

ik heb 2 phalaenopsis met pelorische bloemen,de twee kroonbladen zijn zoals de lip en die bloeien elke keer zo terug!Is wel iets aparts en vind ik en heel mooi!Bij mij zijn er geen keikis,dus zou er niks mee te maken hebben!

wo, 10/02/2010 - 23:35
Sjaaks

Hoi Tippi,
ik kan niet uit eigen ervaring spreken maar wat ik gelezen heb is dat de volgende bloei weer normaal kan zijn. Die mutatie schijnt niet (altijd?) stabiel te zijn. Omdat jouw plant voorheen normaal gebloeid heeft vermoed ik dat het bij jouw plant om een niet stabiele mutatie gaat (als het om pelorische bloemen gaat, wat ik ook niet zeker weet te zeggen aan de hand van deze foto).
Als je de gesloten petalen openvouwt, zie je dan iets wat lijkt alsof ze op de lip zou willen lijken? Het hoeft niet een volledige kopie van de lip te zijn. Google maar eens op 'peloric phalaenopsis' met 'Google afbeeldingen', dan zie je veel verschillende voorbeelden.

Groeten Sjaak

do, 11/02/2010 - 09:56
kikkertje

Hoi sjaak,
Ik wist niet dat er tijdelijke pelorische bloei bestond,mijn enige ervaring ermee is dat de mijnen zo opnieuw bloeien :-)mijn ene orchidee is een identieke kopie van de lip en de andere orchidee niet zoveel!
Ik zou dan ook beter eens meer over gaan zoeken ;-)
Groetjes kikkertje

do, 11/02/2010 - 11:28
Tippi

Sjaaks, Ik heb eens gekeken bij Google afbeeldingen, 't is precies zoals deze https://tinyurl.com/y5llxrmh , (mocht de link niet lukken, het is de tweede afbeelding op google afbeeldingen als je met de engelse term zoekt) de mijne is zelfs in dezelfde kleur! ik hoop dat je gelijk hebt, want vind hem mooier met normale bloemen dan zoals het nu staat (precies willen maar niet kunnen). Maar mocht hij toch zo blijven zoals Kikkertje met haar exemplaren ervaart, mag hij nog steeds blijven hoor, teveel emotionele waarde ;)

Bedankt voor je reactie!

do, 11/02/2010 - 15:15
Sjaaks

Graag gedaan Tippi. Zoals ik al zei, uit eigen ervaring spreek ik niet maar op forums gelezen dat het geen stabiele mutatie zou zijn. In elk geval niet in alle gevallen... Duimen voor jou dat deze volgend jaar weer normaal bloeit. Het zou leuk zijn als je ons dan weer eens wat laat weten. Ik ben zelf ook wel nieuwsgierig om eerlijk te zijn :-)

Sjaak

Onderwerp gesloten