Dendrobium Phalaenopsis probleempje

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 15/09/2009 - 00:25
evanolst

Dendrobium Phalaenopsis probleempje

Ik heb een aantal Dendrobium Phalaenopsis die ik maar moeilijk op gang kan houden. Wanneer er een nieuwe uitloper komt en ca. 4 cm lang is en er wortels aan beginnen te groeien dan is na verloop van tijd het hart van de nieuwe uitloper verrot. Deze groeit dan dus niet verder. Een aantal dagen later verschijnt er wel weer een nieuwe uitloper maar na verloop van tijd gebeurt daar weer hetzelfde mee. De oude (uitgebloeide) bulben zien er erg rimpelig uit. Iemand een idee? De plant staat in een redelijk fijn barkmengsel bij een raam op het westen en komt niet in de volle zon. Ik laat de grond tussen twee dompelbaden geheel uitdrogen. Zou het kunnen dat de plant dan te droog staat of dat het grondmengsel niet luchtig genoeg is en daarom te lang nat blijft. De temperatuur is hier ca. 22 graden.

Heeft er ook iemand ervaring met Dendrobium Phalaenopsis op hydrocultuur?
Ik heb laatst een Phalaenopsis die het slecht deed in de hydrokorrels gezet en die heeft het daar erg naar de zin. Misschien zou ik dat ook eens met een Dendrobium moeten proberen.

Groet, Erwin

di, 15/09/2009 - 01:03
Madeleen

Hallo Erwin,

Hoe lang duurt het voor je plant is opgedroogt? Misschien is hij toch te lang vochtig. Verrotten duidt op teveel water. Misschien moet je in plaats van dompelen regelmatig een beetje gieten.

di, 15/09/2009 - 01:19
evanolst

Het duur ongeveer twee weken en dan is de grond echt helemaal droog.
Ik zal eens proberen water te geven en te zorgen dat alleen de wortels en de plant niet nat worden.

Zelf heb ik het vermoeden dat de grond te lang nat blijft. Een luchtiger mengsel zou dan uitkomst kunnen bieden. Mag een Dendrobium P. in dezelfde grond staan als een Phalaenopsis? Ze staan nu in dezelfde grond als waarin ik ze gekocht heb. Daar lijkt vrij veel turf en cocosvezels in te zitten. Misschien is een mengsel met meer bark wat beter.

Gr. Erwin

di, 15/09/2009 - 01:38
Madeleen

Om het water makkelijk uit de pot te laten lopen, zet ik in de sierpot, onder de pot met wortels een dekseltje van een pindakaaspotje. De kluit staat hierdoor op een verhoginkje. Zolang het water lager staat dan het dekseltje, kan de kluit drogen. Doordat het water langzaam opdroogt, is er ook wat vocht voor de laagste luchtwortels en bladen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag