een invasie van keiki's en wat nu?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 03/05/2010 - 18:48
Harmwit

een invasie van keiki's en wat nu?

Een tijd geleden kreeg ik een Dendrobium Berry Oda met een heleboel scheuten, een pot vol. Heeft een tijd lang prachtig in bloei gestaan (zi foto)
Nu is hij (zij) uitgebloeid en staat hij rustig uit te rusten. Tenminste dat dacht ik. Heb er een tijdje niet naar omgekeken en wat zie ik nu tot mijn verbazing? Zitten er een heleboel keiki's in. Ik tel er zo al zeven, en er komen er nog meer want zie nog verschillende knopjes. Op de foto zie je er twee duidelijk. Dat zijn toch keiki's?
Sommige mensen zitten met smart te wachten tot ze ook eens een keiki krijgen en ik krijg ineens een pot vol. Het ljkt wel een hele kraamafdeling.
Maar wat moet ik er mee doen om het allemaal goed te laten verlopen?
Gewoon rustig afwachten tot de keikí's genoeg wortels hebben om ze te planten?
Kan ik de scheuten nu losmaken (scheuren) en er aparte planten van maken of kan dat nu niet in deze situatie?
Ik hoop dat iemand mij een goede tip kan geven.
Is dit eigenlijk normaal en wat zegt dit van deze plant? Kan zij het leven wel aan met zoveel kinderen? Ze ziet er op dit moment welvarend uit.
Met de andere orchids gaat het prima. Ik heb er 10 staan met nieuwe takken en knoppen, sommige voor de derde keer. Onlangs een bloeiende Oncidium gekocht, en er staan twee Ludisia's in knop die bijna opengaan.Dat zijn kleine plantjes met mooie bladeren en prachtige bloemen. En verder ook nog twee kleine plantjes met de naam Anoectochilus. Ben benieuwd wat daar straks uit te voorschijn komt. Als er weer wat moois staat te bloeien zal ik wel wat foto's laten zien.
Voor nu een vriendelijke groet en veel succes met alles wat nog groeit en ook moet bloeien.
Herman

een invasie van keiki's en wat nu?
ma, 03/05/2010 - 18:44
Harmwit

nu met keiki

een invasie van keiki's en wat nu?
ma, 03/05/2010 - 20:52
RdB

Als ze veel groter zijn kun je ze afnemen en aprt oppotten. Ook kun je ze er aan laten, met wat geluk en vooral goede verzorging zullen de keiki's rustig doorgroeien en bloeien.

Ruud

ma, 03/05/2010 - 22:29
Manuela123

Hoi Herman,

sow sow doe maar ruig whahaaha
wat leuk is dat om het zo op de foto te zien
ook wil ik je zeggen dat het een verschrikkelijke mooie plat is
met een hele mooie kleur bloem
schitterend...
verder weet ik niets van deze plant
alleen dat hij je mooie bloemen gegeven heeft.

Liefs Manuela.

ma, 03/05/2010 - 22:46
Sjaaks

Ik heb hem ook Herman en die maakt ook relatief veel keiki's. In elk geval veel meer dan bv Dendrobium kingianum waar deze plant een kruising van is.
Ik laat de keiki's volledig uitgroeien, ze bloeien zelfs op de moederplant. Als de keiki's over een paar maanden volledig ontwikkelt zijn en meer wortels hebben, met bijvoorkeur actieve wortelgroei, kun je ze eraf draaien als je wilt, maar de moederplant lijdt er echt niet onder als je ze erop laat zitten voorlopig.

Groeten Sjaak

di, 04/05/2010 - 18:19
Harmwit

Bedankt voor de reacties. Kan er wel weer verder mee. Zal wel weer eens laten zien wat ervan geworden is. Het blijft een boeiende hobby. Ben onlangs 70 geworden, maar dit houdt me jong.
Groeten,
Herman

di, 04/05/2010 - 20:59
anne moon

dendrobium berry oda is een dendrobium die vlugger keiki's maakt dan andere soorten. ook al is een plant gezond (en dat is de jouwe zeker) dan nog maakt deze vaak keiki's. dus niet enkel uit schrikreactie uit teken van slechte verzorging.

ik persoonlijk zou ze zo'n jaartje laten hangen totdat het al behoorlijke planten zijn met voldoende wortels.
en bloeien ze op de moederplant dan is dit toch ook een mooi zicht?

vrgr

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag