luchtbevochtiger

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 11/11/2009 - 16:11
marieke 4

luchtbevochtiger

hallo beste forumleden ik heb een vraag voor jullie
ik heb namelijk een revilisator mag ik die gebruiken
met een geurolie in een kamer waar orchideeen staan
graag antwoord hierop en bedankt op voorhand
groetjes
marieke 4

wo, 11/11/2009 - 21:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Geen idee of orchideeenbloemen daar op reageren. Je zou het eens moeten uitproberen met 1 plant.

do, 12/11/2009 - 11:32
Sjaaks

Ik heb ook zo'n ding. Vorige winter regelmatig aan gehad met hoofdzakelijk green tea . Geen nadelig effect gemerkt op de planten, ook geen verkorte bloeiduur naar mijn mening. Dit seizoen nog niet veel gebruikt maar zal het zeker niet nalaten te gebruiken in een ruimte waar ik (bloeiende) planten heb staan.
Groeten Sjaak

do, 12/11/2009 - 15:49
marieke 4

bedankt om jullie uitleg zal het overwegen
om het dan toch te gebruiken in vorm
met de lucht te bevochtigen is naar het schijnt toch beter
dan die droge lucht in de winter door verwarming
groeten
marieke 4

do, 12/11/2009 - 16:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het helpt absoluut de luchtvochtigheid te verhogen, maar welk effect sommige etherische olieen op bloemen hebben is me niet bekend.

do, 12/11/2009 - 18:54
Sjaaks

Hallo Marieke,
de luchtvochtigheid zul je er niet mee kunnen verhogen, tenminste niet meetbaar. Ik heb hem willen gebruiken (zonder de olie die erbij hoort) in een kleine ruimte met orchideeën (1,4 m x 0,5 m x 0,6 m) en zelfs daar kon ik niet meten dat de luchtvochtigheid omhoog ging. Ik denk dat er per 24 uur misschien 0,75 liter water verdampt.
Groeten Sjaak

do, 12/11/2009 - 22:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sjaaks: waar bleef die 3/4 liter verdampt water dan, anders dan in de lucht?

vr, 13/11/2009 - 00:18
Sjaaks

In de lucht, maar dat wil nog niet zeggen dat het meetbaar is! :-) Sorry, ik bedoel dat niet verkeerd, vandaar ook die smiley.
Over 24 uur verspreid is het toch amper wat, ik/jij/iedereen verliest deze hoeveelheid vocht per 24 uur als zweet en via de uitademingslucht.
Nah goed, in de kleine ruimte zal het wellicht meetbaar geweest zijn, maar 1 of 2 % die ook door iets anders veroorzaakt zouden kunnen zijn geweest vind ik niet echt tellen. Ik neem aan dat mijn planten niet echt vrolijker worden van 42 in plaats van 40%, of van 77 ipv 75%.
Ik heb de revitalisor een paar dagen bij mijn planten in die beperkte ruimte gehad en het voegde niet echt iets toe. Relatieve luchtvochtigheid in de groeibox bleef rond dezelfde waarden hangen als voorheen. Ik had gehoopt er twee vliegen mee in één klap te kunnen slaan, namelijk ventilatie en de luchtvochtigheid duidelijk verhogen.

Als ik een wasje droog op de verwarming zie ik de hygrometer meer oplopen ;-)

Maar goed, als het puntje bij het paaltje komt stijgt de luchtvochtigheid natuurlijk als er 3/4 liter per etmaal verdampt, alleen zal het naar mijn ervaring geen significant verschil maken. Om misverstanden te voorkomen, drie-kwart liter (niet 3 à 4).

Groeten Sjaak

vr, 13/11/2009 - 00:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank je, Sjaak!
Zelf heb ik het nooit gemeten, maar ik denk dat je gelijk hebt.

vr, 13/11/2009 - 01:23
Sjaaks

LOL, ik heb vorige winter een strijd geleverd tegen de lage luchtvochtigheid door het vele stoken en de vorst. Ik heb inderdaad was gedroogd in de ruimtes waar (hoofdzakelijk) orchideeën staan. Hoe ver kun je gaan hahaha....
Welterusten :-)

Groeten Sjaak

vr, 13/11/2009 - 07:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Och, zolang je niet gaat wassen om je orchideeen te bevochtigen, valt het nog wel mee!

ma, 16/11/2009 - 10:32
lily-anne

Helpt het vernevelen van water niet om de vochtigheid te verhogen ? Is dit aan te raden bij phalaenopsis ?
groetjes
Lily-Anne

ma, 16/11/2009 - 13:12
Sjaaks

Vernevelen verhoogt de luchtvochtigheid maar heel kort. Je zou boven de planten moeten vernevelen maar het laatste wat je wil in ons climaat is dat de bloemen 'nat' worden en zeker geen water in het hart van de plant.

Sommige mensen gebruiken een plaat met een laag opstaand randje onder hun planten waar de vensterbanken mee bedekt worden. Daarin worden bv hydrokorrels gelegd en er komt net zoveel water in dat de potten het water niet raken.

Ik heb er heel even mee geëxperimenteerd maar ik kreeg de indruk dat de temperatuur enkele graden zakte door verdamping en dat was juist wat in de vensterbank niet wilde hebben tijdens de winter voor de warm groeiende orchideeën.

Zelf heb ik een luchtbevochtiger gekocht. Die verhoogt de luchtvochtigheid prima en ik heb niet het idee dat de temperatuur zoveel daalt als met de trays onder de planten. Ik heb hem nog te weinig gebruikt om er echt veel over te zeggen.

Ik heb hem wel eens 's nachts laten lopen in een ruimte van 4 x 4 en de luchtvochtigheid ging omhoog naar 87% (terwijl het voorheen rond de 40 was). Toen ik 's ochtends de deur open deed keek ik in een dikke mist.

Mijn luchtbevochtiger is eigenlijk een vernevelaar die kleine druppeltjes maakt, die druppels moeten dan verdampen. Het werkt dus niet met stoom. Ik heb het nog niet gemerkt maar op internet wordt gezegd dat als je hem veel gebruikt je overal een witte aanslag (kalk) op zou krijgen (banken, tv, tafels etc).

Ook heb ik hem 's nachts laten lopen bij mijn Vanda's toen die nog niet in de vazen stonden (voor de winter). Een minuut aan, 2 minuten uit etc. De luchtvochtigheid veranderde vooral plaatselijk (bij de planten). De rest van de ruimte kreeg ook wel een hogere luchtvochtigheid maar het werd niet zo extreem.

Voor mijn groeibox is deze vernevelaar echter weer *te*. Zelfs op de laagste stand heb ik alles klets nat, inclusief de planten.

Stroomverbruik overigens 45 Watt, mocht je interesse hebben, maar juist Phalaenopsis kan relatief god tegen een 'lage' luchtvochtigheid. Met 40% kunnen ze best omgaan en als het overdag af en toe eens wat lager zakt maken ze nog geen problemen is mijn ervaring.

Groeten Sjaak.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag