Mijn nieuwste aanwinst, de vanda!

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 05/08/2009 - 17:49
sandra82

Mijn nieuwste aanwinst, de vanda!

Hallo,

ik heb al een tijd een roze vlinderorchidee en die heeft in totaal zeker 1,5 jaar achtereen gebloeit. Hij bloeide zeker al een half jaar lang in ons vorig huis en we wonen nu al iets langer dan een jaar in dit huis. Nu is hij net uitgebloeit helaas...

Nu wil ik langzaam toch wat meer orchideeën gaan houden en nu ben ik deze tegen gekomen... meteen verliefd! Ik hoop dat ik ook zoveel geluk met mijn Vanda heb! Ik wil hem even laten zien hoor.

Oh, vergeet ik bijna mijn vragen: ik wil mijn vlinderorchidee gaan verpotten, maar ik kan bijna niet vinden waar ze in moeten staan. Gewoon schors kopen warze nu ook in staat? Ze is vorige week wel per ongeluk uit de schors gegaan en nu staat ze niet echt stevig meer... tips om orchideeën er stevig in te zetten?

Hoe vaak bemest je vlinderorchideeën het best? Klopt dit? van half februari tot half oktober extra kalium (hoe vaak dan en waarmee vraag ik me dan af) + één keer in de maand bemesten en van half oktober tot half februari niet meer bemesten

Bij de vanda zou je zien dat hij droog is doordat de wortels dan wit zijn. Is de vlinderorchidee droog als de schors droog is of zo? Het moos dat in het hart van de wortsle zit is dan nog wel nat...

Groetjes
sandra

Mijn nieuwste aanwinst, de vanda!
wo, 05/08/2009 - 23:52
RdB

Vanda's worden wel vaken op deze manier verkocht. Het is helaas een recept voor een dode plant. veel te weinig luchtbeweging. Alleen de wortles mogen maar in de vaas hangen als de plant binnen staat. Mijn Vanda's hangen nu buiten in de schaduw van een pergola en zijn alleen 's winters binnen. Ik kan je van harte aanraden deze discussie te lezen en vooral te letten op de bijdragen van Carla/carolinaflower die heel veel Vanda ervaring heeft.

https://tinyurl.com/y4ypzd7d

Phalaenopsis verpotten: uitsluitend terugplaatsen in bark (schors), in gewone grond stikken de wortels. Om ze steviger te zetten kun je wat satehprikkers mee oppotten die je na een paar maanden weer verwijderd. Plaats ze zo krap mogelijk. Een grote pot betekend te lang nat en dus rotte wortels.

De wortels van de Phalaenopsis kleuren eveneens wit en groen al naar gelang de vochttoestand. Als je ze niet kunt zien in de vochtigheidsgraad van de schors een goed aanwijzing.

Ruud

za, 08/08/2009 - 22:08
greenvingers

Dank je Ruud,voor het compliment!

Hoi Sandra,even wat vragen hoor,waarom wil je de naar ik aanneem de Phalaenopsis verpotten?
Als je het doet,doe het dan wel met bark,en geen gewone schors he!
Of met orchideeengrond van Substral,dat gaat ook goed!
doe je hem toch in nieuwe bark,druk dan aan de randen in het potje de bark goed aan dan staat hij ook al steviger,en dan de uitgebloeide stengel met een klemmetje vastzetten aan een stokje.

En over dat mesten?
Daar lopen de meningen ook over uiteen,mijn zus geeft nooit geen mest,en ze bloeien zeer uitbundig,dus het hangt van veel andere factoren ook af hoor!
Ik zelf geef ik x per maand /6 weken 20-20-20 meststof.

Over je Vanda,hij is mooi,maar haal hem wat meer uit de vaas!
anders gaat het echt niet goed!
Hoe verzorg je hem(of haar)?

Op de foto,een kleine greep van mijn Vanda,s

Gr.CKM

Mijn nieuwste aanwinst, de vanda!
za, 08/08/2009 - 23:21
cieken

Heeeeeeel mooi hoor.
Groetjes

ma, 10/08/2009 - 23:50
sandra82

Hallo,

alvast bedankt voor de antwoorden.

Goh... in de beschrijving staat dat hij is zo'n vaas staat vanwege de luchtvochtigheid. Ik wil echt niet dat hij dood gaat hoor, is hij te mooi (en te duur) voor. Maar hij was ook zo duus omdat je hem in die vaas koopt.
Hoe kom ik nu weer zo snel aan een andere en toch mooie vaas....

hij mag dus liefst alleen met de wortels erin? evt enkel blaadjes erbij voor de stevigheid neem ik aan.

Zo verzorg ik de vanda nu... dat is volgens de richtlijnen die ik erbij kreeg:
- 2 x per week haal ik hem uit de vaas en zet ik hem in water (alle wortels onder water) ik haal hem uit de vaas om kalkvlekken op de vaas te voorkomen. ik laat hem zo 2 uur staan, volgens de beschrijving zou 30 min voldoende zijn. (Mijn ervaring met de vlinderorchidees is dat ze het dan beste doen, als ik ze zo enkele uren laat staan).
- verder staat hij op een plaats waar veel licht komt maar geen direct zonlicht.
- mesten weet ik even niet wat er in de beschrijving staat, nog niet gemest in elk geval.

Moet ik het wellicht anders doen?

PS: ik wil de vlinderorchidee verpotten omdat hij in een andere overpot gaat. Maar ik hoor dat hij zo krapmogelijk moet staan. De wortels groeien er nog niet overheen, kan hij dus beter in deze pot blijven dan?

Groetjes
sandra

di, 11/08/2009 - 12:39
Aquagirl

ik zou niet de bladeren in een vaas erbij stoppen.
Enkel maar de wortels en de pot. Dus een sierpot is al voldoende.
Geen vaas! Dan verstikt ie volgens mij.
Succes en groetjes
Aquawoman

di, 11/08/2009 - 13:05
greenvingers

Hoi Sandra

Laat de phalaenopsis(vlinderorchidee)maar lekker in het potje staan waar hij nu in staat,
zolang de wortels niet de overhand hebben,nog niet verpotten,en zeker niet in een grotere pot,want hij maakt dan alleen maar veel wortels aan,

en over de Vanda niet steeds uit de vaas halen,want hij kan wel eens zijn wortels aan de vaas vast zetten,gebeurd bij mij,dan trek je ze steeds kapot!

Ik sproei iedere dag de wortels met Spa blauw,dus geen kalkaanslag,en 1x per week laat ik de hele vaas vol open met Spa blauw.er een 20 minuten,maakt echt niets uit of het wat korter of langer is hoor.

Als hij weer opnieuw gaat bloeien,haal ik hem uit de vaas,wel eerst de hele vaas vol laten lopen,dan maak ik de vaas schoon,en gaat hij weer voor 1 jaar of korter in de vaas,ALLEEN DE WORTELS!

Zorg je ook voor goede luchtverplaatsing?
Volgens mij heb je nog niet op het NOV forum gekeken,daar staat het helemaal precies hoe je de Vanda moet verzorgen.

Zo staan ze bij mij als ze niet bloeien,lekker buiten!tot aan de vorst!

En wat de commercie van de Vanda, betreft.......verkooptechniek,tuurlijk staat het heel mooi in zo,n vaas,ze hopen dat je hem weg doet na de bloei,en weer een nieuwe koopt toch?

Ik hoop dat je hiermee weer wat kan..
succes!

CKM

Mijn nieuwste aanwinst, de vanda!
di, 11/08/2009 - 16:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn Vanda's hangen heel de zomer buiten met de wortels los, meestal in combinatie met Tillandsia usnoides dat ik er bij hang of over de wortels wordt gehangen. Ik vind de plant heel mooi met de loshangende wortels en door telkens in en uit een vaas te halen, heb je veel kans dat de wortels breken, zoals Carla ook aangeeft, daarvoor moet je haar methode toepassen.
Op het terras staat een grote emmer water waar ze regelmatig even worden ondergedompeld maar nooit voor lang. Zodra de wortels zijn volgezogen haal ik ze er uit. Worden ze niet gedompeld dan worden de wortels besproeid, geen vaste regels voor, bij warm weer veel meer dan wanneer het fris is.
Mijn oudste Vanda heb ik intussen 6 jaar en ieder heeft zo zijn manier van verzorging, het voornaamste is dat ze het goed doen.

Mijn nieuwste aanwinst, de vanda!
di, 11/08/2009 - 16:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hier nog eentje, kleinere plant maar met héél mooie bloemen

Mijn nieuwste aanwinst, de vanda!
di, 11/08/2009 - 18:23
greenvingers

Tuurlijk!Joanna

Het is de bedoeling dat we mooie bloemen krijgen,
en een ieder doet het weer anders!
Eerst had ik ze ook buiten aan een wasrekje hangen,maar droogde de wortels toch te snel,vandaar in de vaas!

Prachtig de blauwe van je!

Gr.CKM

zo, 16/08/2009 - 23:35
sandra82

bedankt allemaal voor jullie tips.

Ik kan hier nu wat mee gaan doen. Die van jullie zien er prachtig uit!

gr
sandra

Onderwerp gesloten