nieuwe stek phalaenopsis?

40 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 19/12/2007 - 08:23
Youandi25

nieuwe stek phalaenopsis?

Ik heb een phalaenopsis en deze is zoals je kunt zien in rust. Nu hoorde ik dat ik deze stengel moest afknippen op 3 ogen. Maar aan het uiteinde van deze stengel begon een blad te groeien. Nu heb ik maar afgewacht wat dit ging doen. Ik heb totaal geen ervaring met orgideën dus vraag me eigenlijk af of dit een nieuwe stek is ofzo? Zo ja er zitten geen luchtwortels aan dus kan ik dit dan al ompotten?

nieuwe stek phalaenopsis?
zo, 25/02/2007 - 23:31
teigetje

Als het echt een blad is zou het een keiki (babyplantje) kunnen zijn, niet afknippen en lekker laten zitten pas als er ook wortels aan komen (naar ik heb gehoord 10 cm lang) moet je hem vlak onder het nieuwe plantje afknippen en verpotten

Groetjes Linda

zo, 25/02/2007 - 23:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wanneer je een beetje de topics doorleest zal je veel informatie vinden, onder andere dat een Phalaenopsis niet in rust gaat.
Gebrek aan goede verzorging zal dan ook de reden zijn dat de plant een keiki (kindplantje) maakt om op deze manier trachten zich voort te planten. Je kan deze keiki pas zelfstandig oppotten wanneer deze genoeg wortels heeft gevormd.

vrgr

zo, 25/02/2007 - 23:49
youandi

Nee dat wist ik idd niet dat hij niet rustte want dat was me wel verteld in de bloemenzaak. Omdat er bij mij geen nieuwe knoppen aankwamen ben ikd aar gaan informeren en volgens hun moest ik deze nu juist gaan verwaarlozen. nagenoeg geen water meer geven dan zou hij vanzelf weer bijkomen. Maar dat is dus verkeerd? En heb er ook echt geen verstand van hoor maar vind een orgidee natuurlijk wel erg mooi. Zal hem vanaf nu met meer liefde gaan behandelen.. Oh en wat het afknippen betreft op het derde oog, moet ik nu maar ff mee wachten dus. Hoop dat er dan snel wat wortels aan komen.

ma, 26/02/2007 - 01:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik zou die bloemenzaak voortaan maar verwaarlozen! Geen enkele vakkennis daar!
De wortelvorming kan soms wel lang duren; geduld dus nog.

ma, 26/02/2007 - 01:20
youandi

Ja idd. Maar goed dit ik dit forum heb gevonden...Ben weer een hoop wijzer geworden :-)

ma, 26/02/2007 - 11:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vorige week heb ik hier hetzelfde verhaal gehoord. Een vriendin van mij die in een zeer dure zaak Phalaenopsis kocht kreeg de raad ze na de bloei te verwaarlozen en ze bv. in de garage te zetten.

Intussen weet ik al dat de meeste tuincentra of bloemenzaken geen verstand van orchideeën hebben, niet dat ik het allemaal weet, maar we doen ons best om tenminste geen verkeerde informatie door te geven en als dit al eens gebeurt is er altijd wel iemand om te verbeteren.

vrgr

ma, 26/02/2007 - 12:02
youandi

Ja hou het vanaf nu heel goed in de gaten. Ik heb ondertussen ook wat dingen hier doorgelezen ben alleen over 1 ding nog neit helemaal zeker. Ik heb namelijk ook een paar wortels die wit zijn en is het nu wel of niet het beste om ze eraf te halen. Ook las ik dat je de orgidee in het potje moest laten zitten waarin je hem had gekocht. Ik heb volgens mij alles gedaan wat juist niet moest, want heb hem meteen in een grote pot verpot. Kan dit kwaad?

ma, 26/02/2007 - 17:16
sanne1985

nu we het net over vakkennis hadden, bloemenwinkels vertellen volgens mij allemaal dat ze een rust periode hebben...
Sommige bloemisten (ik wil ze niet over één kam scheren), hebben volgens mij echt minimale verstand van orchideeën!

toen mijn vriend thuis kwam met een orchidee voor mij, hadden ze hem verteld dat hij 4! keer per week water moest hebben... Dan hadden ze niet lang gestaan als ik dat had gedaan...

ma, 26/02/2007 - 19:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

@ Youandi

De mooie zilverwitte wortels mag je in geen geval wegnemen. Voor zover ik de foto kan beoordelen staat je plant in een veel te grote pot en dan vraag ik mij ook af in welk substraat je de plant hebt verpot, hopelijk niet in gewone p

di, 27/02/2007 - 12:53
youandi

Nee dat klop joanna dat zei ik dus ook al. Geloof dat ik alles fout gedaan heb wat je kon doen, maar hij staat wel in orgideenpotgrond hoor, dat scheelt misschien. Maar ik heb vanaf gister een nieuwe aanwinst gekocht. Jungle orgidee zoals de verkoper deze noemde..Zou een dwerg phalaenopsis zijn..Deze hoop ik met de tips die ik van jullie heb gekregen wel mooi te houden, en laat hem ook mooi in het potje staan.

zie foto

nieuwe stek phalaenopsis?
di, 27/02/2007 - 16:33
jammie

toevallig ben ik een afgestudeerde bloemist en wil ik graag reageren op het feit dat bloemisten vertellen dat een phalaenopsis in een rust periode gaat als hij is uitgebloeit. ik ben nu ruim een jaar klaar met mijn opleiding, en mijn leraren hebben altijd beweerd dat een phalaenopsis in rust gaat na de bloei. als leerling ga je hier dan ook vanuit! en veel bloemisten weten vrij weinig van planten af! koop gerust orchideeen bij een bloemist, als hij/zij verkeerde informatie geeft als je erom vraagt, corigeer hem/haar dan gerust! vakkennis is een vereiste in de bloemen/planten wereld.

groetjes,
jammie

di, 27/02/2007 - 17:56
sanne1985

Hoi Jammie,

Ik koop ze ook gewoon bij een bloemist, maar kijk zelf goed naar de plant, wat voor staat hij is en luister dus niet meer het advies over orchideeën.
Het is nou eenmaal een complexe plant. Maar toch jammer dat sommige bloemisten er zo weinig verstand van hebben.

Gr. Sanne

wo, 28/02/2007 - 13:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Jammer, Jammie, dat je verkeerde info ontving, van nog wel jouw leraren. Ik sta zelf meer dan 30 jaar voor de klas maar vertel het verhaal toch anders dan jij het hoorde. Ooit verzamelde ik orchideeen en dat is de beste manier om er achter te komen, hoe ze behandeld willen worden. In goede boeken over orchideeen zul je het juiste advies ook kunnen lezen.
Overigens is er een heel logische verklaring voor wel of geen rusttijd. Een orchidee met bulben (reservevoedsel-organen) heeft doorgaans een rusttijd (vergelijk een cactus), waarbij de plant teert op de opgeslagen voedingsstoffen. Een orchidee zonder bulben, zoals Phalaenopsis en Paphiopedilum hebben weinig opslag van voedsel, dus zouden een langdurige rust niet overleven. Je kunt dus bijna aan de plant zien, hoe hij behandelt dient te worden.
Groet,
Henk

wo, 28/02/2007 - 11:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

@ Greenconnection

Dat is fantastisch goed en eenvoudig uitgelegd, je zal dan wel heel goed les kunnen geven.

@ Sanne

Complex zou ik een Phalaenopsis echt niet durven noemen. Eigenlijk denk ik dat er weinig planten zo

di, 18/12/2007 - 00:31
master

Maar als je hem op nieuw wilt laaten bloeien moetje hem wel kouder zetten.
dat doen wij ook als kwekker je moet hem na de bloeie in een ruimte zetten rond de 18 graden maar niet laten verdrogen je moet de plant aan kijken en zien wat hij doet na verloop van tijd zie je dat hij een nieuwe bloem aanmaakt dan gewoon laten staan in de ruimten van rond 18bgraden pas als hij bloemen gevormt heeft 3 of meer warmer zetten. liefst op 20 graden en niet boven de verwarming en niet in de buurd van fruit/appels en peren.

deze kwekken wij?

nieuwe stek phalaenopsis?
zo, 16/12/2007 - 13:19
S@nne

Nou Master, als dit bericht hierboven de waarheid over Phalaenopsissen is dan heb ik ze de voorgaande jaren allemaal verkeerd behandeld. Ik ben sprakeloos... maar zal toch mijn eigen methode blijven volgen: en wel.... NIET in rust zetten na de bloei, water zoals altijd: eens in de plm. 10 dagen. Weinig of geen mest...... Dagelijks sproeien op de bladeren en de eventuele luchtwortels en dan de temperatuur s'nachts plm. 17 graden en overdag tussen 17 en 26 graden. dit laatste impliceert dus dat ze het prima doen boven of in de buurt van de verwarming en...zeker in deze tijd héél véél licht.
vr.groet S@nne

zo, 16/12/2007 - 14:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Master: je bent een echte kwekker! Lees de reactie hierboven eens van 28-02-2007. Phalaenopsis komt oorspronkelijk voor in de warme delen van Azie. Je kunt als teler best de temperatuur laten zakken, maar dan moeten de planten heel droog staan. En dan nog maar voor een heel korte periode. De condities in een kas zijn nu eenmaal anders dan in huis. Dus niet aan te bevelen.
Wat een prachtige vorm van anti-reclame!

zo, 16/12/2007 - 16:14
S@nne

@Greenconnection.
Ja en mensen die net beginnen met deze planten krijgen dan ook een heel erg foute verzorgingswijze door. De doodklap voor de planten.
groet S@nne

zo, 16/12/2007 - 17:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

@ Master

Ik veronderstel dat het Nederlands niet je moedertaal is, in dat geval is het je vergeven.

vrgr

zo, 16/12/2007 - 23:04
master

het gaat niet om de warmte van de verwarming maar om de lucht vochtigheid

dit is het lijsje wat wij mensen mee geven
en ja de kas is anders jullie houden 1 a 2 planten in leven wij leveren 1500 planten perweek a klasse.

Verzorging

Standplaats
Phalaenopsis groeien van naturen op redelijk beschutte plaatsen. Het is daarom verstandig om de orchidee op een plaats in de kamer te zetten waar veel licht is, maar waar de plant niet in de felle zon staat. Een locatie op het (noord)westen of (zuid)oosten is uitstekend. Een zuidraam is minder verstandig. Mocht u twijfelen aan de locatie, dan kan vitrage er voor zorgen dat de plant van eventueel fel zonlicht wordt afgeschermd.

Het is tevens verstandig om de plant niet op een locatie neer te zetten waar deze last zou kunnen hebben van tocht of van de centrale verwarming. Dit kan ertoe leiden dat de knoppen verdrogen.
Om knopval te voorkomen is een locatie waar men niet snel tegen plant aan kan stoten aan te bevelen.

Temperatuur
De meest ideale temperatuur ligt tussen de 20°C en de 22°C. 's Nachts moet er rekening gehouden worden met een minimum tempratuur van 16°C. Nadat de plant is uitgebloeid kan het verstandig wezen om de plant op een wat koelere locatie neer te zetten. Dit bevordert de takvorming. Na ongeveer 2 maanden kan de plant weer terug op zijn oude locatie.

Water geven
Orchideeën zijn gewend om in hun tropische klimaat in een korte tijd veel water te verwerken te krijgen en daarna weer een periode niet. Het is daarom verstandig om de pot onder te dompelen in een emmer met water. Geef de pot de tijd om zich vol te laten lopen (± 1 minuut). Hierna dient men de pot goed uit te laten lekken tot dat al het overtollige water de pot is uitgelopen. U hoeft nu de plant gedurende 7 tot 10 dagen geen water te geven.
Het beste kan de orchidee regenwater krijgen. Leidingwater bevat te veel kalk en zouten. Het is ook mogelijk om het leidingwater eerst te koken. Zorg er voor dat het water niet te koud is. Kamertemperatuur is ideaal.

Om te zorgen voor een goede luchtvochtigheid is het verstandig regelmatig de plant te besproeien. Zeker in de periode dat de verwarming regelmatig in gebruik is, kan de lucht erg droog zijn en zal de orchidee erg blij zijn op het moment dat er gesproeid wordt.

Bemesting
Bij ieder tuincentrum is speciale orchideeënmest te koop. Gebruik uitsluitend deze mest.
In de maanden maart tot en met oktober dient u de plant 2 keer per maand te bemesten, in de overige maanden kan volstaan worden met eens per maand. Gebruik uitsluitend de door de mestfabrikant geadviseerde dosering.

Na de bloei
Op het moment dat een tak is uitgebloeid kan er voor worden gezorgd dat de Phalaenopsis opnieuw in bloei wordt gebracht. Hiervoor dient u de tak boven het tweede oog af te knippen. Op de tak van de Phalaenopsis zijn verschillende verdikkingen te vinden. Deze verdikkingen worden ogen genoemd. U dient onderaan te beginnen met tellen. U kunt 2 keer de tak boven het tweede oog afknippen, daarna is het verstandig om de tak zo laag mogelijk af te knippen.

Verpotten
Nadat de Phalaenopsis is uitgebloeid is het niet per definitie nodig om de plant te verpotten. Dit is alleen nodig op het moment dat de pot helemaal vol zit met wortels of op het moment dat de potgrond helemaal verteerd is.
Let op: bij verpotten mag alleen gebruik worden gemaakt van speciale orchideeën potgrond. Dit is bij bijna ieder tuincentrum verkrijgbaar.
Orchideeën mogen nooit worden verpot tijdens de bloei.

Overige adviezen
De Phalaenopsis kan de neiging hebben om luchtwortels buiten de pot te laten groeien. Dit is een teken dat de plant het naar zijn zin heeft. Laat deze wortels daarom gewoon zitten. U hoeft ze ook niet terug te stoppen in de pot, hierbij is de kans op beschadiging van de plant veel te groot

ma, 17/12/2007 - 01:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Master: Ik blijf protesteren tegen die onzin van de rustperiode. Dat een teler uit energiebesparing z'n temperatuur laat zakken is misschien noodzaak. Een rustperiode wordt nauwelijks meer gegeven, want dan staan de planten stil en dat is duur in een kas.
Overigens is het aantal planten van sommige liefhebbers niet begrenst tot 1 of 2. Vorige week kwam er melding van wel 40 planten in huis.

-Om knopval te voorkomen is een locatie waar men niet snel tegen plant aan kan stoten aan te bevelen- Dat zou betekenen dat tijdens het vervoer naar de veiling en naar de klant de knoppen vallen? Wat een onzin!

-U kunt 2 keer de tak boven het tweede oog afknippen- En wat als een tak nu meer dan 2 ogen heeft? Beter: onder de eerste gevormde bloem van een tak.

-het gaat niet om de warmte van de verwarming maar om de lucht vochtigheid-
Wat daar mee bedoelt wordt is niet duidelijk. Een lage temperatuur met een hoge luchtvochtigheid is funest voor Phalaenopsis. De planten rotten dan heel snel.
Jammer, dat je niet begrijpt dat huiskameromstandigheden anders zijn dan kasomstandigheden.

ma, 17/12/2007 - 09:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

@ Master: het is in de huiskamer niet zo verstandig de Phalaenopsis te besproeien. Veel mensen zijn geneigd dit 's avonds te doen en als er water in de bladscheden blijft staan zijn de planten zo naar de knoppen.

ma, 17/12/2007 - 13:13
Sandy123

@ greenconnection:

Je hebt volledig gelijk!
Het is niet zo dat iedereen die thuis bezig is met orchideëen, er maar 2 of 3 heeft.
Ik heb er momenteel 31. En ik woon maar op een appartementje!(heb wel één groot raam)
Heb du

ma, 17/12/2007 - 13:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ben een paar weken geleden, 4 orchidee kwekers gaan bezoeken .
Phal. mogen niet onder 15° staan hebben ze mij gezegd. Hybriden hebben geen rustperiode nodig , wel sommige botanische soorten.
Nu mijn ervaring hier thuis:
Mijn hybriden staan in het oosten als ze niet bloeien en maken rap weer stengels aan.
Ze staan op vensterbank boven verwarming, maar er staan schaaltjes met water op mijn radiatoren voor de luchtvochtigheid en ze doen het goed.één keer per maand voeding , niet in de donkere maanden ( November tot maart)
1 maal per week water en laten uitlekken.

ma, 17/12/2007 - 16:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik ben het helemaal eens met greenconnection!

ma, 17/12/2007 - 21:28
master

oke ik hou me mond want jullie weten het beter
maar lees ok eens het teelt plan van anthura
https://tinyurl.com/y2n3ltnc

dit is anthura (wel even de teelt handleiding lezen hoor)

Anthura is de nummer één in de wereld op het gebied van veredeling en vermeerdering van Anthurium en behoort tot de top op het gebied van Phalaenopsis. De drijfveer achter het bedrijf is de passie voor bloemen en planten.

lees hier ook eens onder het kopje ( De kwekerij )
https://tinyurl.com/y2bvrpop

lees hier ook nog even
https://tinyurl.com/y4ldnhx3

dit is hun site
https://tinyurl.com/yxco6n88

ma, 17/12/2007 - 21:40
ma, 17/12/2007 - 23:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Grappig, allebei (zeer goed bekend staande bedrijven) geven een adviestemperatuur van minimaal 18 graden. Over rusttijden wordt nauwelijks gesproken; alleen als mogelijkheid voor bloeibevordering. Dan nog minimaal 16-17 graden. In een kas is dat perfekt te bereiken. In huis niet. Lees ook eens over de ziekten, die als oorzaak een te lage temperatuur hebben.

Vele liefhebbers hebben goede ervaringen met het niet laten rusten van de planten. Daarom liever geen verwarring stichten!
Groet,
Henk

di, 18/12/2007 - 00:30
master

Ik heb het ook nooite gehad over een: rusttijden .

maar als je dan roept je bent een slecht kweker? dan snap ik dat niet echt.

nieuwe stek phalaenopsis?
di, 18/12/2007 - 00:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog een opmerking: rusttijd= na de bloei een koelere periode.
Overigens heb ik je nergens een slechte teler genoemd!

Verder lijkt het me wenselijk niet langer reclame te maken voor het bedrijf. Daar zijn andere plaatsen voor en is dit forum niet voor bedoeld.

Groet,
Henk

di, 18/12/2007 - 00:36
master

Oke ik dacht hier een sinies ondertoontje? je bent een echte kwekker!

en ik zie negens een optie om een prive bericht testuren andersn had ik je een mail gestuurd dus het is niet bedoelt als reclamen .

ik heb ze dan ook nu weg gehaald.
we stonden hier al in de bedrijven gids dus?

di, 18/12/2007 - 08:31
Sandy123

@ Master:

Jullie kwekerijen leveren vaak prachtige planten!
maar zoals greenconnection zegt is het voor de plantenhouders niet altijd mogelijk om onze orchideetjes op koelere plaatsen te houden!
Ik ben al 3 keer bij Akerne orchi

di, 18/12/2007 - 10:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

@ master: een sinies (je bedoeld cynisch?) ondertoontje aan kwekker? Dat is de term die je jezelf hebt toegedicht in je reactie van 17/12 (je eerste entry in deze thread) dus dat moet je dan niet een ander toerekenen.

di, 18/12/2007 - 14:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Moet zijn : je bedoelt (met een T )cynisch , sorry.
Het is niet mijn bedoeling te beginnen vitten op dt-fouten (er zou teveel werk aan de winkel zijn (lol)) en ik durf zelf ook wel eens twijfelen en fouten maken maar een klein beetje respect voor de Nederlandse taal zou wel mogen zonder daarom fanatiek te zijn.

vrgr

di, 18/12/2007 - 17:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik schrijf zeker niet zonder spelfouten, dat zal ik morgen ook wel weer merken (ik doe altijd mee aan het groot-dictee), vooral sinds de nieuwe spelling is het knap middelmatig (daarvoor scoorde ik aanzienlijk beter). Slechts een enkele keer reageer ik er op omdat enkelen er wel een heel erg potje van maken, van zowel schrijfwijze als interpuncties (en afwezigheid hoofdletters).

di, 18/12/2007 - 17:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik doe ook elk jaar mee aan het dictee en zal weer heel veel fouten hebben, maar toch doe ik het graag. En zoals je zegt, af en toe is het wel heel erg.

vrgr

di, 18/12/2007 - 21:39
master

katje:voor plantenhouders niet altijd mogelijk om onze orchideetjes op koelere plaatsen te houden!

Je kan het proberen in je slaap kamer bij mij brand de CV nooite en zou ik de temperatuur wel halen.

di, 18/12/2007 - 22:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij mij gaan de Cymbidiums, Odontoglossum, Oncidium, Miltonia, coelogyne e.d. in de koele ruimten, de Phalaenopsis blijven het hele jaar warm en bloeien het jaar rond.

vrgr

wo, 19/12/2007 - 08:23
Sandy123

@ master:
daar kan ik een paar orchideetjes zetten, maar eigenlijk is mijn kamer niet veel kouder dan onze living.
Onze buur stookt redelijk veel en zijn kachel staat juist aan de andere kant van mijn muur.
Mijn chauffage staat dus ook

Onderwerp gesloten