Nieuweling met een Zygopetalum

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 20/06/2011 - 18:45
Hybris

Nieuweling met een Zygopetalum

Ik ben een nieuwbakken orchideeënliefhebber. De planten hebben me al langer in hun greep door hun mooie, atypische bloemen en vooral de manier van groeien. Het idee dat zoiets moois praktisch overal overleefd en gedijd vind ik prachtig. Nadat ik nogal wat heb gelezen en bekeken heb ik laatst in een soort van opwelling besloten om er eentje aan te schaffen.
Nu sta ik niet bekend om mijn groene vingers, maar orchideeën intrigeren me zo dat ik er graag meer van zou willen leren en ervaring van wil opdoen.

Nu heb ik bij de Intratuin (ik snap dat dat niet direct de meest uitgelezen locatie is voor het aanschaffen van planten, maar helaas is het zo'n beetje de enige die mij bekend is, naast winkels die ze eigenlijk niet zouden moeten hebben en dat qua de kwaliteit van orchideeën ook laten zien. (ik liep laatst bij Ikea voor de gein eens door de plantenafdeling en toen kwam ik me toch orchideeën tegen. Mooie planten, maar het leek net alsof ze in donker cement waren gezet, zo droog was het en hoe ze van plan waren de planten water te geven door het cadeauplastic heen, daar breek ik mijn hoofd nog steeds over)
Afijn, ik heb dus bij de Intratuin een orchidee gekocht, een Zygopetalum (helaas heb ik geen foto's). Nu bemerkte ik thuisgekomen dat ik misschien toch een brilletje nodig heb, want een van de bloemen heeft een paar harmonicabladeren. Daar is wel wat tegen te doen, wat beter en regelmatiger water geven. Het punt is echter, dat ik overal op het web verschillende geluiden hoor over hoe een orchidee behandeld moet worden. Nu ben ik er al achter dat de commerciële kweker en verkoper er wat rigoureuzere behandemethoden op na houden dan de liefhebbers en kleinschaligere kwekers. Nu snap ik dat een verkoper wil dat de plant zo snel mogelijk het loodje legt, zodat hij me snel een nieuwe kan verkopen en wellicht is dat ook de insteek van een commerciële kweker, maar soms komen de geluiden van commerciële en niet-commerciële tipgevers overeen en dan ga je toch twijfelen of het nu gewoon juist is, of dat beide het fout hebben.

Bij deze dus enkele vraagjes die ongetwijfeld veel te vaak zijn gesteld: gieten of dompelen? Dompelen heb ik eigenlijk nog nooit gedaan, maar eigenlijk klinkt het een stuk logischer. De plant neemt op wat hij nodig heeft en de rest wordt afgevoerd. Ik combinatie met een goed afwaterende ondergrond zou dat goed moeten werken, dus ik denk dat ik het daar mee eens ben. Waar ik niet zo zeker van ben, is de duur dat een plant gedompeld moet worden. Ik zie tips die het hele spectrum bedekken tussen 15 seconden tot bijna een half uur. Nu lijkt me 15 seconden wat weinig voor het water om alle plekken te bereiken en met een half uur verzuip je mijns inziens de hele plant. Ik ga zelf voor ongeveer 5 tot 10 minuten, dat lijkt me een mooie conservatieve schatting.

Ik ben van plan over niet al te lange tijd nog twee orchideeën in huis te halen, waarvan een een mini orchidee, die ik in een behoorlijk groot windlicht wil zetten, om te bezien of ik daar een wat constantere temperatuur kan behouden en wellicht met een bakje water de luchtvochtigheid wat hoger kan houden. Daarnaast ben ik aan het denken aan een venusschoentje (althans, als ik die kan vinden), omdat het grootste gedeelte van mijn flat toch wat aan de schaduwrijke kant is door de overhangende balkonnen aan beide zijden. Ik heb in de late namiddag en avond wel wat directe zon en ik bij woonkamerraam wordt het vrij licht, maar ik zou graag elders in de woning ook wat moois hebben om te verzorgen, vandaar dat ik dacht aan een venusschoen, omdat die (naar ik meen) vooruit kunnen met een beetje minder licht. In hoeverre klopt dit, overigens?

di, 21/06/2011 - 00:17
chanelleke

https://tinyurl.com/y67w3kxy

Kijk maar eens op deze site,hier vind je veel informatie ook over het venusschoentje ( Paphiopedilum )
Succes met je orchideetjes

Gr,Chanelleke

di, 21/06/2011 - 10:01
RdB

Een windlicht is de slechtst denkbare plaats voor een orchidee. Veel te weinig luchtbeweging. Ze worden veel verkocht en daar is niets mits mee als je ze slechts beschouwd als een bos bloemen die je weggooit als ze lelijk worden. Een plant er langdurig inhouden leidt slechts tot rot en schimmel.

Venusschoen kan inderdaad met wat minder licht toe, wel wat vochtiger houden dan de Zygopetalum die ik zelf wekelijks dompel gedurende een 10-tal seconden. Zie verder inderdaad bovenstaande website. Verwacht bovendien niet dat we het ooit eens zijn over de juiste verzorging. Daarvoor verschillen wij en onze huizen kennelijk te veel. De enige beste verzorging is wat bij jouw werkt, en da's proberen, vallen en weer opstaan.

Ruud

wo, 22/06/2011 - 00:58
Hybris

Bedankt voor de tips. Dat windlicht gaat om een mooie kaars heen dan. :)
Ik heb ook een snelle foto gemaakt met mijn telefoon, om te laten zien welke arme plant het slachtoffer van mij is geworden:

Nieuweling met een Zygopetalum
di, 21/06/2011 - 15:18
RdB

Kijk eens of hij hier bijzit: https://tinyurl.com/yyjl7vkm

Holm levert veel Zygopetalum aan de Benelux markt

Ruud

za, 25/06/2011 - 10:50
Hybris

Ik heb het idee dat het een Zygopetalum Kiwi Dusk is. Op het kaartje stond overigens dat de plant van kwekerij Cameleon komt.

Onderwerp gesloten