Regenwater?

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 07/12/2010 - 23:22
caabuteir

Regenwater?

Een half jaartje terug kocht ik een phalaenopsis en nu zie ik dat hij zo'n 2 maanden na de bloei een fikse nieuwe scheut en een nieuwe tak aan het kweken is. Intussen schafte ik me in september een ander exemplaar aan maar die doet het beduidend slechter... de bloei is al bijna voorbij en ik ben zelfs al een van de drie takken aan het verliezen.
Heb die dus ook prompt verhuisd naar de vensterbank waar mijn uitgebloeide aan het herbronnen is, maar nu stel ik me de vraag of ik er wel goed aan doe leidingwater te gebruiken voor deze planten. Het water is nu nl. bijzonder koud en als ik het op lauw zet schijnt er meer kalk in te zitten.
Het kan misschien wel een domme vraag zijn maar kan ik beter twee flessen regenwater lauw houden voor mijn wekelijkse dompelsessie of is ons regenwater niet goed voor deze exotische schoonheden?

wo, 08/12/2010 - 01:19
rubo

Je schrijft: - Het water is nu nl. bijzonder koud en als ik het op lauw zet schijnt er meer kalk in te zitten. -
De temperatuur van het water heeft niks met de hoeveelheid kalk in het water te maken. Die blijft gelijk bij koud, lauw of kokend heet.

Regenwater is beter dan leidingwater omdat dit zachter is. Wel is het van belang dat hoe het wordt opgevangen en bewaard. Zit dit in een stinkende ton vol algen dan kan je het wel vergeten. Dus hoe schoner met voldoende doorstroming hoe beter.

Wat de temperatuur aangaat is lauw water op kamertemperatuur natuurlijk beter dan koud water.

Als de ene plant het beter doet dan de andere plant terwijl zij wel hetzelfde water krijgen bij dezelfde standplaats is de ene van een betere kwaliteit dan de andere.

wo, 08/12/2010 - 08:52
kikkertje

Ik sluit me aan bij wat Rubo zegt.....
Ik gebruik altijd regenwater.....zelfs als het vriest probeer ik nog wat regen water binnen te halen tussen twee vriesbeurten.....
Het water is inderdaad momenteel ijskoud ...
Zo doe ik het, mijn emmer(s) regenwater zet ik s'morgens in huis...om wat op kamertemperatuur te komen......later warm ik water op(waterkoker)en voeg die toe aan mijn emmer van 10 liter.
Lauw water is het dan niet.....maar op die manier breekt het ijskoude gevoel .....
Mijn orchideeen krijgen nooit lauw water.....

Je schrijft een tweede exemplaar....is deze ook een phalaenopsis?
groetjes,
kikkertje

wo, 08/12/2010 - 09:39
RdB

Koud water is altijd slecht, gebruik je leidingwater meng er dan wat warm water doorheen. Regenwater heeft mijn persoonlijke voorkeur maar er zijn mensen die veel succes hebben met gewoon leidingwater, zal ook wel van de lokale waterhardheid afhangen. Ook het regenwater moet op kamertemperatuur zijn.

Ruud

wo, 08/12/2010 - 15:47
eburoon

Omdat we hier een 'waterverzachter' hebben, gebruik ik steeds flessenwater (het goedkoopste in grote hoeveelheden). En ik heb daar goede resultaten mee. Ze blijven maar bloemstengels maken met prachtige (vind ik toch) bloemen.

wo, 08/12/2010 - 17:01
Manuela123

Hoi,

Ik gebuik nooit regenwater!
altijd leidingwater maar wel lauw/warm water
ook voedig o.d gebruik ik never
heb prachtige orchideen die ik ook nog nooit verpot heb
en er staan er bij van 18 jaar oud er zitten 3 zeitakken aan
alles wat hier nu staat staat in knop of hebben meerdere uitlopers aan oude takken of nieuwe takken...
dus het is maar wat je zelf denkt wat goed is voor je/jou orchideen
heel veel suc6.

Liefs Manuela.

za, 11/12/2010 - 00:41
caabuteir

Bedankt voor de reacties!
Het is dus zeker het proberen waard over te schakelen op regenwater, begrijp ik.
@kikkertje, het 2e exemplaar is inderdaad ook een phalaenopsis.

Al bij al zijn dit toch verrukkelijke bloemen, je krijgt zoveel terug voor de weinige moeite die ze vragen :)

Heeft iemand van jullie ooit geprobeerd enkele exemplaren samen in een grotere kuip te houden?

za, 11/12/2010 - 01:08
Harmwit

00.10 u.
Onlangs kwam ik op internet een reclame tegen van osmose apparaten waarmee het leidingwater schoner en zachter wordt. Het (zo'n apparaat)wordt ook aanbevolen voor het gebruik bij planten zoals bv. orchideeen. Kent iemand de werking van deze apparaten? (https://tinyurl.com/y2fsyojx)

Groetjes,

Herman

za, 11/12/2010 - 08:18
kikkertje

Hoi,
Ik heb mijn orchideeen nog nooit samen in een grote kuip gehouden..... zoiets neemt namelijk wel veel plaats in beslag......en in mijn geval verhuist een orchidee soms wel van plaats....naargelang de groei van de bloemstengel....zie me niet die grote kuip verhuizen...... maar moet wel mooi zijn in z'on kuip...zeker als een zo'n kleurenpallet is ;0)

à Herman,7u18

Ik heb even op die omose site gekeken.....
Als ik eerlijk mijn mening mag zeggen......veel geld en veel blabla...
Ik had vroeger ook een filterkan van weet ik zelfs niet meer welk merk.....die is na enkele maanden buiten gevlogen....ik had meer werk aan filters vervangen en de filterkan kuisen of dat ik gefilterde water had...
Dat orchideeen,vissen het beter zou doen enz.....ik geloof het niet(ze doen het eerder evengoed denk ik)...op den duur zullen er nog alleen gefilterde mensen,planten enz... op de wereld rond lopen...Op den duur zullen we totaal geen weerstand meer hebben en zullen we(mens,dier,plant)nog meer vatbaar zijn tegen ziektes,bacteriën enz...
En dan nog dat ruitenwassers dit verkiezen boven gewone water.....omdat er geen strepen in de ruiten zijn....dat is pas den top....ik gebruik regenwater en heb nooit strepen op mijn ruiten...en mijn orchideeen heb je al gelezen,krijgen regenwater.....(uit de regenton en niet gefilterd)
Niet echt positief,maar mijn mening ;0)
Groetjes,
kikkertje

za, 11/12/2010 - 11:57
Brig

ik geef mijn orchideeën ook leidingwater, en gewoon koud. De kraan waar ik uit tap was vroeger een buitenkraan, en heeft dus alleen een koudwaterstand. Mijn orchideeën doen het er prima op, dus ik denk dat het allemaal wel meevalt.
Groet,
Brigitte

za, 11/12/2010 - 21:21
Manuela123

@Kikkertje,

Het laatste deel in je verhaaltje,sla je de spijker helemaal op den kop
waarom al die reinheid voor mens dier en plant?
niet wetend dat de mensen er zelf voor zorgen dat er steeds meer ziektes zo op de wereld ko

zo, 12/12/2010 - 10:54
anne moon

@ Caabuteir 2 jaar geleden heb ik 3 mini phalaenopsisen in een pot samengevoegd. ze doen het heel goed.

Regenwater?
zo, 12/12/2010 - 11:12
caabuteir

@Anne: dat moet erg mooi zijn als ze samen bloeien!

Ik dacht eraan omdat ik ooit van iemand hoorde dat ze al haar orchideeën in een grote ton hield wat blijkbaar een prachtig kleurenpallet gaf. Helaas heb ik nooit de kans gehad dat zelf te zi

zo, 12/12/2010 - 18:04
Manuela123

@Anne-moon,

Zijn dat mini Phalaenopsisen?
die van mij zijn veel kleiner,die lijken wel dwergjes t.o die van jou.

Liefs Manuela.

zo, 12/12/2010 - 18:24
Tippi

Ik geef ook gewoon leiding water, lauw. Ik heb hier (op een appartement) namelijk geen regenwater ter mijner beschikking. Ik heb wel het geluk dat we hier met heel zacht water zitten (bij planten weet ik het effect van kalk eigenlijk niet, maar voor de rest dus ook weinig kalkproblemen hier).
Mijn grootmoeder heeft haar Phalaenopsissen vroeger een tijdlang Spa Blauw gegeven, maar dat werd precies toch een beetje te kostelijk :)

zo, 16/01/2011 - 01:42
caabuteir

We zijn nu een poosje verder en ik geef ze om de 10 dagen een regenwaterdouche die ze toch op prijs schijnen te stellen. Ik zie her en der zijscheuten verschijnen en wat er al was doet het zeer goed.
Smaakt naar meer, misschien moet ik morgen maar eens op zoek gaan naar een nieuw kleurenpallet!

Onderwerp gesloten