Vanda en phanaelopsis vraag

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 15/09/2009 - 20:11
sandra82

Vanda en phanaelopsis vraag

Hallo allemaal,

Over mijn Vanda:
Hij raakt nu uitgebloeid, de bloemen zijn af aan het vallen. Wanneer kan ik het beste de stengel afknippen? En moet dat helemaal tot aan de stengel?
Heeft hij vanaf nu bijzondere zaken nodig om uiteindelijk weer tot bloei te komen? Wanneer bloeien ze eigenlijk meestal?
En wij stoken kachel in de winter, één die aan de zijkanten geen warmte afgeeft. Hoe ver moet hij hier vanaf staan?
Kan het zijn dat hij uitgebloeid raakt omdat we voor het eerste de verwarming aan hebben gezet? Was toch maar 2 - 3 graden overgang...

Trouwens: ik weet dat de Vanda uit de hoge vaas moet, maar ik dacht eens kijken hoe hij het erin doet. Ik vroeg me nu af: moet hij perse in een glazen vaas staan? Ik heb een mooie donkerbruine pot waar hij met alleen zijn wortels in kan staan. Zou hij mooi in staan.

En dan de (mini)phanaelopsis:
Hij heeft een nieuw blad aangemaakt (heeft geen bloemen) en vanaf vrij vlak daarna zijn de onderste twee bladeren (aan dezelfde zijde) aan het verschrompelen en vergelen. Ik geef toch voldoende water, eerder teveel dan te weinig denk ik. Eén keer per week een uur in water gedompeld (dat doe ik omdat ze het er veel beter op deden dan één keer per week 10 minuten. Echter we zijn nu verhuisd dus andere omstandigheden.).
Hij heeft incl vergeelde bladeren nu 6 bladeren, zou het kunnen dat hij ze afwerpt omdat hij nu een nieuwe heeft? De nieuwe ziet er goed uit namelijk.

PS: heb trouwens gelezen dat deze orchidee's in een lichte binnenpot staan omdat ze dan licht op de wortels kunnen krijgen en daarvan houden. Maar ik heb ze in een overpot staan waar geen licht door kan. Is dat heel erg of valt dat mee?

Groetjes
Sandra

di, 15/09/2009 - 23:01
Aquagirl

Phaleanopsis,

Je phaleanopsis kun je juist beter te weinig water geven dan te veel.
Staat je orchidee in een binnen potje in de buiten pot? Als hij een binnenpot heeft geeft het niet hoor om hem in de buiten pot te zetten. Zorg wel dat er geen water in de buiten pot blijft staan want natte voeten kan een orchidee niet best tegen.

Welke kant staat je orchidee? zuid, oost, west, noord.
Te veel zon kan je bladeren doen vergelen en te weinig ligt ook.

Tsja en als zijn voeten nat staan en de wortels rotten kunnen de bladeren ook slecht worden en afvallen. Dus kunnen vele factoren zijn.

Misschien kun je vertellen hoe ie staat en hoe je hem verzorgd.
Ik wens je succes met de orchideeen. Over de Vanda weet ik niks af dus sorry daar kan ik je geen info over geven.
Misschien kunnen andere je nog meer tips geven dat wat ik gedaan heb.

Groetjes
en Succes he
Aquawoman

di, 15/09/2009 - 23:30
greenvingers

Hallo Sandra

Dan geef ik je mijn advies voor je Vanda

Je mag de stengel helemaal bij het begin afknippen,
uit de hoge vaas halen,want daar heeft hij geen luchtverplaatsing,en in een kleinere vaas zetten,met alleen de wortels erin,ik zal hem in een doorzichtige vaas doen,want dan kan je goed zien hoe de wortels zijn,en ook of je water moet geven,
hij moet wel goed in het licht,maar niet in de zon,bij mij bloeien ze het hele jaar door.

Nee die temperatuur verschillen zijn niet zo erg.
Iedere dag in de ochtend sproeien,1x per week de vaas vol met water,een kwartiertje laten staan,1x in de maand voeding,zo doe ik het ,en het gaat
fantastisch

zomers mogen ze naar buiten,todat de nachttemperatuur onder de 10 graden gaat,dan haal ik ze binnen.

En of een kachel schadelijk is?geen idee,maar hij zal toch niet bij het raam staan de kachel?

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Gr.CKM

wo, 16/09/2009 - 11:32
sandra82

Bedankt voor de antwoorden:

phanaelopsis
Hij staat fijn in zijn binnenpot in de buitenpot en er kan zeker geen water in blijven staan, er zit 15 cm vrije ruimte onder.
De orchideeën staan nu op het oostraam, daar krijgen ze hooguit hooguit eventjes de ochtendzon, voor de rest van de dag flink licht zonder directe zon.
Ik begreep dat te veel licht de bladeren lichtgroen doet maken en te weinig licht ze doet vergelen. Maar ze staan hier toch echt licht, zonder direct zonlicht. Eerder door te veel water denk ik nu, minderen! Ik doe 1 x per week ze er een uur in laten staan. De bast zal zo wel te veel water opzuigen. Mest geeft ik eigenlijk weinig... heb pas net gekocht, darvoor 1 x per 2 - 3 maanden geloof ik.
Ik heb hem laatst verpot, had weinig rotte wortels maar heeft niet zo heel veel wortels vind ik (in vergelijking met andere forum foto's).

PS: Is het nu Pphanaelopsis of Phaleanopsis? Op internet staan beide.

De Vanda:
Ik mag de stengel nu al afknippen, ook al zijn ze nog niet geheel afgevallen?
I.p. kan hij dus wel in een donkeren vaas, maar vanwege het kunnen zien van de wortels liever niet? Hij heeft niet per se licht nodig op de wortels?
Hij staat hier wel licht, maar zeker niet voor het raam. In mijn woonkamer zijn veel lichte plekken door de vele ramen. Dus hij staat ergens langs een muur waar het licht goed komt.
Ik geef nu 2 - 3 keer per week water omdat de wortels dan al weer wit zijn. Maar jij besproeit de wortels toch neem ik aan, of ook de bladeren?

Heb ik nog 1 vraag: orchideënmest zou 20 - 20 - 20 moeten zijn? Ik kan die nergens vinden, heb nu wel in een winkel gevonden met 5-6-7, is de orchideënmest van pokon. Die van Intratuin hd ook zoiets. Is die wel goed dan? Ik heb vele mestsoorten bekeken, maar geen een had zo'n hoge cijfers als 20, altijd rond 5-6-7 of ietsjes hoger, maar niet veel.

Groetjes
Sandra

wo, 16/09/2009 - 12:07
RdB

De hoogte van die cijfers zegt iets over de concentratie van de gekochte waar. Vloeibare meststoffen zijn al opgelost in water en hebben dus veel lagere waarden dan droge zouten. Waar je op let zijn de onderlingen verhouding van die getallen. Overigens is die ook weer niet te strikt genomen, in de natuur moeten ze het ook doen wat per ongeluk voorhanden is.

Neem voor een algemene orchideeenmest een verhouding rond 1:1:1, m.a.w. die Pokon voldoet best wel GEBRUIK ALLEEN VEEL MINDER dan aanbevolen en van de winter helemaal niet. Orchideeen zijn van huis uit epifyten en niet gewent aan veel of vaak mest. Meststofproducenten willen echter wel graag veel en vaak verkopen.

Speciale orchideeenmest is meestal veel duurder dan standaardmest. Niet omdat de ingredienten duurder zijn maar omdat de omzet minder is en de klant er kennelijk graag geld aan uit geeft. Zo genereren ze een betere marge, daar is niets mis mee, maar je kunt ook standaard kamerplantenmest gebruiken volgens de regel half en half (halve dosering half zo vaak als gewone planten, liefst nog wat minder).

Geef orchideeen dus altijd liever te weinig dan te veel mest!

Ruud

wo, 16/09/2009 - 12:15
greenvingers

Hoi Sandra

Het is Phalaenopsis!
En wat die gele blaadjes betrefd,als het de onderste zijn dat is normaal,als er nieuw blad komt,vallen de onderste vaak af,net als in de natuur,niet weg halen,vallen ervan zelf af.

En wat je Vanda betrefd,hij moet echt de lucht zien hoor,anders gaat het niet goed!
De voeding 20-20-20 haal ik bij de NOV vereniging.
en ja,ik sproei alleen op de wortels,maar nu er buiten staan en het regent is dat ook niet erg.

Succes!
CKM

do, 17/09/2009 - 11:39
sandra82

Okee bedankt.

benieuwd wanneer ze met deze tips weer gaan bloeien :)

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag