verzorging en bemesting (phalaenopsispraat)

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 06/04/2010 - 22:15
silfje

verzorging en bemesting (phalaenopsispraat)

Het valt mij op dat iedereen zijn eigen recept heeft voor de verzorging van een phalaenopsis, dit is wel grappig daar bij de ene het ene goede resultaten geeft en bij de ander iets totaal anders.

ik heb het idee dat mest niet zo heel goed is voor orchideeen, en het echt maar heel spaarzaam gegeven moet worden.

Een vriendin van mij die benijdt mijn orchideeen wel eens, maar ik heb het idee dat zij er te goed voor probeert te zorgen. Ik heb er een aan haar gegeven, en toen ik bij haar was zag ik dat er 1 tot 2 cm water in de overpot lag. Verder heeft ze de orchidee in een grote glazen vaas gezet die helemaal over de plant heen ging.

Ze hebben in de winter vaak het raam open omdat ze veel roken, en teveel kou doet ook geen goed.

Uiteindelijk heeft zij de orchidee weggegooid omdat ze niet dacht dat het nog wat zou worden :S (het had nog blaadjes en wortels dus dan is er hoop)
Zij heeft wel groene vingers en orchideeenvoeding gekocht en alles.

Een andere bekende, die ik een orchidee kado gegeven heb voor het op de dieren passen tijdens onze vakantie (supermarktorchidee die er erg gezond uitzag) heeft de verwarming regelmatig boven de 20 graden staan, en zij, totale beginneling op het gebied van planten en heeft al een half jaar een dood heideplantje binnen staan omdat ze het zonde vindt deze weg te gooien.

Uitgerekend zij heeft het voor elkaar dat de plant voor de tweede keer bloeit. (ze is helemaal blij en trots erop en dat is het effect wat ik wil bereiken met een levend kado)

Zij heeft niet zoveel geld en ik denk niet dat zij aan orchideeenmest zou doen, mijn eerste orchidee heb ik de eerste anderhalf jaar niet bemest en heeft toen ook heel veel gebloeid, deze bloeit ook met mest erg vaak, ik zie weinig verschil.

Het valt me ook op, maar dat kan toeval zijn, dat de dure tuincentrum orchideeen het bij mij niet zo goed doen. Mijn eerste orchidee heb ik op de markt gekocht toen het ongeveer 10 graden was (veeeeeeel te koud) , en de orchidee van die vrouw die hem zonder heel veel kennis in de bloei heeft gekregen komt gewoon uit de supermarkt (= ook meestal geen ideale omstandigheden).

Mijn eerste orchidee heb ik al jaren en bloeit het vaakst, in tegenstelling tot de tuincentrum orchideeen die wortelrot bleken te hebben, een van het stel heeft heel lang gebloeid, maar het wortelgestel was dieptriest, deze heb ik een tijdje vast gebonden aan de pot omdat ie anders eruit viel.

Conclusie die ik hieruit kan trekken:

- warmte doet wonderen
- gooi je orchidee niet te snel weg
- op onverwachte plekken vind ik vaak de sterke planten, dit kan toeval zijn.
- verzuip m niet, vergeet m af en toe water te geven als je de andere plantjes wel geeft.
- mest is funest (ok dat is overdreven, maar ik heb niet het idee dat het wat doet, heel af en toe, geef ik nu nog maar wat)
- frisse lucht is beter dan een bedompte vaas.

Wat is jullie recept/ tip die je wilt delen

di, 06/04/2010 - 23:45
Manuela123

Hoi,

Ik heb mijn verzorging/recept al vaker op het forum geplaats,
maar wat je zegt dat tuincentrum orchideen het mindervaak goed doen is inderdaad correct,heb zelf nl. ook het idee dat supermarkt orchideen het veel beter doen dan hele dure tuincentrum orchideen,heb er ook veel van AH
maar dat zijn t.o de tuincentrums veel grotere afnemers tel de AH's maar eens....
wat betreft de orchideen MEST dat heb ik zolang ik al besmet ben met het orchideen virus, nog nooit in huis gehad
ze doen het bij mij prima heb het gehele jaar door altijd bloemen en heb er 10tallen dus zonder bloemen zit ik nooit
zolang ze uit zich zelf bloeien ga ik niets forceren.

Liefs Manuela.

do, 08/04/2010 - 15:27
Aquagirl

Liefde geven,
raam op noord kant
1 keer per week dompel badje
gewoon poosje laten drinken
en dan goed uit lekken.
Geregeld naar de bloemen kijken
hahaha en plant bekijken of er geen bijzonderheden zijn.
Nou en orchideeen gooi ik niet weg! Behalve als ze echt helemaal dood zijn. Ik vang ook orchideeen op van andere die ze dus wel willen weg gooien. Ik zeg altijd maar zo je gooit een mens toch ook niet weg als ie uit de bloei van zijn/haar leven is?!
Geen orchidee in een vaas. Gewoon binnenpot in een mooie buitenpot.
Of als ik te veel orchideeen heb gewoon op een schotelte.
Mijn tip is wees gewoon goed voor je orchidee dan is ie ook goed voor jou door bloemen te geven ;-)
Succes iedereeen met je orchideeen

Groetjes
Aquawoman

do, 08/04/2010 - 16:24
RdB

Het merendeel van je conclusies klopt m.i. wel.

Phalaenopsis heeft inderdaad veel warmte nodig en gaat eerder dood aan te veel dan te weinig water. Bemesten mag je orchideeen slechts zeer spaarzaam, hooguit half keer zo vaak de halve dosis van gewone planten. Speciale orchideeenmest is onzin maar het verdient natuurlijk leuk voor de handel. De enige orchideeenmest die bewezen iets beter zou zijn is de MSU-mest of Rain-mix (ontwikkeld door de Michigan State University, vandaar de naam.) In Be wel verkrijgbaar (Akerne) maar in Nl niet (voor zover ik weet).
Frisse lucht is een must voor alle orchideeen en rook heel erg slecht.

Ruud

Onderwerp gesloten