Aardbeien - beginnen met aardbeien

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 12/04/2010 - 12:19
Gigantella Maximus

Aardbeien - beginnen met aardbeien

Ik heb jaren lang aarbeien gehad eerst in een aarbeien pot, later zijn ze verhuisd naar de volle grond waar ze nu bijna helemaal verdrongen zijn door bodem bedekkers...

Ik wil het nu wat professioneler aanpakken ik binnenkort een doordragend ras aanplanten (de standaard Ostara? of hebben jullie betere tips). Ik weet nog niet waar en of het in volle grond gaat of bijvoorbeeld hangbakken ofzo, wat doen jullie en wat achten jullie een goede oplossing? Volle grond zou betekenen opoffering van (teveel?) ruimte. Terwijl ik zeker wel een paar hangbakken kwijt kan zonder dat het echt ruimte in neemt. Eerste bloesems verwijderen. Ik had wat aardbeien gezaaid maar dit is volgens mij geen groot succes geworden.

En dan wil ik ook een eenmalig dragend ras en dan zit ik te kijken naar gigantella maximus en/of Korona... Allebei spreken zij me aan. Echter deze moeten in Augustus aangeplant worden? Of kunnen die nu ook aangeplant worden mits je eventuele bloesemvorming verwijderd dit jaar'?

Mara de Bois vind ik ook interessant...

Nu kan je ze bijvoorbeeld bij bakker-hillegom bestellen, maar daar krijg je ook gelijk 25 planten van elk soort... Weten jullie een leuk adresje in zuid holland (liefst omgeving den haag) waar je aarbeienplanten kan halen? Met keuze tussen deze rassen (en eventueel een aantal andere rassen?)

Dus even kort samengevat:
Ik wil beginnen met doordragers, ostara of een ander ras?
Weet iemand een goed adres in de omgeving van den haag/westland?

Daarnaast wil ik eenmalig dragenden aanplanten, en dan ben ik geïntereseerd in Gigantella Maximus en Korona zijn er nog andere rassen die aanbevolen worden?
Deze eenmalige dragende moeten in Augustus geplant worden of kan dat ook nu mits je dit jaar de bloesem verwijderd?
Dragen eenmalige dragers 1 jaar of meerdere jaren?
Weet iemand een leuk adresje voor deze planten in omgeving Den Haag/Westland?

Is dit een goede combinatie/setup?

Wat valt aan te raden met betrekking tot deze rassen in verband met volle grond/hanggbakken, varioflor (als ik het tweedehands goedkoop kan krijgen), aardbeienpotten (is dat geen marteling voor de plant ?)

Alvast bedankt...

ma, 12/04/2010 - 13:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aardbeien plant je bij voorkeur in het najaar. Nu staan de planten al bijna in knop. Je hebt dus nog even de tijd, je te orienteren.

zo, 18/04/2010 - 13:40
kamperfoelie

Hallo,

Ik bestel al een paar jaar mijn aardbeien (doordragers, Mara des bois) bij de kwekerij E. van Duivenvoorden. Je kunt daar een plant of 100 bestellen dat maakt niet uit. Hij is niet duur en je kunt de planten laten bezorgen (tegen portokosten)en hij heeft een uitgebreid assortiment. Er is bij mij nog niet een aardbeiplantje van die kwekerij doodgegaan of ziek geworden.
Op de website vind je allerlei teeltinformatie en je kunt hem zelf ook mailen met vragen. Met aardbeien in bakken en eenmaal dragende rassen heb ik zelf geen ervaring, maar ik dacht dat ze probleemloos in (aardbeien)potten te telen zijn. Mara des Bois vind ik een makkelijke plant en de smaak is super, je moet alleen geen geweldig grote aardbeien of oogsten verwachten.

Groet, Mariska

do, 29/04/2010 - 05:01
Bushdoctor

Hallo GM,

Ik ben zelf ook een groot liefhebber van aardbeien en heb verleden jaar aardig uitgebreid op mijn verzameling plantjes. Aardbeien planten zichzelf in een rap tempo voort en veel mensen die een paar planten hebben moeten elk jaar meerdere jonkies verwijderen. Misschien kun je iemand vinden die wat planten heeft en jou kan voorzien van zijn 'afval'. Ik heb er dit jaar flink wat opgepot. Hoeveel wilde je er gaan plaatsen, misschien dat ik je kan voorzien. Ik woon echter in drenthe, da's een eindje uit je buurt.

Een paar jaar geleden zijn er drie plantjes op mijn terras gaan groeien. Het valt mij nu op dat deze planten veel eerder en veel langer vruchten dragen dan hun soorgenoten die in de volle aarde staan. Nu moet ik toegeven dat ze een gunstige zonnige plek hebben, maar de hoeveelheid aardbeien die er aan deze plantjes komt staat echt in schril contrast met de andere planten in mijn tuin. Mijn theorie hierover is dat dit komt door de stenen van het terras. Deze werken als zonne-collectoren. Uren nadat de zon is ondergegaan geven ze hun warmte nog aan de plantjes af. Volgens mij denken die aarbeien dat ze in een veel warmer land leven!

Het leek me leuk om met die wetenschap wat te gaan testen en daarom heb ik verleden jaar flink wat plantjes in een bed gezet waar ik vervolgens allemaal (natuur)stenen in aangebracht heb. Elke plant is omcirkeld door relatief diep ingegraven stenen. Ik hoop op die manier hetzelfde effect te bereiken als op mijn terras. Helemaal omdat dit bed niet zo heel veel zon krijgt kan het elke vorm van warmte goed gebruiken.

Met bakken en hangpotten heb ik tot dusver niet zulke goede ervaringen, maar daar ga ik dit jaar een nieuwe poging mee wagen. Een mens kan nooit genoeg aardbeien hebben! =)

Veel succes met je tuin.
Groeten,
John.

PS. Veel van mijn mooie rooie beien worden opgegeten voordat ik ze kan oogsten. De beschadiging is bijna altijd een perfect rond holletje aan de achterkant van de vrucht. Soms is bijna de hele vrucht hol. Dat is volgens mij niet het werk van vogels, of wel? Het lijkt me dat die andere vraatsporen achterlaten, en dan op de voorkant? Wie zit er dan van mijn erdberen te snoepen?

vr, 30/04/2010 - 00:32
kamperfoelie

Hoi John,

Interessant experiment met die stenen. Volgens mij worden die mooie ronde gaatjes in je aardbeien veroorzaakt door slakken en/of pissebedden. Ik doe zelf altijd jampotjes om de rijpende aardbeien omdat ik een hekel heb aan het gebruiken van netten ivm de vogels. Wel even werk maar ja. En dan heb je ook minder last van die gaatjes, gek hè. daar heb ik ook geen verklaring voor. Misschien ruikt het ongedierte de aardbeien minder goed door het glas?

Groet, Mariska

vr, 30/04/2010 - 23:04
Bushdoctor

Pissebedden en slakken. Hmmm.. da's heel goed mogelijk want de planten staan tegen de rand van het huis waar zich veel beestjes kunnen verschuilen.. Ik denk alleen niet dat jampotjes voor mij een oplossing zijn ivm de vele vruchten in deze planten. Dan zou ik ze beter onder een glazen stolp kunnen zetten. =) Wél een goed idee voor individuele aardbeien, die potjes. Ze zouden zelfs kunnen bijdragen aan het afrijpen. (Ik gok maar wat).

Een net zou ook niet helpen tegen pissebedden en kleine slakjes, denk ik. Bovendien heb ik tot dusver niet veel schade van vogels.

In hoeverre rijpen aardbeien nog na als ze van de plant zijn gehaald? Ik oogst altijd alleen maar de rijpe vruchten en die halen vaak de keuken niet eens, dus misschien dat ik ze kan plukken voordat ze opgegeten worden?

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag