bemesting met hooi

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 09/05/2004 - 23:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

bemesting met hooi

wij hebben een weiland en een enorme stapel hooi. Het weiland moet over 4 jaar moestuin worden. Is het mogelijk om het hooi over het weiland uit te spreiden als bemesting en kan dat afgedekt worden (bijv. landbouwfolie). Het gaat om ongeveer 80 a 90 kuub hooi. Het weiland is ongeveer 7000 m2.

di, 11/05/2004 - 00:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat word een flinke moestuin!
Probeer het hooi te verkopen.
Je kan het hooi ook verdelen, en van de winter onderploegen (niet ideaal)

wo, 26/05/2004 - 20:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Maak er een hele grote composthoop van. Bij het afrijden niet eerst laten drogen, maar direct op de hoop. Zorg dat je hoge temperaturen haalt in de hoop i.v.m. het ui§tschakelen van de onkruidzaden.
Na twee drie jaar is dit uitert waardevolle compost en gemakkelijk in de moestuin te verwerken. Die 80 à 90 kuub hooi zullen tegen dan veel geslonken zijn.

di, 15/06/2004 - 15:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Onderstaand verhaal geldt voor elke composthoop
Hooi komt van gras, en gras bevat veel stikstof (dat hebben de koeien nodig om eiwitten te maken).
Als je alleen het hooi gaat composteren, zal je dus ook heel veel stikstof (in de vorm van nitraten) in je compost hebben. Het nadeel hiervan is, dat de planten die je met deze compost laat groeien, veel blad zullen hebben en weinig bloemen. Voor spinazie, andijvie en andere bladgroenten is dat gunstig, maar misschien wil je in een deel van de 7000 M2 toch iets van een bloeiende tuin hebben, je planten zullen daarop echter niet goed bloemen vormen.
Hoe nu wel goede compost te maken, EN je hooi/gras kwijt te raken?
Zorg ervoor dat het gras wel een beetje droog is(eigenlijk aanvoelt als hooi, dan zit er echter nog steeds veel vocht in (ca 20% gewicht!), dus niet meteen na maaien gebruiken! Dan krijg je nl een kletsnatte composthoop, waarin met (de verkeerde) schimmels de boel gaat rotten, waardoor je niet die mooie zwarte compost krijgt.
Probeer om aan takkensnoeisel, bladeren van bomen etc te komen. Dit bevat veel koolstof die door de bodemorganismen omgezet zal worden in allerlei "vruchtbare" humuszuren. Maak alles zo klein mogelijk, de bladeren bijvoorbeeld met een bladzuiger/hakselaar, de takjes ook met een hakselaar.
Hoe fijner hoe beter! Goede compost wordt gemaakt van een mengsel van veel koolstof bevattend spul (bladeren en takken) en veel stikstof bevattend gras.
Maak met behulp van pallets en palen een hekwerk in een U-vorm, van bijvoorbeeld twee bij vier in het vierkant, of 3 bij vier, wat je zelf denkt nodig te hebben. Neem eerst een laag van 5 cm van het houtige materiaal (gesnipperde takken en bladeren), dan 5 cm gesnipperd gras, dan weer hout en zo verder. Je kunt er ook tissues, karton met weinig inkt tussen doen (dit hoort bij het koolstof materiaal). Ga zo door tot je bij de bovenkant bent, leg bovenop een laag van karton (van oude dozen) dit zorgt ervoor dat je composthoop niet te nat wordt.
Hij moet ook niet te droog worden: veel pissebedden in de composthooop is te droog, veel groene en witte schimmels (zoals je op rotte tomaten kunt hebben) betekent te nat. Over het algemeen zal het rottingsproces zelf voldoende water opleveren, dus te droog wordt ie niet, tenzij je je gras helemaal gedroogd hebt en je takjes en bladeren ook kurkdroog zijn. Dan haal je dus het karton eraf. Geen plastic nemen, dat sluit zuurstof buiten, waardoor het alsnog gaat rotten.
De hoop klinkt vanzelf in, dan ga je dus weer verder met opstapelen van gras, takjes etc. het gras moet je wel onder een afdak bewaren., anders gaat het rotten, je kunt het ook eerst weer een beetje drogen in de zon voordat je het op de hoop gooit. het takken materiaal neemt niet zoveel vocht op, dus dat mag ook kletsnat op de hoop.
Te ingewikkeld? Laat het gras fijnhakselen, verdelen over het land en onderploegen.

Onderwerp gesloten