Bestuiven Hedelfinger kers

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 16/04/2009 - 01:03
toto

Bestuiven Hedelfinger kers

Onlangs heb ik een Hedelfinger kers geplant, alleen toen de tijd had ik geen idee over de bestuiving. Beetje laat kom ik achter dat Hedelfinger geen zelfbestuiver is. Ik wil eigenlijk ook een zure of zoet-zure kers erbij hebben, maar op het internet zie ik tegenstrijdige informatie. Ik dacht eigenlijk aan de Dubbele Meikers of Kellerijs en als ik de fruitbomen.net mag geloven https://tinyurl.com/y32px8du zijn ze allebei bestuivers voor de Hedelfinger. Alleen voor de Kelleriis staat ook bij dat hij zelfbestuiver is. Kan een zelfbestuiver voor een andere kers bestuiver zijn? Ook over het Meikers heb ik mijn twijfels; bijvoorbeld op de https://tinyurl.com/y2dfcxgn staat de Meikers niet bij de bestuivers van Hedelfinger, trouwens Kellerijs staat ook niet.

Hoe werkt het bestuiving eigenlijk? Als de bloeitijden overeenkomen kan iedere kers een andere kers bestuiven? Bij de buren staat een grote kersboom die ook in april-mei bloeit, maar ze hebben geen idee welk soort. Zou die voor mijne een bestuiver kunnen zijn?

Alvast bedankt voor jullie adviezen!

Groeten,

Tofig

wo, 03/06/2009 - 14:51
BoerCoene

Tofig,

Voornamelijk bestuiving door de wind. Als je niet weet welke kers je buur heeft staan, dan is het nog niet zo makkelijk om te bepalen of het een bestuiver zou kunnen zijn. Ikzelf zou een bigareau esperen als bestuiver voor een hedelfinger plaatsen : een oude , inheemse varieteit. Zelf vertrouw ik op deze tabel https://tinyurl.com/y28wg2ky om mijn bestuivers te kiezen.

Succes ermee.

do, 04/06/2009 - 19:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

De bestuivingstabel in mijn boekje over hoogstamvruchtbomen noemt drie soorten.
Bigarreau Napoleon
Meikers
Udense Spaanse

Deze drie worden genoemd als bestuiver voor de Hedelfinger Riesen-kirsche.

Frans

vr, 05/06/2009 - 14:14
toto

Inderdaad zag ik ook in meerdere bronnen Bigarreau Napoleon en Udense Spaanse als bestuivers van de hedelfinger. Allen ik wil graag een zure kers. Meikers komt wel in de buurt (zoet-zure), maar ik wil iegelijk liever een moreelachtig iets. Vandaar dacht ik dat hem misschien moeite waard is om een Rheinische Schattenmorelle uit deze lijst https://tinyurl.com/y32px8du proberen. Nu even afwachten of het gaat goed werken. Maar wat gek is twee weken geleden zag ik bij een andere tuinwinkel hedelfinger en op het etiketje stond dat het zelfbestuiver is. Winkelier zei dat het zo is, in iedere geval volgens de leverancier.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag