Cherry tomaten

13 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 06/04/2006 - 21:14
Knijpkat

Cherry tomaten

Ik heb zojuist 2 cherry tomaten plantjes gekocht en vraag mij af hoe groot deze plantjes kunnen worden en of ze geschikt zijn om binnen en evt op het balkon in een pot te kweken. En zo ja, hoe groot moet de pot dan minimaal zijn?

do, 06/04/2006 - 23:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Toen ik een aantal jaren geleden mijn kas nog had en ook kerstomaatjes kweekte dan wilden ze door het dak en waren ze meer dan 2 meter hoog en omgebogen.
Buiten op de volkstuin werden ze echter ongeveer 1,3 m hoog en hingen er trossen aan waaraan ik er soms wel 48 telde, die ook buitengewoon lekker waren.
Je hebt dus ook een stevige stok nodig om ze aan op te binden van minstens 1,5 meter en een bolletje tomatentouw.
Wat de pot betreft zou ik als ik moest kiezen tussen een pot van 25 en van 30 centimeter diameter dan nam ik zeker de grootste.
Binnen kweken zal niet zo goed gaan, want tomaten verlangen veel licht. Op het balkon is beter zelfs als er heel de dag de zon schijnt, de potten dan echter wel afschermen dat die niet te heet worden. En regelmatig water geven.
Ideaal is het niet, er gaat niets boven de vollegrond, maar het is wel leuk om het zo te proberen.
Zelf doe ik nogal eens een peperplant in een grote pot, dat is een leuk gezicht, die rode pepertjes en die planten worden niet zo hoog.
Maar ook wel een stokje erbij. Eerst de stok plaatsen en dan het plantje.
Je bent erg vroeg, want ze mogen nog niet naar buiten hoor. Als het lekker weer is overdag wel, maar de nachten zijn nog veel te koud.
succes,
Frans

za, 08/04/2006 - 12:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Woh dat is wel groter dan ik had verwacht.
Ook leuk dat je begint over peperplantjes want die ben ik toevallig ook aan het kweken uit gekocht zaad. Gelukkig worden die niet zo groot, want anders heb ik zelf geen plaats op mijn balkon om te zitten.
Bedankt!

do, 13/04/2006 - 21:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mandar,
Ik heb ook minni tomaten geteelt vorig jaar ,en deze kan je in huis voor het raam telen en ze worden niet hoger dan 50 cm.en je hoeft ze ook niet in te toppen.
Deopbrengst van deze zijn in verhouding tot de grootte van de plant zeer goed
Ik stuur een foto mee zodat je kan kijken hoe de verhoudingen zijn
het is een foto van vorig jaar.
Neem een pot van ongeveer 20 cm.doormeter.
Gr Esem,

Cherry tomaten
do, 13/04/2006 - 22:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Esem, je slaat denk ik twee vliegen in een klap.
Bedankt, ik wist niet dat ze bestonden, maar je mooie foto overtuigt me.
Dit zou voor Mandar de oplossing zijn, maar ook voor mij, want ook ik heb niet veel ruimte meer, maar deze zou ik in mijn hobbykasje nog wel kunnen hebben en ik ga proberen om van deze nog plantjes of zaad te kopen.
Bedankt, Frans.

vr, 14/04/2006 - 20:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Esem,
Zijn die mini tomaatjes toevallig dezelfde soort als balkontomaatjes? Ik heb daar namelijk bij tuinland een zakje zaadjes van gekocht.
Op het zakje staat "Maja" en de latijnse naam "Lycopersicon Lycopersicum L." Een foto van het zakje toevoegen lukte helaas niet omdat mijn camera kapot is.

vr, 14/04/2006 - 21:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

De namen lycopersicom lycopersicum kan je vinden op vreeken.nl daar staan bij de groentezaden, tomaten intypen en daarna zoeken, dan vind je daar een aantal soorten tomaten met foto.
De soort die jij nu hebt is toch een soort die flinke hoge planten maakt opgebonden aan een stok. Maar ook de soorten om in een pot te kweken en die hierboven op die mooie foto zijn te zien kun je bij Vreeken kopen. Maar misschien ook bij anderen. Je kunt hiervan natuurlijk wel de namen opschrijven.
De soort die jij nu hebt, heb ik jaren achtereen op de volkstuin gehad en later in mijn kas zoals in mijn eerste reactie hierboven omschreven. Ze zijn heerlijk en als ik jou was zou ik het proberen.
Frans.

za, 29/04/2006 - 19:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb mijn cherrry tomaten achter het raam in de zon staan. en ze beginnen nu al te bloeien, is dat niet een beetje vroeg?

En soms krullen de blaadjes wat op terwijl ze wel genoeg water hebben. Wat zou de oorzaak hiervan kunnen zijn?

za, 29/04/2006 - 20:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat ze nu al bloeien is wel vroeg, maar is geen enkel bezwaar.
Je moet dan wel even ( ik deed dat iedere dag) de plant of de bloemtros even aantikken met een stokje of een breinaald zodat het bloemtrosje even trilt want tomaten bestuiven zichzelf, maar zonder wind of enige andere beweging gebeurt dat niet en zou je geen vruchten krijgen.
Dat de bladeren krullen komt meestal door de zon, het is een veelvoorkomend verschijnsel bij tomaten, maar kijk toch altijd maar even aan de onderkant of er geen luis is.
Leuk hè. Het is er bij mij nog niet van gekomen, maar het kan nog.
groetjes, Frans.

zo, 18/06/2006 - 23:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

ander vraagje over cherrytomaten...ik heb ze gewoon in volle grond staan, en normaal heb ik daar nooit problemen mee, maar vandaag zag ik dat de wortels behoorlijk aan de oppervlakte groeien. is dat normaal? ik heb schrik dat als ik ze nu water geef, en een tomatenplant heeft veel water nodig, dat het zand wegspoelt en de wortels bloot komen te liggen...wat moet ik nu doen? alvast bedankt!

do, 22/06/2006 - 18:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

I heb er ook geen ervaring mee maar het lijkt mij dat er ook wel voldoende wortels dieper in de grond zullen zitten. Mischien kan je af en toe wat extra aarde of wat stro over de wortels leggen. Ik denk niet dat je hier grote problemen van zal ondervinden.

za, 10/11/2007 - 23:14
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry dat ik nog zo laat op dit bericht reageer.
Maar kan iemand mij vertellen wat dat voor planten zijn die je op de foto ziet ?

ma, 12/11/2007 - 16:25
Knijpkat

Het zouden best wel eens Tiny Tim's kunnen zijn, deze soort had ik afgelopen jaar gekweekt en was daar zeer tevreden over. De Tiny tim wordt ook niet hoger dan 50 cm en had bij mij een zeer grote opbrengst. Vanwege de slechte zomer had ik ze lekker droog in de vensterbank staan.
Aankomend jaar ga ik ze zeker weer uitzaaiien!

Onderwerp gesloten