druivelaars en hun geheimen/verrassingen

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 05/08/2009 - 20:42
Artemis

druivelaars en hun geheimen/verrassingen

Eerste vraag :
Onze Boskoop Glory doet het na drie jaar correcte snoei fantastisch.
Slechts 12 druiventrossen, maar dan ook wel echte goei !
Alleen vraag ik me af, de bessen zijn nu allemaal blauw. Nog blauwer kunnen ze bijna niet meer worden. Ik lees echter overal dat men pas in september mag oogsten.
Onze nieuwsgierigheid won het natuurlijk van het geduld en we hebben al eens een besje of twee, drie, … geproefd. Lekker zoet spul.
Ik vrees dat als we de rest nog een maand moeten laten hangen alles zo’n beetje gaat rotten van overrijpheid, of heb ik het mis ?

Tweede vraag :
Vorig jaar heb ik een sierdruif (Vitisinfo-icon vinifera Purpurea) geplant. Alleen al met het oog op de schitterende verkleuring van het blad in de herfstperiode.
In de lente gaf de stok geen teken van leven. En ook niet de voorbije maanden. Geen priegel groen te bespeuren. Ik was vreselijk teleurgesteld, maar heb toch de raad van mijn lieve echtgenoot opgevolgd en de plant gewoon laten zitten. Een dood bruin stokje neemt toch geen plaats in vond hij en ik zaaide er mijn lievelingsplanten rond : klimmende Oostindische kers.
Groot was mijn verbazing vorige week, want er vormen zich nu plots kleine groene blaadjes aan de druivelaar. Eerst een rondedansje ten beste gegeven natuurlijk !
Maar moet ik nu iets doen ?
Heb ondertussen wat blad van de O-I-K weggehaald zodat de sierdruif terug wat meer zon en lucht krijgt. Wat denken jullie ervan ? Komt dit nog goed ? Een (sier)druivelaar die pas in augustus scheutjes krijgt …

wo, 05/08/2009 - 22:16
Hendrik Jan

Eerste vraag.
Dit is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen, we hebben een extreem zonnig en warm voorjaar gehad, de rest was ook verre van slecht, dus is ook de rijping eerder in het seizoen. Als ze rijp zijn en dus goed smaken, pluk je de druiven natuurlijk, de druif zal er echt niet kwaad om worden, smul ze!

wo, 05/08/2009 - 23:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tweede vraag: waarom de plant niet eerder uitliep, blijft giswerk. Kennelijk heeft ie nu besloten toch maar te blijven. Veel zal het dit seizoen nog niet worden, maar hopelijk loopt de plant volgend voorjaar op een normale tijd uit.

vr, 07/08/2009 - 02:10
Artemis

De uitdrukking “een wet van Meden en Perzen” was mij onbekend en ik heb het dan ook opgezocht. Weer wat bijgeleerd. Met dank aan Hendrik Jan daarvoor.
We hebben daarnet genoten van onze mierzoete druiven.
De besjes zijn wel wat kleiner dat de exemplaren die je in de winkel of op de markt koopt, maar zo zoet hebben we ze nog maar zelden gegeten.

De sierdruif zal ik dus maar rustig zijn gang laten gaan.
Ik denk niet dat bemesten nu nog veel zin zal hebben.
Volgend jaar doet ie het hopelijk beter.
’t Is er blijkbaar eentje met pit.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag