Groenten telen in bakken

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 27/03/2009 - 11:10
Tesske

Groenten telen in bakken

Hoi iedereen,

Ik ben een beginneling op het gebied van groenten telen en tuinieren in het algemeen.
Nu had ik op het internet een artikel gevonden over Square Foot Gardening en dat sprak ons wel aan. De bakken zijn intussen gemaakt, nu enkel nog het opvullen. In het artikel stond 3 gelijke delen vermiculiet, compost en tuinturf.

Nu is mijn vraag dus: kan deze tuinturf ook vervangen worden door goede potgrond?

Alvast bedankt voor de reacties!

vr, 27/03/2009 - 13:40
planten118

U wilt gaan tuinieren,niet in een tuin,niet in de natuurlijke grond,maar
in bakken(houten bakken?)Ik neem aan dat U geen tuin heeft.Het telen van
groente in bakken vraagt veel vakkennis,Uteelt op kunstmatige samengestelde
grondmengsel,zonder een cappulaire werking(waterhuishouding)een onbekende
pH,U wilt de bakken vullen met een kunstmatige samenstelling van materialen
en dat is goed voor commersie.Vul de bakken met gewone grond,rondom Uw
woning en meng deze grond met een zak potgrond,druk deze grond stevig aan
en plant hierin uw groenten (plantjes) of zaad,bv slaplantjes dit kan nu,
andijvieplantjes eind april,zaai radijs kan nu,plant geen koolplanten,daar
zijn Uw bakken te klein voor.Voor bemesting gebruik dan vloeibare
bloemenmest,niet op blad gieten.Succes

vr, 27/03/2009 - 14:02
Tesske

Het zijn inderdaad houten bakken, zonder bodem. Ik heb 2 bakken van 1,20m x 1,20m en 4 bakken van 1,80m x 1,20m. Deze worden gewoon bovenop de bestaande grond geplaatst.
Volgens het principe van Square Foot Gardening verdeel je die bakken dan in gelijke vierkanten van 30x30cm, waar je dan telkens iets anders in plant/zaait.
Ik heb ook nog een border van 50cm breed en 14 meter lang.

Daar moet dan toch wel wat inkunnen dacht ik. Koolsoorten nemen natuurlijk meer plaats in, maar dan laat je de onderverdeling toch gewoon even weg zodat de kolen meer plaats hebben en dan moet dat toch lukken, denk ik?

Het voordeel van dit systeem zou zijn, dat je met veel minder plaats én werk (veel minder onkruid ed) toch veel verschillende dingen kan telen.

Ik heb wel een tuin, maar geen grond over om die bakken te vullen met tuingrond. De mengeling vermiculiet-compost-tuinturf wordt dan ook aanbevolen om de bakken mee te vullen en daar groeien toch mooie groenten in hoor, zonder bestrijdingsmiddelen en dergelijke.
Dus vraag ik me of ik die tuinturf kan vervangen door potgrond voor de moestuin? Misschien is dit zelfs beter omdat ik dacht gelezen te hebben dat tuinturf vooral goed is voor planten die van zuurdere grond houden?

Kan er iemand me daarmee verder helpen?

vr, 27/03/2009 - 17:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als ik het goed heb begrepen dan zijn het geen bakken, maar randen van hout op de tuingrond geplaatst en de zo ontstane bakken gaat u vullen met een mengsel van vermiculite, compost en tuinturf. Uw ondergrond is uw tuingrond.
Na gelezen te hebben wat vermiculiet is en waaruit het bestaat denk ik dat dit alle voedingsstoffen bevat voor de planten en dat de compost het nodige leven bevat om de voedingsstoffen uit de vermiculiet opneembaar te maken en dat de tuinturf een neutrale vulling is voor het wortelgestel.
Ik zou de tuinturf niet vervangen door potgrond, want daaraan wordt door de leverancier kunstmest toegevoegd en zo komt het telen op vermiculite niet tot zijn recht.
Waarom zou u dat willen vervangen door potgrond?
Is de hoogte van de 'bakken' ook voorgeschreven?
Is dit nieuw, ik heb er nooit eerder van gehoord.
Vermiculite is zuiver, maar je krijgt het nooit meer uit je tuin.
Frans

vr, 27/03/2009 - 18:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb dit via Google opgezocht en het ziet er zo mooi uit dat ik er enthousiast van zou worden. In de in het Nederlands geschreven versie las ik echter dat je de bakken dan moet vullen met een goed gemestte tuingrond en daar zet ik grote vraagtekens bij omdat dit na een jaar één grote kluit is geworden die echt zo plezierig niet werkt. En als je die goedgemestte tuingrond moet kopen dan is volgens mij ook het biologische zijn waarde kwijt.
Dat met vermiculiet, compost en tuinturf dat lijkt mij wel wat. Maar hoe hoog kies je de bak? En leg je voor het inbrengen van de vulling eerst worteldoek neer? van welk materiaal zijn de bakken gemaakt? Van hardhout of metaal? En moet je het zaakje 's winters afdekken?
Die prachtige witgeschilderde bakken dat is natuurlijk voor de foto's, voor de show, net als de vakverdeling want dat staat leuk, maar zo blijft het niet.
Ik ben benieuwd wat dit gaat worden.
Frans

vr, 27/03/2009 - 22:22
Tesske

Het was eigenlijk niet de bedoeling om de tuinturf te verwisselen. In ons enthousiasme hebben we begin deze week alles besteld wat we nodig hadden. Pas gisteren beseften we dat het tuinturf moest zijn en geen potgrond. En alles wordt morgen geleverd, dus ik vrees dat we het ermee zullen moeten doen. Het is wel potgrond geschikt voor groenten te telen en er zit ook wel turf in vermengd.

Als hoogte van de bakken hebben wij 23cm en gewoon het goedkoopste onbehandelde hout (2,5cm dik). Dit rot natuurlijk met de tijd wel, maar dan kunnen we nog uitkijken naar iets dat wat langer meegaat. Eerst maar afwachten hoe alles groeit..

Worteldoek heb ik lang over getwijfeld, maar ik denk dat ik geen worteldoek in mijn bakken ga leggen. We hebben het hele stuk waar de bakken komen te staan oppervlakkig omgespit en losgemaakt. Op dat gehele stuk komt worteldoek te liggen, maar ik denk dat ik de worteldoek onder sommige bakken ga uitsnijden voor de meer diepwortelende groenten zoals wortelen en prei. Er zal dan wel wat meer onkruid zijn dan met worteldoek, maar dat zal best meevallen denk ik.

Op youtube vind je ook wel wat als je zoekt op square foot gardening . Mooie oogsten! Een site van een Nederlandse jongen van 15! is makkelijke moestuin .

Voor mij is het ook afwachten natuurlijk en het zal wat zoeken en experimenteren zijn, maar ik heb er wel zin in!

vr, 01/05/2009 - 02:19
annemiek123

Hoi Tesske,

Ben je al begonnen met je bakken? Ik heb het ook gelezen en ben ook wel enthousiast geworden. Heb je al wat groenten/zaden geplant of ben je nog niet zover. Waar heb je die vermiculiet vandaan? Lastig te vinden hoor.

succes en laat wat weten he! (https://tinyurl.com/y2gfzfjs)

groetjes Annemiek

za, 02/05/2009 - 01:31
rubo

Hallo,

Vroeger heb ik een moestuin gehad in de vorm van een groot veld wat in het voorjaar werd omgespit en daarna werd onderverdeeld in paden van 35 cm (schoenmaat). De ouderwetse methode dus en omdat ik daar niet vrolijk van werd is dit na een paar jaar gazon geworden. Nu, jaren later, heb ik mijn oude hobby weer opgepakt en weer een moestuinje aangelegd maar dan wel in bakken. Ik heb 3 bakken van 1.20 x 2.40 en 1 lange smalle omdat dit in het ontwerp beter uitkwam. Deze zijn omzoomd door tegels van 30 x 30 tussen de bakken en 40 x 60 als hoofdpaden. Ik heb ze gemaakt van Azobe-planken (Praxis) en op de hoeken en in het midden verbonden met piketten van Azobe van 60 cm lang.
Het antiworteldoek (zoals die jongen in Friesland gebruikt met de Makkelijke Moestuin) heb ik achterwege gelaten omdat ik geen kunstvezel in de bodem wil. Het grondmengsel wat hij gebruikt is op zich logisch. Toch heb ik besloten geen Vermiculite of Perlite te gebruiken. Hoewel dit op zich natuurprodukten zijn gebruik ik ze niet omdat dit op een gegeven moment, via de composthoop, ook op de rest van de tuin beland. Deze 2 stoffen hebben als nadeel dat het witte korreltjes zijn en het enige doel is het vochtvasthoudend vermogen. Omdat dit ook te bereiken is met Cocopeat (kokosvezel) wat op ten duur verteerd leek mij dit beter. Ik heb deze Cocopeat vermengt met de omgespitte tuingrond, een flinke hand Dolokal en Culterra. Dit laatste is een NPK-meststof op natuurlijke basis. De planken van de bakken steken 5 cm boven de bestrating.
Tijdens de droogte van de afgelopen tijd bleek het Cocopeat prima te werken. Je kon een dag later precies zien wat wel en wat niet begoten was.

Ik heb al gezaaid en geplant. Nu maar afwachten wat er van terecht komt.
Een ding is zeker. Het onderhoud in bakken is veel makkelijker dan bij de ouderwetse moestuin.

Ruudb

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag