Laagstam of halfstam

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 11/10/2011 - 18:48
fruitboom

Laagstam of halfstam

Graag wil ik een kersenboom in mijn tuin gaan planten. Mijn tuin is ongeveer 6m. breed en 30m. lang. Ik moet onder de boom door kunnen lopen. De soort die ik wil aanschaffen is de Lapins of eventueel Sweetheart of Stella. Kan ik het beste een laagstam of een halfstam nemen?
Verder heb ik nog de vraag welke soort het zoetst smaakt en welke het minst barstgevoelig is.

wo, 12/10/2011 - 01:45
peterplant

Laagstam is officieel 60 cm, halfstam 120 cm en hoogstam 180 cm.
Wil je eronder doorlopen dan zal je dus zeker een stam van 180 cm moeten hebben.
Als je een kers op een snelgroeiende onderstam koopt, kun je , door de onderste takken weg te snoeien zelf de ideale stamhoogte maken, je kunt dan dus een laagstam of een halfstam planten, zorg wel dat ze laag veredeld zijn, dat ziet er mooier uit als de boom ouder wordt. Als je een hoge kers wilt hebben moet je er in ieder geval geen kopen op een Gisela onderstam.
Hou er ook rekening mee dat een kersenboom al behoorlijk snel (laten we zeggen 8 tot 10 jaar) die 6 meter breedte van je tuin vol groeit.

Ik zou Lapins nemen, dat is een zoet ras dat minder barstgevoelig is. Pas toch altijd op, als de kersen bijna rijp zijn en het gaat na een tijdje drogte opeens flink regenen, kunnen ook de vruchten van Lapins barsten.

wo, 12/10/2011 - 12:00
fruitboom

Hallo Peterplant,

Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Het is voor mij lastig om een keuze te maken tussen laagstam en halfstam. Ben ook al bij meerdere boomkwekerijen geweest en daar kreeg ik verschillende adviezen. Mijn tuin is inderdaad niet zo breed, maar de boom komt in het midden van mijn gazon te staan. Aan de zijkanten hiervan heb ik bloemborders en er loopt een stapstenen pad. Dus je begrijpt, ik zal onder de boom door moeten kunnen lopen. Er stond een wilde kersenboom in onze tuin, geplant door de vorige bewoners. Deze boom was al zo hoog gegroeid (ongeveer 8 a 9 meter), dat we alleen het onderste gedeelte van de kruin konden snoeien. Bovendien hadden de kersjes geen goede smaak.
Bij een halfstam ben ik bang dat we de snoei in de breedte misschien niet bij kunnen houden en bij een laagstam ben ik bang dat als ik de onderkant wegsnoei, ik bijna geen kruin meer ga overhouden. Ik heb in elk geval wel besloten dat ik de Lapins wil hebben. En hiervan heb ik gelezen dat het een minder snel groeiende kersenboom zou zijn. Dus zelf neig ik het meest naar een halfstam. Mijn vraag is verder dan ook of ik een halfstam Lapins door jaarlijkse snoei in toom kan houden. Iemand nog tips of ideeen hierover? Bedankt alvast!

wo, 12/10/2011 - 23:39
peterplant

Als je de boom niet al te groot wil hebben, kun je ook een Lapins nemen op een ondertam van Gisela 5.

Als je een Lapins neemt op een sneller groeiende onderstam , maakt het zoals ik al eerder schreef echt niet uit of je een halfstam of een laagstam neemt, zolang ze maar laag geënt zijn. Door de onderste takken weg te snoeien tot de gewenste hoogte bepaal je zelf de ideale stamlengte.

za, 15/10/2011 - 00:17
chef

De vraagsteling is eigenlijk niet helemaal juist. Laagstam, halfstam of hoogstam zegt niets over de grootte van de boom maar enkel iets over de manier waarop de boom gesnoeid is. Deze termen zijn dus verwarrend. Het is beter om te kijken naar de gebruikte onderstam, deze is namelijk bepalend voor de groeikracht van de boom. Dit zijn de belangrijkste onderstammen bij kersen:

Boskriek (sterke groeier)
F12/1 (zeer sterke groeier)
Colt (tamelijk sterke groeier)
Weiroot 13 (matige groeier)
GiSelA-5 (matige tot tamelijk zwakke groeier): wordt vooral in commerciële boomgaarden toegepast. Voordeel van deze zwakke onderstam is dat boom klein blijft waardoor de vruchten beter kunnen worden beschermd tegen vraat door vogels.

Ik denk dat een kersenboom op een Colt-onderstam gelet op de afmetingen van uw tuin waarschijnlijk het meest geschikt is. Gewoon de onderste takken wegknippen en je hebt een soort van hoogstam waar je onder door kunt lopen. Lapins is een goede keuze!
Het grootste probleem zal zijn om de vogels weg te houden bij uw kersen.

zo, 16/10/2011 - 00:01
fruitboom

Bedankt voor jullie reacties Peterplant en Chef! Het hele laag-, half- en hoogstam/onderstam gebeuren is nu goed duidelijk voor mij! Ik heb dan ook vandaag een Halfstam Lapins op Colt onderstam aangeschaft. Alleen zal ik nog even een aantal jaren op vruchten moeten wachten. De boom is nu 2 jaar oud. Wanneer moet ik de boom voor het eerst gaan snoeien, kan ik dat het best in de zomermaanden doen?

zo, 16/10/2011 - 03:37
chef

Jonge bomen kunnen best in april gesnoeid worden, terwijl oudere bomen beter in augustus gesnoeid worden.
Probeer de middenstam mooi verticaal te leiden en verwijder te laag zittende takken aan de stam of harttak.
Te steil groeiende takken worden op een stompje (ca 15 cm) gesnoeid.
In zijn algemeenheid geldt: zo min mogelijk snoeien aan kersenbomen!

wo, 19/10/2011 - 13:57
fruitboom

Wederom bedankt Chef voor je antwoord! Het is mij nu meteen goed duidelijk hoe ik de kersenboom goed kan snoeien, bij mijn appel- en pruimenboom heeft het wat langer geduurd eer ik eindelijk begreep hoe ik te werk moest gaan!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag