perenboom schaduw

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 08/03/2010 - 18:22
boontje

perenboom schaduw

Graag had ik in de zijtuin een hoogstam perenboom gezet. Dit is echter wel de noordkant van de woning en er weinig rechtstreeks zonlicht. De kruin is liefst piramidevormig. Wat de peren betreft, deze zijn liefst goed eetbaar maar er hoeft geen grote oogst van te komen.
Kan iemand mij rassen aanbevelen?

di, 09/03/2010 - 09:29
RdB

Perenbomen groeien vrijwel altijd peervormig, anders kun je ze altijd wel bijsnoeien. Er zijn bij mijn weten geen specifieke rassen die beter of slechter tegen schaduw kunnen. Bedenk dat 1 peer geen vruchten opleverd, daarvoor is kruisbestuiving, meestal met een ander ras, noodzakelijk.

Kies dus een leuke ouderwetse peer, b.v. bij Museumtuin 't Olde Ras in Doesburg. Neem naar eigen wens een hand- of stoofpeer en hoop er het beste van, maar verwacht weinig vrucht tenzij er een bestuiver in naburige tuin staat.

Ruud

di, 09/03/2010 - 22:58
chef

Van alle fruitbomen zijn perenbomen zo'n beetje het meest gesteld op zonlicht. Je vraagt dus eigenlijk het onmogelijke. Een Morellenkers is veel geschikter voor de noordkant dan een perenboom maar dat wist je waarschijnlijk al.
Als je dan toch perse een perenboom in de schaduw wilt plaatsen zou ik een robuust ras planten om te voorkomen dat je een al te schurftig boompje krijgt. Je komt dan al snel uit bij de stoofperenrassen, deze zijn vaak ook (gedeeltelijk) zelfbestuivend zoals bijvoorbeeld: Kleipeer, Winterrietpeer of Beurre Merode.

Onderwerp gesloten