populierenblad goed voor bladcompost?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 23/10/2009 - 16:19
flora78

populierenblad goed voor bladcompost?

ik heb onlangs een enorme volkstuin gehuurd (+/- 1000 vierkante meter + populieren bos) en aan de rand ervan staat een groot populieren bos. om de kosten een beetje te drukken ben ik van plan om zo veel mogelijk nut te halen uit wat er al aanwezig is op dit totaal overwoekerde en verwaarloosde perceel.
ik vroeg me af of ik het populieren blad dat nu in grote hoeveelheden naar beneden komt, kan gebruiken om bladcompost te maken.
ik hoor dat dat per blad soort kan verschillen.
de grond is zo schraal en droog dat ik er grote hoeveelheden organisch materiaal aan toe moet voegen om er nog iets van te maken.

vr, 23/10/2009 - 17:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Populierenblad is goed geschikt voor compost omdat het weinig tot geen looizuur bevat.Blad van een eik is daar bijvoorbeeld veel minder geschikt voor omdat daar wel veel looizuur in zit.Snel verterend blad is meestal goed geschikt voor compost.

vr, 23/10/2009 - 21:31
flat4ever

U heeft het over grote hoeveelheden organisch materiaal toevoegen aan zeer schrale grond. Ik wil u er even op wijzen dat het niet mogelijk is om in een jaar al het organische materiaal toe te voegen wat nodig zou zijn. Organisch materiaal in de grond is een zeer delicate zaak. Binnen 5 jaar kan je alles kwijt zijn, maar het terugkrijgen van de juiste hoeveelheden duurt stukken langer. Er zijn namelijk diverse overgangen binnen de organische stof, Het begint met de verse organische stof (zoals bladeren), deze worden verveend naar een veenachtige substantie. Hierin kan men nog de begin vorm herkennen (vaak word dit compost genoemd), daarna word het pas omgezet in humus. Al deze drie vormen behoren aanwezig te zijn in een goede grond.

Het beste advies wat ik kan geven is enkele jaren lang een dubbele hoeveelheid organisch materiaal toevoegen als wat normaal jaarlijks word toegevoegd. Let hierbij goed op dat je een goed mengsel neemt, dus niet compost uitsluitend van populieren blad. Om de grond een kickstart te geven zou ik toch adviseren om wat zwarte grond in te mengen, of in ieder geval ook wat goed verteerde compost.

Succes

Nog meer informatie over humus en organische stof vind u onder andere op deze website:
https://tinyurl.com/yyx8rjj7

ma, 26/10/2009 - 05:25
flora78

ahh geweldig, goed advies. de grond is jarenlang afgedekt geweesd met plastic om onkruid tegen te gaan. het bodemleven is er zo goed als helemaal uit verdwenen dus dat zal inderdaad wel een lange tijd duren voordat dat terug komt. bedankt!

Onderwerp gesloten