Yucca in slechte staat : advies gevraagd

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 08/01/2010 - 08:50
starlite

Yucca in slechte staat : advies gevraagd

Hallo allemaal,

Ik heb wat advies nodig over een Yuccca kamerplant die sinds enkele weken in slechte staat is: veel verdorde, lichtgroen bladeren met bovendien een stofachtige laag erop.

Plant is gekocht in het voorjaar en heeft het in de zomer en herfst goed gedaan, maar sinds kort staat hij er belabberd bij.

Zijn lokatie is een hoek vd woonkamer waar hij 's middags licht krijgt (behalve aan één zijde tegen de muur natuurlijk). Hij staat ook vlakbij een radiator vd verwarming.

Dus wat ik me afvraag:
Te weinig licht ?
Te warm vlakbij de radiator (zeker in de winter wanneer de verwarming aanstaat)?
Te weinig water (deze plant houdt toch niet van water ?) ?
Te weinig meststof ?
Te kleine pot nadat de plant in de zomer is gegroeid ?
Andere oorzaken ?

Wat denken jullie ervan ? Ik hoop dat ik deze plant nog kan redden !

Ik zal proberen later een foto ter illustratie te posten, maar reacties zouden zeer geapprecieerd worden.

Alvast bedankt,

vr, 08/01/2010 - 09:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Yuccainfo-icon komt van oorsprong uit Mexico. Dat zegt al iets over de omstandigheden waarin deze plant graag groeit. Onze huiskamers zijn zelfs eigenlijk te donker voor zo'n plant. Toch houdt de plant het best lang uit, zolang je hem zo licht/zonnig mogelijk zet en het watergeven aanpast aan het seizoen.
Helaas zijn de adviezen nogal eens tegenstrijdig. Ik hoor heel vaak, dat deze plant op een minder lichte plek wel overleeft. Natuurlijk gaat het best een tijdje goed; de plant leeft dan op z'n reserve's. Na maanden kan de plant dan ineens slap uitgroeien, door lichtgebrek en teveel water.
De stralingswarmte van een radiator vindt geen plant prettig.
Behandel de plant als een vetplant en hij blijft mooi!

vr, 08/01/2010 - 10:38
dirkjan82

Mijn Yuccainfo-icon staat al ruim 2 jaar op een plek waar geen direct zonlicht komt en doet het nog steeds prima. Mijn ervaring met uitvallende bladeren is bleek vaak het gevolg van teveel water. Is de grond van je Yucca niet te nat? Te droog is natuurlijk ook niet goed, maar ik merk dus zelf dat een te natte grond niet fijn is voor de plant. Zelfs mijn bakje met 4 kleine vetplantjes en 2 kleine cactusjes krijgt meer water. Dat zijn natuurlijk ook wel meer planten, maar gezien het formaat en de hoeveelheid die ik ze geef krijgen die per kubieke cm plant ook meer water.

Radiatoren zijn inderdaad ook niet altijd optimaal voor planten. Probeer de plant eens op een andere plek en maak de grond zeker niet te nat, maar ook niet kurkdroog.

vr, 08/01/2010 - 11:28
D_SDennis

Ik sluit me aan bij Greenconnection. Daarnaan toegevoegd: verpot de plant voorzichtig en zet m op zo'n licht mogelijke plaats weg van de verwarming. In de zomer buitengezet kan je yuccainfo-icon dan enorm opknappen. Zet m in de winter op je zo licht mogelijkste plek, maar het liefst ook koel. Inderdaad, net als een vetplant!

ma, 11/01/2010 - 20:43
starlite

Dank voor de reacties. Ik heb ondertussen nog wat foto's beschikbaar.

Ik heb de Yuccainfo-icon weggezet vd radiator. Zeker als je ermee rekening houdt dat hij zo dicht tegen die radiator stond, heb ik 'm missch toch wat te weinig water gegeven.

Valt ook op dat de zijde die tegen de mmur stond er het slechtst aan toe is, dus zal ook wel wat met te weinig licht te maken hebben.

De pot lijkt me ook vrij klein.

Vermits het winter is, is er wellicht weinig wat ik nu kan doen ? Verpotten en meer water geven is niet de moment zeker ?

Yucca in slechte staat : advies gevraagd
ma, 11/01/2010 - 21:06
D_SDennis

Das een lullig klein potje in verhouding tot de plant.... Ik zou m gewoon verpotten, maar de kluit hierbij in tact laten. Dus voorzichtig uit de pot halen, een fatsoenlijke pot geven en bijvullen met standaard potgrond. Eventueel mengen met wat klei als je dit hebt. Let er op dat je pot pakt die kan ontwateren, dus met gaten erin. Eventueel een sierpot er omheen. niet mesten, af en toe klein beetje water (als ie warm staat, verbruikt ie nog steeds water). Kun je m op een koele lichte plek zetten in de winter, dan is dat altijd beter. Maar daar heb je m vast niet voor gekocht. Wel op laten drogen tussen de gietbeurten door.

wo, 13/01/2010 - 20:58
starlite

Ik heb ondertussen een grotere pot voor de Yuccainfo-icon.

Nog een vraagje: wat doe ik met de gele, uitgedroogde bladeren ? Haal ik die er best af ? Of laat ik de plant gewoon doen ?

wo, 13/01/2010 - 21:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dode bladeren kun je met een zijdelingse ruk van de stam verwijderen.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag