aanplanten sparren met of zonder net

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 23/09/2010 - 20:22
kevinconstant

aanplanten sparren met of zonder net

Ik heb zonet een haag aangeplant met Thuya atrovirens. Deze sparren heb ik in een tuincentrum gekocht. De wortels zitten in een kluit met een net errond. Volgens de verkoper moet de sparren aanplanten 'met' het net errond.
Andere bronnen zeggen me dat ik beter het net er volledig afhaal. Ze zeggen dat de wortels zich met een net onvoldoende kunnen ontwikkelen.
Kun jij me hieromtrent advies geven?

Met dank

do, 23/09/2010 - 21:34
KRISTOFD

planten met het net ,plant gemakkelijker en de wortel groeien er gewoon door.
de net heeft als doel om een compacte wortelkluit te maken,transport,en de kluit blijft ook beter vochtig.het net zal na enige tijd gewoon wegrotten.

do, 23/09/2010 - 21:49
D_SDennis

Hangt er vanaf of het jute is of kunststof. De laatste rot dus niet weg. Probleem is dat het net vaak ronbd de stam is geknoopt. Daar ontstaat wurging, zeker bij kunststofnetten. Ik raad je aan het net te laten zitten bij planten, maar zodra de plant enigszins vast staat, het net in ieder geval aan de bovenkant los te knopen. Dan het net wat aan de zijkanten wegduwen en verder aanvullen. Succes.

PS. verkopers die dit zeggen (net laten zitten) hebben soms ook een akelig klein kluitje te verbergen. Als je dan met sterfte zit, kun je niet gemakkelijk meer reclameren.

PPS Het zijn geen sparren, maar haagconiferen....

do, 23/09/2010 - 22:04
WiPe

Ik zou hetgene dat D_sdennis voorstelt voor kunststofnetten ook aanraden voor jute. Jute kan, als die niet goed bedekt is, als een lont werken waardoor het vocht rondom de kluit weggetrokken wordt. Dat gaat om niet veel vocht, maar de grond rondom de kluit is net iets droger waardoor wortels soms minder geneigd zijn uit de kluit te groeien.

Andere reden waarom je de kluitlap best wegdoet is dat je met kluitlap makkelijk te diep plant. Te diep planten is een van de belangrijkste redenen van slecht aanslaan.

En voor alle duidelijkheid:

Sparren zijn een geslacht van naaldbomen (Piceainfo-icon).
De Nederlandse naam voor Thuya is levensboom. Thuya atrovirens moet dan weer Thuya plicata 'Atrovirens' zijn.
En haagconiferen is een term die alleen op het gebruik van de planten wijst.

Of met andere woorden: 'Thuya zijn geen sparren maar haagconiferen' is net zoiets als zeggen dat Fagusinfo-icon geen eiken maar haagplanten zijn.

Sorry, ik kon het echt weer eens niet laten. Zal mijn slecht karakter zijn. En voor de rest alleen maar respect voor de tussenkomsten van D_sdennis

do, 23/09/2010 - 22:06
bomensnoeier

netjes zoals jute en kunststof altijd verwijderen heb leylandi/thujainfo-icon hagen verwijderd van 20jaar oud waar de netjes dus niet verwijderd waren en ook niet verteerd maar wel wortels die afgeknepen waren door het netje

do, 23/09/2010 - 22:35
D_SDennis

Haha Wipe, ik weet wel beter....ben niet boos....;). Maarre, het is Thujainfo-icon en niet Thuya...

vr, 24/09/2010 - 01:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

42005

vr, 24/09/2010 - 01:12
peterplant

Even jullie mening graag: is het niet nog veel te vroeg voor coniferen uit de volle grond. Het is natuurlijk wel lekker nat, maar half september uit de grond halen lijkt mij wat vroeg.

vr, 24/09/2010 - 11:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is aan de vroege kant.

vr, 24/09/2010 - 19:26
tuinprins

Bij mij in de buurt zijn de Polen al drie weken Thujainfo-icon's aan het rooien.

Ik denk dat als de kluit niet al te veel uitdroogt de planten het wel overleven.

Gegroet, de tuinprins

za, 25/09/2010 - 00:37
peterplant

Ja, ze zullen het wel overleven als alles goed gaat, maar ik vind hetzelf erg vroeg. De kans van slagen van Thujainfo-icon uit de volle grond is natuurlijk nooit gemiddeld 100%, maar zal door dat vroege uit de grond halen zeker een stuk dalen. Waarom doen de boomkwekers dat? Omdat ze geen nee willen verkopen aan hun klanten. Ik vind het een slechte zaak. Eind oktober vind ik vroeg zat.

za, 25/09/2010 - 00:51
D_SDennis

Mits d ekluiten goed beteeld zijn is verplanten echt niet zo verkeerd in deze tijd. Ze kunnen dan nog lekker aanslaan in de relatief warme grond. Probleem is als je van die haastkjluiten te pakken hebt. Die nog nooit of te weinig zijn rondgestoken.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag