beukhaag in het bos

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/05/2010 - 22:53
dijkm

beukhaag in het bos

Hallo,

Wij hebben een chaletje in het bos en onlangs een beukhaag gepland. Het type dat geen blad verliest in de winter. Nu vertelde mij vandaag iemand dat de beuk niet goed aanslaat in bosgrond omdat deze te zuur zou zijn. De plant zou een soort schimmel moeten vormen om te kunnen groeien en dat zou in deze grond niet lukken. Ik had de beuk nou juist geplaatst omdat het een typische bosplant is. Van de hele rij jonge beukjes is er nu 1 groen maar dat kan op zich, het is nu de tijd dat ze groener worden. en bovendien staan ze niet in de zon. Klopt het verhaal dat ik hoorde en zo ja kan ik er iets aan doen om de beukjes toch te laten aanslaan? (zo is mij verteld dat kalkrijke grond helpt, dat is met wat simpele eierschalen opgelost...maar klopt dit). Kortom: wie heeft hier verstand van en kan mij van advies voorzien.

Gr, mariel.

ma, 03/05/2010 - 09:49
tuinprins

Beuken groeien prima in zure grond. Maar ik vermoed dat er wel een bepaalde grens is aan de zuurtegraad. Als je beuken plant in gecomposteerde dennennaalden en schors lijkt het mij dat ze niet goed zullen groeien.

Beuken leven in symbiose met een bepaalde schimmel. Vaak is deze schimmel in de grond aanwezig maar je kunt deze schimmel ook in korrelvorm bij het planten toevoegen (o.a. Hagen A-Z van Ecostyle). Ik heb daar in ieder geval goede ervaringen mee.

Ik zou voorlopig gewoon afwachten. De beuken beginnen hier pas uit te lopen en vaak zijn pas geplante beuken wat later met uitlopen.

Je schrijft dat je de beuken geplant hebt in bosgrond maar hoe is die grond precies samengesteld? En hoeveel zon krijgen die beuken? Als de beuken veel schaduw krijgen zullen ze het slecht doen en ielig groeien.

Gegroet, de tuinprins

ma, 03/05/2010 - 11:36
RdB

Je vermeld niet wat voor soort bos. Niet elke bosgrond is zuur. Echt zuur kan de grond onder eiken zijn, maar of beuken daar onder niet willen kiemen is mij onbekend. Onder beuken kiemt weinig, ook geen beuken maar dat heeft niets met de pH te maken.

Ruud

ma, 03/05/2010 - 22:02
dijkm

Hallo,

Bedankt voor jullie antwoorden. Er staan dennen, berken en eiken (voor zover ik uit mijn hoofd even weet). De grond bestaat dus inderdaad wel ook uit dennennaalden.
Ik zal in ieder geval die korrels toevoegen, dat kan zo wie zo geen kwaad. Ik ben me er van bewust dat de meeste hagen net pas beginnen uit te lopen maar ik ben door hetgeen ik heb gehoord aan het twijfelen geslagen. Afwachten doe ik wel...:-) we hebben er aardig wat geld en energie in gestoken dus dat geef ik niet zomaar op! Er is er gelukkig al 1 uitgelopen dus dat geeft me nog enige hoop.

De haag staan niet erg zonnig maar wel aan een laantje zonder bomen dus vanaf die kant krijgen ze wel licht (al is het denk ik geen echte zon).
De haag is overigens november aangeplant. Ik ben erg benieuwd hoe het er de volgende keer dat ik er ben bij staat. Eventuele verdere tips waarmee ik de haag een extra oppepper kan geven zijn uiteraard welkom!

di, 04/05/2010 - 21:28
WiPe

Ik vrees een beetje dat beuk niet geschikt is als haag in een bos. Om een goed gesloten haag te vormen heb je voldoende zonlicht nodig. En als er echt weinig licht is zal de haag gewoon dood gaan. (Beuken kunnen wel kiemen aan de voet van volwassen beuken, maar de zaailingen gaan dood door lichtgebrek.)

Naar mijn ervaring lukt het alleen met hulst om een beetje acceptabele haag te vormen, hoewel die ook niet helemaal goed gesloten zal zijn.

di, 04/05/2010 - 22:35
D_SDennis

Beuken zijn juist als geen ander in staat om te groeien in donkere omstandigheden. Daar groeien ze wat ijler op maar uiteindelijk groeien ze door alle andere schaduwgevende loofbomen heen. Vervolgens gaat 'alles' dood wat zich onder de schaduw van een beuk bevindt. Want beuken vangen elk lichtstraaltje op waardoor er bijna geen licht meer onder de beuk komt. Beukenzaailingen gaan uitsluitend dood onder gezonde beuken wat te maken heeft met het ontbreken van de juiste bodemschimmels (mycorrhiza). Een gezonde beuk scheidt namelijk stoffen af die de ontwikkeling van het soort mycorrhiza's die horen bij de eerste levensfase van beuken remmen. Maar zodra een beuk in een verminderde conditie komt, wordt de productie van die stoffen afgeremd. Of door andere factoren, bijvoorbeeld het omwaaien van een grote beuk. En kunnen beukenzaailingen tot ontwikkeling komen. Ik denk dat de beuken, zoals Ruud al omschrijft, niet goed kunnen ontwikkelen doordat de grond te zuur of wellicht te schraal is. maar heb nog even geduld. geef water, verrijk de bodem onder je beuken met beukenbladaarde en geef wat extra water wanneer nodig. Zeker als er geen bomen recht boven je beuken groeien, is er zeker licht genoeg. Kijk maar naar beukenzaailingen op oude, rijkere gronden. Beuken groeien daar in de onderlaag zigzaggend omhoog met een minimale hoeveelheid licht.

di, 04/05/2010 - 23:46
dijkm

Wat een verschillende antwoorden :-). Extra water geven doe ik idd iedere keer als ik er ben. Ik heb de grond ook afgedekt met blad om e.a. vochtiger te houden. Misschien nog wat van die haagkorrels er bij en dan denk ik dat ik gewoon rustig af moet wachten.....

Bedankt voor jullie reacties!

wo, 05/05/2010 - 18:17
WiPe

Mijn ervaring met beukenhagen bij ons in de tuin is dat ze, wanneer ze in de schaduw staan, dood gaan. Dat kan heel plaatselijk zijn, het ene stuk dat onder de bomen zit gaat dood, terwijl het andere stuk, onder dezelfde bomen, met meer licht niet dood gaat.

do, 06/05/2010 - 00:06
tuinprins

Het zijn inderdaad verschillende antwoorden maar ik denk dat d-sdennis redeneert vanuit een meer biologisch standpunt en de anderen (ondergetekende incl.)vanuit een horticuturele optiek.

Beuken kunnen in lichte schaduw groeien maar dat is bij een proces van boomwording (een nieuw woord!© tuinprins). Een haagvorm is niet het gevolg van natuurlijke groei maar van menselijke manipulatie. In diepe schaduw zal beuk slecht groeien om nog maar te zwijgen van het verkrijgen van een echt dichte haag.

Het kernwoord in deze lijkt mij 'schaduw'. Er zijn veel verschillende soorten schaduw. Bomen geven schaduw maar de schaduw van een berk is anders dan die van een kastanje of een grote conifeer.Misschien is het raadzaam om hier eens een foto te plaatsen van de plek waar de haag staat.

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten