dakplantanen

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 21/09/2009 - 15:07
kokkie

dakplantanen

Eenaantal jaren geleden heb ik in mijn tuin 4 dakplantanen laten plaatsen, deze worden elk jaar gesnoeid. Ze zijn nu zo groot geworden, dat ik bijna geen zonmeer in mijn tuin heb. Kan ik 2 platanen zomaar omhakken zonder problemen?

di, 22/09/2009 - 08:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat kan, tenzij je een kapvergunning nodig hebt van je gemeente. In sommige gemeenten is dat nodig vanaf een bepaalde maat stamdikte.

ma, 21/09/2009 - 23:55
bomensnoeier

tja in hoeverre mag je een dakplataan tot echte boom rekenen?

volgens mij is er geen enkel bezwaar om ze om te zagen

beter is als het kan ze rond steken en kaal snoeien zoals in het voorjaar en kijken of iemand ze nog wil kopen

di, 22/09/2009 - 00:49
kokkie

Ik bedoelde ook te vragen of het visueel mooi is, 2 dakplantanen naast elkaar i.p.v. 4. Volgens de tuinman die ze elk jaar snoeit is dat niet mooi, en zou je er dan drie in een driehoek moeten plaatsen.Op bijgevoegde foto (2006) zijn ze nog klein, nu enorm gegroeid. Vooral de 2 voorste benemen veel licht en zon en komen al bijna tegen het balkon van de bovenbuurman aan.
Door zoveel schaduw doen de andere planten het ook minder goed.Ze worden nu al 2x per jaar gesnoeid.

dakplantanen
di, 22/09/2009 - 09:51
beate

Ik zou er voor kiezen om de voorste 2 platanen te verwijderen,zou niet weten waarom dat niet zou staan. Je zou de tafel dan in de breedte eronder of ervoor kunnen zetten,vormt het meer een geheel. Het advies van je tuinman voor een 3hoek lijkt me niks,als het bovendien dezelfde tuinman is die ze geplaatst heeft mag je helemaal wel vraagtekens zetten bij zo'n advies. Die bomen worden gewoon veel te groot en vergen veel snoeiwerk(wel goed voor zijn business natuurlijk).

di, 22/09/2009 - 10:08
Hendrik Jan

Ja, dakplantanen, leilindes etc. het is gewoon een hype, gewoon in tuinen van standaard rijtjeshuizen, zelfs in kleine ondiepe voortuintjes.
Mensen vergeten dat de totale verhouding belangrijker is dan die ene eyecatcher en de hovenier wil dit niet zien, big business.

Op deze foto ziet het er wel mooi en functioneel uit, maar door de toch vaak onderschatte groeikracht is het nu een probleem.
Ik begrijp wel enigszins het idee van de tuinman, want net zoals in de huidige situatie zit je echt onder (en omsloten door) de bomen met die grote tafel, maar het echte probleem los je er niet goed mee op en een driehoek mistaat daar absoluut.
Dus zou ik ook gaan voor 2 plantanen (als je de 2 voorste weghaalt moeten de 2 achterste wel iets meer naar het midden), je zit nog steeds onder de bomen, nog steeds een goed lijnenspel en je vermindert het probleem.
En ik zou geen kapvergunning aanvragen, dat iedee van de @Bomensnoeier is natuurlijk ook niet gek, want mensen willen dakplantanen en ze zijn kostbaar.

di, 22/09/2009 - 10:48
kokkie

Hartelijk dank voor jullie reacties, hier kan ik wel wat mee.
Kan je ze met een kettingzaag omzagen en dan de overgebleven stomp met petroleum insmeren? (zoiets heb ik wel es gehoord)

di, 22/09/2009 - 11:44
RdB

Voor dit soort dunne stammetjes heb je geen kettingzaag nodig, gewoon een beugelzaag gaat net zo snel, zo niet sneller, geen gedoe met onderhoud.

Petroleum: onzinnig, als de stomp niet mag uitlopen dan behandelen met round-up of clear-up volgens de gebruiksaanwijzing. Beter is echter de boom op een meter of 2 af te zagen, de boom los te maken in de grond en met stobbe en al verwijderen (die 2 meter als hefboom gebruiken). Heb je hem inmiddels bij de grond afgezaagd dan krijg je de stobbe er nauwelijks meer uit, tenminste niet met handkracht.

Ruud

di, 22/09/2009 - 12:14
Hendrik Jan

Helemaal met Ruud eens, gewoon geheel verwijderen, dat is echt niet zo'n probleem, nooit stobben laten zitten, dat wordt een ergenis (zeker hier, geen gezicht).

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag