dennenboom snoeien

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 30/05/2009 - 17:56
peter42

dennenboom snoeien

Hoi allemaal, ik heb een denneboom op mij plaats staan en daar zou ik volgend jaar de onderste takken willen afzagen omdat ik er dan beter onder door kan lopen en er dan wat meer licht in de hoek komt, en ik er een klein barretje onder wil hebben. Kan ik dit zomaar doen zonder dat de boom daar onder lijden heeft? En wat is dan de beste tijd om dat te doen?
Btw, de foto is opgebouwd uit 2 foto's omdat ik anders het geheel niet erop kreeg, dus vandaar de verschillen.

dennenboom snoeien
za, 30/05/2009 - 19:24
Hendrik Jan

Het opkronen ( totaal verwijderen van de onderste takken) van deze boom kan eigenlijk, wanneer je maar wilt.

za, 30/05/2009 - 21:47
peter42

@ Hendrik jan,
weet je ook toevallig welke soort dit is?

dennenboom snoeien
za, 30/05/2009 - 23:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is in ieder geval geen den, wellicht een Abiesinfo-icon soort.

za, 30/05/2009 - 23:24
peter42

Thanks Draco, ik ben eruit, het is een Koreaanse zilverspar Abiesinfo-icon koreana.
Ik kwam eerst bij de gewone zilverspar uit, maar diens naalden leken niet op de mijne, en zo kwam ik bij de koreaanse zilverspar terrecht wiens naalden aan de voorkant egaal groen zijn en aan de achterkant wit tot zilvergrijs.

zo, 31/05/2009 - 00:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Voorwaar een indrukwekkend exemplaar.

zo, 31/05/2009 - 16:19
peter42

Ik schat dat de boom rond de 20 jaar is, want eerst woonden hier
italianen en toen schijnt hij als jong boompje geplant te zijn met een stammteje zo dik als m'n pols, daarna kwam m'n ex hier wonen en vanaf 2001
zit ik hier, en in het begin kwam de top net boven de vensterbank van de slaapkamer uit en nu steekt de top boven de ramen uit en groeien de takken bijna door de ramen naar binnen, en dan te bedenken dat ik in het begin nog een steiger tussen de gevel en boom kwijt kon om een zonnescherm
boven de slaapkamer op te hangen.
Nou heb ik een buurvrouw van inmiddels van 83 jaar en die begint flink ouderdomsklachten te krijgen, en denk ik dat ze geen 5 jaar naast me zal blijven wonen, en dan krijg ik dus nieuwe buren, en als die gaan zeuren dat de boom overlast geeft, dan zeg ik gewoon dat de boom er al 25 jaar staat, want dan hoef ik hem dus niet meer weg te halen.
Ook aan hun kant drastisch snoeien is er dan niet bij, want dan kan de boom kapot gaan en dat mag wettelijk niet, dus is mijn boom in elk geval gered tegen eventuele lastige nieuwe buren.
Verder maakt hij om de 2 jaar of zo een berg stuifmeel aan waar je niet goed van wordt, want dan is hier alles geel, alleen is dat eind april
wel voorbij, dus nog voor de tijd dat je lekker buiten kunt zitten,
dus is daar best mee te leven.
Even de hele zooi met de hogedruk schoonspuiten en klaar is kees, of peter in dit geval. Verder is de boom een echte vogelmagneet, want er hebben al heel wat duivennesten in gezeten, en zitten er dagelijks ook tientallen mussen in en andere kleine vogels als koolmeesjes en noem ze maar op, dus wil ik de boom echt nooit meer kwijt. Ook heb ik er schaduw van en blijft m'n huis een stuk koeler omdat de zon niet rechtstreeks binnen kan schijnen, en is het een ideale schaduwrijke plek voor m'n hortensias in potten, want die kunnen niet tegen felle zon, dus waar zo'n toffe boom allemaal wel niet goed voor is. Tjonge jonge, en dan te bedenken dat ik 10 jaar geleden helemaal niks om tuinieren en bloemen en planten gaf.

zo, 31/05/2009 - 20:31
Hendrik Jan

Het is zeker een hele mooie boom, en toch denk ik men in dit soort gevallen met bijv. bovenburen te egoistisch denkt, vooral deze boom is voor de buren gewoon een ramp. Als je je even kan verplaatsen in de situatie van anderen, dan begrijp je dat je bovenburen met een onoverkomelijk probleem opzadelt, deze boom is zeer compact en dan ook nog wintergroen, de buren hebben dus bij wijze van spreken de gehele dag een gordijn voor hun ramen. Zie nog zo'n geval op het forum enkele dagen geleden, maar dit betrof nog enigszins transparante bomen en die waren niet wintergroen. Zelf ben ik een behoorlijke bomen fanaat en ik had een zeer mooie kronkel acacia, maar met grote tegenzin (en na veel uitstel)deze boom toch maar met pijn in mijn hart heel diep gesnoeid (de boom is nu zijn mooie natuurlijke vorm kwijt), mijn tuin staat op het noordwesten en mijn buren hadden vanaf het begin van het naseizoen geen zonlicht meer in hun kamer en zaten op hun terras behoorlijk in de schaduw.
Het heeft niet altijd met je eigen recht te maken maar ook met redelijkheid.
Brrrrrrrrrrrrrrrrr, ik lijk wel JP.

zo, 31/05/2009 - 21:35
RdB

JP....denk je wel een beetje om je gezondheid, Hendrik-Jan :-),

Ruud

zo, 31/05/2009 - 22:13
Hendrik Jan

Ja dat gaat me niet in de koude kleren ziten . :(

di, 02/06/2009 - 01:58
peter42

@ Hendrik jan
Ach, ik heb geen bovenburen, en m'n buurvrouw heeft er geen last van.
Integendeel, ze heeft er alleen maar schaduw van, dus een koel huis,
dus kunnen toekomstige nieuwe buren er ook niks op tegen hebben.

di, 02/06/2009 - 10:32
beate

Maar goed voor je buurvrouw blijven zorgen, dan kan ze er misschien nog wat langer wonen dan je nu denkt. En krijg je iig (nog)geen problemen om jouw geliefde dennenboom. Het is een prachtige boom maar is destijds geplant op een foute plek . gr. Beate

Onderwerp gesloten