hedra tegen betonnen gevelstenen

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 14/05/2009 - 11:56
stax

hedra tegen betonnen gevelstenen

Mijn buurman heeft op de erfgrens gebouwd en al in het teken-stadium heb ik met hem afgesproken dat wij daar gaashekwerk met hedra tegenaan gaan zetten. Morgen komt de tuinman alles aanleggen en nu belt hij dat hij zich zorgen maakt dat de hedra zijn muur gaat beschadigen.

Nu is zijn huis gebouwd met betonnen gevelstenen (van die strakke, gladde die je veel bij moderne kantoren ziet, zie foto) en die zijn vrijwel niet poreus (nemen bijvoorbeeld ook nauwelijks water op). Ik verwacht dus ook dat de Hedra zich daar niet aan kan hechten en daar waar dat eventueel wel gebeurt zal het later vrij makkelijk schoon te maken zijn, in tegenstelling tot ruwe bakstenen van klei. Is er iemand die mij dit kan bevestigen of ideeen heeft om de schade te beperken?

Uiteraard hecht de Hedra zich wel op de voegen of is dat te voorkomen?

hedra tegen betonnen gevelstenen
do, 14/05/2009 - 12:13
Windop

Hebben we het over 'hederainfo-icon' (klimop) ?
Klimop is een prachtige plant, bijvoorbeeld op oude tuinmuren en dergelijke. Op een gloednieuwe muur zou ik het echter ook niet helemaal vertrouwen. Klimop dringt namelijk graag binnen in voegen en dergelijke. Er bestaan volgens mij betere alternatieven, zoals wingerd : niet wintergroen, maar de kleuren in het voorjaar en het najaar maken dat ruimschoots goed. Bovendien ook een absoluut 'veilige' plant die enkel een positief effect op de staat van de muur heeft (bescherming tegen vocht bijvoorbeeld).

do, 14/05/2009 - 12:20
stax

Hederainfo-icon inderdaad ;-)

Aangezien het een muur is waar wij met een groot raam op uitkijken wil ik graag een groenblijvende oplossing. Voor de muur wordt al wel gaashekwerk geplaatst, dus de hedera staat 5 cm van de muur (maar zal uiteindelijk ongetwijfeld her en der de muur gaan raken).

Wingerd, kamperfoelie, etc. zijn allemaal prachtig, maar woekeren enorm en kosten daardoor niet alleen meer onderhoud (ervaring in vorige tuin), maar zien er ook veel 'wilder' uit en dat past niet in de stijl van onze tuin.

Ik heb er al aan gedacht om aan de achterzijde van het hek een groen doek te spannen, maar dat ziet er de eerste jaren (totdat het hek is dichtgegroeid) niet fraai uit. Zijn er betere oplossingen? Platen dun, doorzichtig perspex?

do, 14/05/2009 - 12:35
Windop

Wingerd woekert niet, groeit gewoon heel vlug. Onderhoud beperkt zich tot een paar keer per jaar de ladder uithalen en de plant bijknippen en in het najaar de bladeren samenvegen. Ziet er ook niet 'wilder' uit dan klimop. Is uiteraard gewoon maar mijn mening. Wingerd is ook eerder een plant die rechstreeks op de muur groeit, niet op een raamwerk.

Maar goed, ik vind het vooral eigenaardig dat je buurman daar nu pas mee afkomt, de dag voordat de tuinman alles komt aanleggen :-( Vervelende situatie.

do, 14/05/2009 - 15:24
stax

Ja, vind ik ook. Hij loopt er al een tijdje meer rond maar heeft niets gezegd tot nu. De hederainfo-icon's zijn al besteld en binnen, alles staat klaar voor morgen...

Dus: Als iemand nog ideeen heeft om de schade te beperken, dan hoor ik dat graag! Die Hedera's gaan er sowieso tegenaan... ;-)

do, 14/05/2009 - 20:34
Marion_N

De hederainfo-icon zal die 5 cm snel hebben overwonnen, want hedera is een snelle groeier als hij het naar z'n zin heeft. Een hedera heeft een soort van zuignappen die zich overal op zullen gaan hechten, ze hechten zich zelfs op kunststof. Wat had je gedacht van een groenblijvende climatis (zijn vele soorten en kleuren te verkrijgen). Groen in de winter en kleur in het voorjaar.

Succes met je buurman.

Groet,
Marion_N

do, 14/05/2009 - 21:30
rubo

Ik denk dat platen doorzichtig perspex nog de beste remedie zijn tegen die zuignapjes van de Hederainfo-icon.
De gaten in de platen wat ruimer boren (i.v.m. rek en krimp van de platen) en een schroef met volgring gebruiken (carroseriering).
De platen niet stotend tegen elkaar zetten maar min. 5 cm overlappend. Desnoods hier transparante siliconenkit of een transapante lijmkit tussen en juist daar goed vastschroeven omdat Hedera er anders tussendoor gaat groeien.

do, 14/05/2009 - 23:08
tuinprins

Hederainfo-icon hecht zich met haar wortels overal aan. Aan steen, glas, kunststof etc. Ook heeft ze maar een miniem gaatje nodig om door te piepen. De enige manier om Hedera in bedwang te houden is haar consequent terug te snoeien en dit vol te blijven zolang de plant er staat ... Als je niet bereid bent dit te doen dan is mijn advies: plant geen Hedera.

Gegroet, de tuinprins (die vreest dat er de komende jaren veel burenruzies zullen ontstaan als gevolg van al te welig tierende klimop)

vr, 15/05/2009 - 12:46
beate

Mijn ervaring met hederainfo-icon op kunststof is dat het de eerste jaren goed groeit en klimt,maar doordat na enkele jaren de verschijningsvorm van klimop anders wordt (groter blad + bloei)de bovenkant te zwaar wordt en het zware geheel spontaan naar beneden komt en afbreekt.
Ik woon daar ( gelukkig) niet meer,want ik had geen idee meer om zo'n lelijke hoge kunststof wand aan het gezicht te onttrekken.
Succes verder, Beate

vr, 15/05/2009 - 12:57
stax

wow.... een hoop tips en inzichten, dankjewel allemaal!

Ben inmiddels gaan kijken naar de groenblijvende clematisinfo-icon, want dat is denk ik wel de elegantste oplossing. Ik zie alleen dat we erg moeten letten op winterhardheid, want dat schijnt nogal lastig te zijn. Ook staat de clematis dan tegen de muur en krijgt daarmee alleen in de ochtenduren echt volle zon en staat vanaf een uur of twee in de schaduw. Verder is clematis juist weer een wat langzamere groeier die ook niet echt 'dekkend' groeit, maar daar kan ik nog wel mee leven.

Als iemand mij nog kan verwijzen naar de meest geschikte soort clematis voor deze toepassing, dan zou ik erg geholpen zijn!

vr, 15/05/2009 - 18:35
Marion_N

In de ochtend uren volle zon en in de middag schaduw is voor een clematisinfo-icon een goede plek, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Verder weet ik natuurlijk niet wat voor kleur je in je tuin hebt, maar clematis armandii zou een goede keuze kunnen zijn. Hij heeft lange, donker groene bladeren en bloeit wit in de maanden april-mei. Hij wordt omschreven als snel groeiend, licht geurend en wintergroen.

Succes,

Groet,
Marion_N

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag