kappen boom buren

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 10/07/2006 - 21:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

kappen boom buren

Onze buurvrouw heeft een hele oude naaldboom van zo'n 15 meter in de tuin. Helaas groeit hij voor de helft boven onze tuin. Buiten het feit dat we hem best mooi vinden hebben wij alle hinder zoals dennenappels (pijnlijk als ze in de kindervoetjes snijden en slecht voor de maaimachine), dennennaalden en de tekenbeten.
Onlangs kochten wij een stenen (terrazzo) picknicktafel omdat dat makkelijk en duurzaam is. Nu zit de set helemaal onder het hars, net als onze kleren voor we het ontdekten. Ik krijg het er met geen mogelijkheid vanaf en de set is pas een maand oud!
Wij willen graag de overhangende takken (laten) kappen. De buurvrouw huurt het huis naast ons en ziet kappen niet zitten want dan gaat volgens haar de hele boom dood. We hebben de huisbaas nog niet gesproken maar hem kennende zal hij er niets aan doen omdat dat geld kost.
Wat kunnen wij doen? Mogen wij het overhangende (laten) kappen?
Op wie z'n kosten? Kunnen wij de huisbaas dwingen iets aan de boom te doen?

Alvast bedankt!

ma, 10/07/2006 - 21:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

geweldig zo'n boom maar de rotzooi....
ook onze buren hadden zo'n boom, als de boom op volgens mij 1 meter van de afscheidingsgrens staat kun je hun verplichten de boom te laten kappen! (mits je er last van hebt)
alle takken die bij jullie in de tuin hangen mag je verwijderen,
in goed overleg met onze buren is de boom toen omgekapt.
wij zijn er dus vanaf!

bij de rijdende rechter is er ook een keer een soortgelijk probleem geweest,misschien kun je daar op het internet nog enige info over vinden!
succes

ma, 10/07/2006 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

heb nog even gekeken voor je op de site van de rijdende rechter,
als je klikt op buren geschillen kom je een aantal "bomen kwestie's" tegen waar je behalve de uitzending ook het vonnis kunt lezen dus wie weet wat je nog aan advies kunt vinden!

do, 13/07/2006 - 00:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

kijk eens op de site van de bomenstichting: https://tinyurl.com/y34jmpmq

do, 13/07/2006 - 01:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Over het schoonmaken van de tafel. Je kunt misschien proberen om met gootsteenontstopper (Natriumhydroxide) de rommel te verwijden. Los het witte poeder of korrel op in zo min mogelijk water en gooi dit over de tafel. Denk eraan dat dit een bijtende stof is, dus draag handschoenen. Bovendien zou je tafel aangetast kunnen worden, maar voor steen is gootsteenontstopper geen probleem. Succes

za, 15/07/2006 - 01:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn buren hebben een monumentale esdoorn die half over de erfgrens heen hangt en voor heel veel troep zorgt; bloesem- en luizenplak, mieren, veel bladafval en de vleugeltjes straks en bovendien zon wegneemt...MAAR: kappen, daar hebben wij nooit aan gedacht hoor! Je zou iets in goed overleg kunnen doen. De eigenaar van de boom een vriendelijke brief sturen, krijg je geen reactie dan aanmanen met termijnstelling (aangetekend) en indien er weer geen reactie volgt, dan zelf op de ladder gaan staan. Wel zul je de boom esthetisch moeten rondsnoeien en niet verminken waardoor de boom sterft.

Staat de boom 2 meter van de erfgrens?
Is het een monument? (je hebt het over een heel oude boom). Dan is kapvergunning verplicht!
Stond de boom er al voordat je er kwam wonen?

Ik zou de terrazzoset verplaatsen of inruilen voor een plastic geval, maar omdat jij zonodig zo'n tafel wil, is het willen rooien van een boom wel een erg drastische oplossing!

Zie Burgerlijk Wetboek 5, Titel 4 of kijk op de stite van de Bomenstichting, daar staat ook alles onder veelgestelde vragen!

ma, 17/07/2006 - 12:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

"Indien bij u al een boom minder dan 2 meter vanaf de gemeenschappelijke perceelsgrens geplant staat kunnen uw buren u verplichten tot rooien. Doet u dit niet, kunnen ze zelf overgaan tot rooien. Zij moeten dat dan altijd schriftelijk mededelen.

U kunt rooien voorkomen :

als kunt bewijzen dat de boom ouder is dan 20 jaar. Er is dan sprake van een "erfdienstbaarheid door verjaring". De verjaringstermijn is in principe twintig jaar vanaf het planten van de boom. Daarbij is het niet van belang of het nog steeds om dezelfde buren gaat. In uitzonderlijke gevallen kan de verjaringstermijn tien of dertig jaar zijn, met name als er afspraken op papier zijn gezet. ;
als u een, bij de koop verkregen, schriftelijke overeenkomst met de buren hebt, waarin zij toestemming verlenen;
als u kunt bewijzen dat de grond van u en de buren vroeger aan dezelfde eigenaar toebehoorden.

De eigenaar is ondanks het verwijderingsrecht verplicht voor de boom een kapvergunning aan te vragen bij de gemeente. De gemeente kan deze kapvergunning weigeren.

Wanneer beplanting van uw buren over de perceelgrens hangt mag u de overhangende takken wegsnijden. Ook dit moet u eerst schriftelijk mededelen. Let wel: begin pas met snoeien wanneer u de buurman een redelijke termijn (bijvoorbeeld zes weken) gegund heeft om de snoei uit te voeren. Zonder overleg overhangende takken verwijderen, is dus niet toegestaan. Voor wortelkap behoeft u de buurman niet vooraf schriftelijk aan te manen, al is het natuurlijk wel zorgvuldiger.

Het volgende dient u wel in acht te nemen.

Snoeirecht betekent niet dat alle takken die overhangen tot de erfgrens kunnen worden teruggesnoeid. De buurman moet zijn snoeirecht in redelijkheid gebruiken. Het snoeirecht is bedoeld om enkele takken of wortels te verwijderen, dus niet om zo rigoureus te snoeien dat het voortbestaan van de boom in gevaar komt. Een halvering van kroon of wortelstelsel kan het leven van een boom bedreigen en dit zal als misbruik van (snoei)recht worden aangemerkt. Bovendien zal dan sprake zijn van strafbaar handelen, omdat rigoureus snoeien gezien wordt als vellen zonder kapvergunning
Het voornoemde snoeirecht geldt alleen voor overhangende takken en niet voor het in hoogte terugnemen van een boom. Er geldt in de meeste gevallen geen maximale hoogte voor bomen.
In sommige gevallen vervalt het snoeirecht van uw buurman. Bij bomen die meer dan twintig jaar geleden geplant zijn, kan sprake zijn van een "erfdienstbaarheid tot het mogen hebben en houden van de overhangende takken aldaar".
Indien de overhangende takken deel uitmaken van openbaar groen, dient de groendienst van de gemeente te worden ingeschakeld. Deze beoordeelt of er feitelijk sprake is van overlast en snoeien noodzakelijk is."

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag