leylandii als solitair.

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 03/03/2010 - 19:15
nieuw

leylandii als solitair.

Hallo, morgen worden bij ons 4 dode naaldbomen gekapt. Het zijn hele grote met dikke dikke stammen. De stammen met de bijbehorende wortels zullen in de grond blijven zitten. De bomen staan tegen de erfgrens aan met de openbare weg. Om zo snel mogelijk weer een beetje beschut te zitten dacht ik aan coniferen, los van elkaar te plaatsen op een speelse manier. (een haag is niet mogelijk door al de wortels van de dode bomen. Wie weet hoelang het duurt met leylandii's voordat ze een hoogte van zo'n twee meter hebben? En wat is dan ongeveer de omvang?

wo, 03/03/2010 - 19:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik vind dat een goed idee. Misschien dat grond en vochtigheid ook een rol spelen, maar bij mij en de Betuwe groeiden de Leylandii's meer dan een meter per jaar en hebben wij ze uit angst voor het huis bij storm, toen ze zo'n negen meter hoog waren, moeten weghalen. Op wat grotere plantafstanden is, waar dit kan, het gezicht op de bomen ook veel mooier dan een haag. De omvang gaat samen met de hoogte en bij twee meter is dat ongeveer 50 a 60 cm en geplant op deze afstand is het dan nog vrij open, maar dat groeit toch vrij snel dicht. Ik zou er ook niets aan snoeien en elke boom zijn eigen vorm laten behouden. Prachtig kan dat zijn, daar kan een geknipte haag niet tegenop.
Succes,
Frans.

do, 04/03/2010 - 11:35
nieuw

bedankt voor dit aardige antwoord. Toevallig is de plaatselijke houtboer nu aan het zagen. Ik heb tien leylandii's gekocht en kijk hoe ver we daar mee komen. het is toch gauw een omtrek van zo',100 vierkante meter dat er weer eventjes bijkomt. dus we zullen nog wel meer nodig hebben, maar eerst eens kijken waar we nog kunnen graven. Het huis staat ver genoeg, dus de hoogte speelt geen rol. Het is natuurlijk zonde van de bomen die zijn door de warme zomer in 2003 zwaar getroffen, wij woonden hier toen nog niet.
marijke

di, 09/03/2010 - 10:26
Hendrik Jan

Ik zou dat ten zeerste afraden Leylandii's te planten als solitaire bomen, een Leylandii is daar niet voor gekweekt, het ziet er gewoon onnatuurlijk uit. Een Leylandii wordt na 10 jaar al zo'n 10 meter hoog, ze moeten dan vaak met behulp van hoogwerkers worden verwijderd, ze zijn echt gekweekt als haagplant en hebben ongesnoeid geen mooie structuur.

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag