massale ziekte en afsterven van knotpopulieren

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 19/07/2006 - 23:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

massale ziekte en afsterven van knotpopulieren

Dag iedereen,

het is mij opgevallen dat er dit jaar enorm veel knotpopulieren overleden zijn. Met knotpopulieren bedoel ik populieren die op de manier zijn gesnoeid als een knotwilg of knotes. Het zijn geen canadese populieren maar de inheemse soorten.

Het gebeurt altijd op dezelfde manier: een populier wordt van zn dikke of minder dikke takken ontdaan en gesnoeid (zoals men dus met wilgen doet). Het eerste jaar groeien de nieuwe takjes in overvloed. Het eerste jaar is dus nooit een probleem. Maar vooral het tweede en het derde jaar zijn uitermate kwetsbaar. Het begint meteen in het voorjaar; in plaats dat de bladeren in de kortste keren de kruin volledig bekleden met bladeren, komen de bladeren precies niet volledig uit en op een gegeven moment sterven de bladeren af zodat enkel de enorme stam met n kale kruin van jonge takjes blijft staan.

Het vreemde aan de hele zaak is dat aan die bomen het jaar voordien niets te zien was: het waren gewoon kerngezonde bomem, met nog gezonde stammen.
Zo weet ik van een populierenrij met dertien stuks waar er nu twaalf van zijn overleden en één nog groeit, terwijl ze vorig jaar allen prachtig groeiden. Twintig jaar geleden is het mij, als klein kind, voor het eerst opgevallen: de grote rij met populieren en één wilg op onze boerderij werden gesnoeid van hun enorme takken. Het jaar nadien kwamen overal weelderig prachtige nieuwe takjes aan. Maar in het tweede en derde jaar zijn alle populieren dus overleden en enkel de wilg bleef leven (en leeft nu nog in volle kracht en gezondheid.)

Dit is een fenomeen die mij al jaren opvalt, maar ik heb de indruk dat het de laatste 10-15 jaren veel is verbeterd maar dat er dit jaar n serieuze terugval is gebeurd. (Ofwel is het dat ik er nu meer op let.)

(Ik ben ook van indruk dat het meer gebeurt bij populieren die laatst of voorlaatst gesnoeid zijn geweest van héél grote en dikke takken. (Het ideale is wilgen en populieren om de 7 a 8 jaren te snoeien zo.))

Is iemand dit fenomeen ook opgevallen. Kan iemand hier wat verheldering brengen? (Want ik vraag mij nu echt af wat de oorzaak hiervan is. (En of er wat aan gedaan kan worden.))

HARTELIJK DANK!

Sebastiaan.

do, 20/07/2006 - 14:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

De populier heeft de zelfde eigenschap als de berk
niet snoeien in de lente
dan bloed ie dood.

als je een populier knot(al zou ikn iet weten waarom,
beschadig je (net als bij alle andere snoiemthoden) de boom.

de boom is dus vrij zwak
ik weet nie twanneer de boom is gesnoeit maar ik denk dat als ie voor de laatste vorst is gesnoeit dat de boom kan hebben genekt,
vooral omdat de vorst dit jaar lang doorzette

do, 20/07/2006 - 17:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een populier is geen boom om te knotten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de wilg, plataan en linde. Dat een populier opnieuw gaat uitlopen is een soort van wanhoopsdaad omdat hij zijn leven nog lang niet moe was. Waarom de geknotte populieren uiteindelijk toch het loodje leggen (i.t.t. bijv. een wilg) weet ik niet.
Maar waarom zou je populier gaan knotten? Snoeien kan toch ook? En als de boom echt veel te groot is dan moet hij gekapt worden en er een andere boom voor worden teruggeplant.

Gegroet, de tuinprins

do, 20/07/2006 - 22:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Met knotpopulieren bedoel ik dus populieren die van in het begin geknot worden zoals men het bij een wilg doet. Dus niet de boom héél hoog laten worden en dan ineens knotten. Hier in Vlaanderen staan misschien zelfs meer knotpopulieren dan knotwilgen. Ook bv eiken en essen worden geknot, maar veel minder.

Dus bij die populieren die ik bedoel is het knotten helemaal geen probleem op zich; het eerste jaar komen de nieuwe takjes weelderig terug. Het is pas in het tweede of in het derde jaar dat het fenomeen zich voordoet dat de boom sterft. Als de populier werkelijk last zou hebben van te knotten zou ze gewoon niet meer uitlopen.

Groetjes Seba.

vr, 21/07/2006 - 00:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het knotten van populieren wordt volgens mij niet veel gedaan in Nederland. Ik kan me in ieder geval geen voorbeelden voor de geest halen van populieren die als doelbewust geknot exemplaar door het leven gaan. (Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ze in Nederland niet bestaan).

Gegroet, de tuinprins

di, 01/08/2006 - 15:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Populieren kunnen wel geknot worden maar dat dient dan van jongs af aan te gebeuren.
Wanneer de boom (te) groot is en dan geknot wordt, is er geen evenwicht meer tussen wortels en bladeren. In eerste instantie loopt de boom wel uit, door zijn energiereserve, maar omdat er geen verhouding meer is tussen bladmassa en wortels sterven de wortels af omdat ze geen functie meer hebben. Deze sterfte is dan zo enom dat de boom het uiteindelijk niet overleefd mede doordat een populier niet zoveel energie reserves heeft.
populieren bloeden overigens niet.
Met vriendelijke groet Martin van Staalduinen
WWW.MARTINVANSTAALDUINENBOOMVERZORGING.NL

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag