Perzische slaapboom/ Albizia julibrissin

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 19/03/2010 - 18:08
sp13

Perzische slaapboom/ Albizia julibrissin

Goedemiddag

Volgens mij kwam ik hier op het forum laatst een bericht tegen over de Perzische slaapboom. Omdat alleen de naam mij al aansprak, ben ik via Google gaan zoeken naar afbeeldingen. Wat blijkt, ik ben 'verliefd'. Wat een prachtige boom en wat zou ik deze graag in mijn tuin zien schitteren!Ik vind de boom met groen blad het mooiste,( ik zag dat er ook een variant met roodbruin blad is.)

Nu is mijn 1e vraag: Wat is wijsheid, kan ik voor een goed exemplaar gewoon naar een tuincentrum als Intratuin of doe ik er verstandiger aan deze boom elders te kopen, bij een kwekerij?

2e vraag en sub-vragen: Heeft iemand ervaring met deze boom? Ik begrijp dat deze boom een beschutte, warme en zonnige plaats vereist. Mijn achtertuin ligt op het Oosten en er is voldoende zon de hele dag.Hoeveel ruimte heeft deze boom nodig, is het een snelle groeier of juist niet? Is het beter deze eerst in een kuip te zetten ipv direct in de volle grond? Indien deze direct in volle grond kan, welke tijd van het jaar is daar het meest geschikt voor.

Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

ALvast mijn dank!

vr, 19/03/2010 - 21:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Albizia is op veel tuincentra te koop.
Het is geen heel snelle groeier. De boomvorm is enigzins parasolvormig.
Zelf heb ik er 1 in pot, maar in de volle grond gaat ook uitstekend.

vr, 19/03/2010 - 22:12
halley

Als je in de buurt van Belgisch Limburg woont mag je bij mij zo een jonger exemplaar komen halen, ik heb er ongeveer 3 jaar geleden gezaaid en die zijn inmiddels zo'n 60 tot 80cm hoog.
Zelf heb ik enkele jaren terug (2005)een exemplaar gekocht in Zuid-Frankrijk deze was toen ongeveer 70cm groot en is inmiddels een mooie boom geworden van zo'n 2mtr, hij staat op een mooie plaats in de volle zon iets beschut tegen de wind. En ja het is inderdaad een prachtige boom.
Grt Jokie

De foto dateert van zomer 2007

Perzische slaapboom/ Albizia julibrissin
vr, 19/03/2010 - 23:43
tuinprins

Hoogte van de slaapboom: tussen de 3 en 5 meter.

Breedte van de slaapboom: tussen de 3 en 5 meter.

Beste planttijd: april/mei. Als je in deze periode plant heeft de slaapboom voldoende tijd om voor de winter goed vast te wortelen.

De slaapboom is meer winterhard dan men vroeger aannam. Planten in potten zijn echter gevoeliger voor vorst omdat in de winter de kluit dan in zijn totaliteit kan bevriezen. Planten in potten moeten 's winters naar binnen of op een beschutte plaats worden gezet.

De slaapboom is een rustige groeier. Wil je al snel van de bloei kunnen genieten dan is aanschaf van een groter exemplaar raadzaam.

Gegroet, de tuinprins

za, 20/03/2010 - 11:17
sp13

Bedankt voor jullie reacties, Greenconnection, Halley en Tuinprins!

Greenconnection, ik denk er aan een groter exemplaar te kopen en deze in de grond te zetten. Het parasolvormige spreekt mij aan. Ik had een Rhusinfo-icon (schrijf ik dit goed) in de tuin staan. Deze gaf zoveel worteluitlopers, dat het gewoon niet meer leuk was, dus álles hebben we eruit gehaald en nu vind ik de Albizia een prachtige vervanger!

Halley, Jammer zeg, wij wonen in Noord-Holland,dus ik zal toch een exemplaar bij een tuincentrum/kweker moeten kopen. Bedankt voor je informatie!

Tuinprins dank je voor je uitgebreide informatie, daar kom ik zeker een heel eind mee. Ik ga volgend weekend op zoek naar een mooi exemplaar en zal een grotere zoeken, zodat ik inderdaad al gauw van de bloei kan genieten!

Onderwerp gesloten
Stel een tuinvraag