Snoeien Esdoorn

25 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 27/05/2006 - 18:29
Roos803

Snoeien Esdoorn

Beste mensen,

Ik beheer een Esdoorn. Hij is zeker 8 meter hoog als het niet meer is. Hij staat ivm stadstuinen binnen 50 cm van de scheidslijn en is idd hoger dan de erfscheidingsmuur.
Vorig jaar bestond hij uit twee 'beuken', maar ik heb er een van laten weghalen, omdat deze op mijn schuur begon te zakken. De boom is dus in mei 2005 gehalveerd. Hij is gesnoeid door deskundige snoeiers die mij hebben geadviseerd dit komend jaar (2006) even niets aan de boom te doen, zodat hij kan 'bij komen' en volgend jaar weer snoeien. Op zich mogen ze dan best naar de hoogte van de boom kijken, vind ik. De top mag er dan wel uit.

Nu heb ik erg opdringerige buren die willen dat de boom nog verder word teruggesnoeid, omdat zij er hinder van ondervinden. (Licht, bladeren, bloesem en plak). (Ik moet zeggen het halveren heeft hem al enorm uitgedund, echt sprake van een forse boom is er op dit moment niet meer en ik vind ook dat hij moet 'bijtrekken', maargoed ik ben een leek en bekijk het natuurlijk alleen esthetisch.) De boom is minimaal 20 jaar oud. Vordering tot rooiing is dus gelukkig verjaard. Wel hangen er wat takken over hun helft, maar niet extreem. Zij dreigen nu met termijnstelling om de boom eigenhandig aan te pakken als ik het niet zelf nogmaals doe.
Ik ben dan een beetje bang voor het welzijn van de boom, want hij heeft er best een tik van gehad.

Als zij snoeien mogen ze toch alleen met behoud van esthetiek en zonder de boom te beschadigen de takken over hun 'erf' bijwerken? Het is niet zo dat ik de boom maar uit toom laat groeien, want volgend jaar wil ik de boom wederom door dezelfde snoeiers weer bij laten werken, maar niet eerder. De top mag er wat mij betreft dan flink uit.

Ik heb dit de buren in repliek tot hun brief met dreigenden toon duidelijk uitgelegd en dat het snoeien binnen deze 'voorwaarden' hen niet de zonwinst op gaat leveren die zij wensen. Wat ook echt niet zo is, want het zit hem meer in de hoogte van de boom dan in de breedte. Overigens zal ook volgend jaar snoeien hen vrees ik niet tevreden gaan stellen, omdat als zij hun zin krijgen en de zon hooguit een paar uur per dag meer in hun toch al hoog ommuurde plaatsje schijnt, er alleen nog maar een stompje zal overblijven van de boom (zowel in hoogte als in breedte). (Hoezo esthetisch?). Het lijken wel rupsjes nooitgenoeg. Alleen zal het mijn boom aantasten, iig in esthetiek, en wellicht ook in welzijn. Alleen om alle juridische rompslomp voor te zijn, waarvan ik niet hoop dat het zo ver komt, heb ik de volgende vragen:

-Er is toch sprake van verjaringsrecht van het vorderen van rooiing na 20 jaar? Er is dan toch erfdienstbaarheid ontstaan, waardoor men de boom moet dulden?
-Kunnen nog meer mensen met groene vingers mij bevestigend aangeven dat het niet goed is voor de boom na zo'n fikse snoeibeurt om hem dan maar het eerstvolgende jaar, omdat de buren ontevreden zijn weer aan te pakken?
-Handel ik nu correct en is mijn redenering correct over bijsnoeien en erfscheiding, rechten en plichten?

Graag hoor ik wat ervaringen.

za, 27/05/2006 - 23:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ga eens naar een bureau voor rechtshulp, voor een vrijblijvend advies.
Bij een boom moet je niet de top eruit halen, hij wordt dan lelijk.

zo, 28/05/2006 - 02:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zie de website van de bomenstichting

Mvg Martin Vlot
www.bomenonderhoud.nl

zo, 28/05/2006 - 12:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank, ik wilde al naar bureau voor rechtshulp gaan, maar de regelgeving vind ik persoonlijk nogal dubbelsprekend. De website van de Bomenstichting ken ik al en ook het boekje 'Bomen met je buren'. De hoogte van de boom moet wel ingeperkt, anders kan ie om gaan waaien. Ik laat dit uiteraard doen door deskundige snoeiers.
Ik hoop wat adviezen te krijgen en tips waar ik echt wat aan heb. Sorry.

zo, 28/05/2006 - 12:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik bedoel dus m.n. ten aanzien van het welzijn van de boom. Of hij wel zo vaak flink gesnoeid mag worden. Bijv. daar heb ik meer aan.

zo, 28/05/2006 - 13:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Roos803,

Ik studeer Nederlands recht en misschien kan ik je helpen in het beantwoorden van een paar vragen.

Plant-afstanden tussen buren:

Het veldwetboek van 7 oktober 1886 (B.S. 14 oktober 1886) bepaalt in artikel 35 en 35 bis:

- struiken en hagen moeten ten minste op 0,5 meter van de scheidingsgrens staan,
- bomen moeten ten minste op 2 meter van de scheidingsgrens staan,

Uitzonderingen hierop zijn :

- indien de buren zelf overeenkomen (het best schriftelijk) de aanplanting dichter bij de grens of op de grens toe te laten,
- leifruitbomen langsheen een scheidingsmuur (veldwetboek artikel 35, 2e lid),
- dode haag (afsluiting) mag tot op de uiterste grens van de eigendom worden geplaatst. Soms heb je hiervoor een bouwvergunning nodig (zie rubriek 3.10).

Als de boom ouder is dan 30jaar:

Het B.W. van 21 maart 1804, artikel 2262 (B.S.03/09/1807) bepaalt: dat de boom na dertig jaar wettelijk is verjaard, dus hij mag blijven staan op minder dan twee meter van de scheidingsgrens.

Overhangende takken en vruchten:

Het veldwetboek van 7 oktober 1886, art. 37 (B.S. 14 oktober 1886) bepaalt:
- als buur moet je geen overhangende takken van je buurman aanvaar-den. Verwijder ze niet zelf want enkel de eigenaar mag ze verwijde-ren.
- je buurman is verplicht op jouw verzoek je toegang te geven tot zijn grondstuk om snoeiwerken aan je eigen bomen uit te voeren (veldwet-boek art. 31 ladderrecht). Als je schade aanricht, moet je dit natuurlijk vergoeden of herstellen.
- je mag van overhangende takken geen vruchten plukken, je bent evenwel eigenaar van vruchten die vanzelf op je eigendom terechtko-men.

Hopelijk heb je nu een beter beeld over je rechten en plichten.

Mvg,

Brandgans

zo, 28/05/2006 - 16:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Brandgans

Ik weet niet wanneer je met je studie begonnen bent maar inmiddels is het nieuw BW van toepassing in Nederland

Buren mogen actie vorderen tegen overghangende takken en doorgeschoten wortels - ook als de boom 2 meter of meer uit de erfgrens staat.

ma, 29/05/2006 - 01:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank voor de moeite, maar regel en wetgeving (afstanden, erfscheiding e.d.) ken ik grotendeels al. Buren mogen snoeien na aanmaning, maar dan wel met respect voor het welzijn en esthetiek voor de boom. Verjaring van vordering van rooiing is overigens na 20 jaar. Het wordt verder eigenlijk overal afgeraden om maar zelfstandig als buur in de boom van de andere buur te gaan hakken, dus zonder overleg. Daar komt altijd gedoe van. Beter is om dan maar een gulden middenweg te bewandelen.

Ik wil nu alleen nog maar erg graag reacties of het wel gezond is voor mijn vorig jaar gehalveerde Esdoorn om nu ook nog maar eens flink in te gaan snoeien. Dan kan ik nl. een bemiddelend snoeiadvies overwegen. Maar ik wil weten of dat dit jaar al verstandig is voor de boom, of hij dat makkelijk kan hebben of beter niet. Misschien weet iemand dat hier.

ma, 29/05/2006 - 12:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als de deskundige snoeiers hebben aangerade de boom een jaartje de tijd te geven om te herstellen lijkt mij dat raadzaam.

Overigens is het toppen van een boom een vreselijk lelijke ingreep. Als je het hebt over esthetiek is dat wat mij betreft een onbegaanbare weg.

Deskundig uitdunnen zou een plan kunnen zijn maar ook dat zal over enkele jaren gespreid moeten gebeuren

ma, 29/05/2006 - 12:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

PS

Ik ken de situatie met de buren niet, maar het kan wel eens zijn dat het het uiteindelijk helemaal niet om de boom gaat, maar dat ze eigenlijke ergens anders mee zitten.

ma, 29/05/2006 - 19:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank Willem, daar heb ik wel wat aan. Ik kan dat weer meenemen als wegend belang.
Ik denk dat deze buren perse hun gelijk willen halen. Zij willen al is het maar voor een paar uurtjes bakken in hun tuin ten koste van de boom (dat maakt hen niets uit) en kunnen tegengas niet hebben . Om de boom geven zij dus idd niets. Het gaat hen dus wel echt om de boom, maar ik vrees dat snoeien met behoud van welzijn en esthetiek van de boom hen niet tevreden zal stemmen, want dat levert hen geen tot nauwelijks meer zonwinst op gezien de achtertuinensituatie. Verder heb ik niets met hen. Ze zijn in het najaar van 2004 hier komen wonen.
Ze zullen als ze nu weer niet gehoord worden er ongetwijfeld een advocaat bij gaan halen. We zien wel hoe e.e.a. verder gaat.

di, 30/05/2006 - 00:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als de boom al minstens 20 jaar oud is, hebben ze het huis ook gekocht in de wetenschap dat er een grote boom gedeeltelijk in hun achtertuin zit.

di, 30/05/2006 - 11:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Roos,

Nog een aardig foldertje gevonden van de gemeente binnenmaas, met daarin heel beknopt een aantal juridische aspecten....

- Ook het recht op vorderen van verwijdering van overhangende takken blijkt na 20 jaar te verjaren.

Overigens jammer dat het zo stroef loopt.

http://www.binnenmaas.nl/prod/binnenmaas/roccade/binnenmaas.nsf/0/630f1916bf0131d7c1256b590055cac4/$FILE/Folder%20beter%20een%20goede%20buur.doc

di, 30/05/2006 - 16:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo roos,

ik zit zelf ook in de boomverzorging en kan je vertellen dat een boom snoeien na zo een grote ingreep inderdaad niet bevorderend voor de boom is.
er kan (verschil per geval) ook gewoon helemaal niks te zien zijn, maar meestal heeft de boom een herstel periode nodig om bij te komen.
en je moet dan minimaal een jaar (seizoen) wachten met snoeien.
en ik vind inderdaad ook dat toppen de boom heel erg ontsiert en dan zoals jij zei zijn de buren vast nog niet tevreden.

groeten

p.s; veel succes

wo, 31/05/2006 - 17:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt allemaal! Heb jij voor mij iets meer gegevens over die folder, Willem?
Overigens ik heb reactie van de bomenstichting en die zeggen dat mijn verhaal juridisch plausibeler klinkt dan dat van mijn buren.
En met jullie reacties erbij wordt het een nog wat steviger verhaal.
Mijn snoeiers zeiden overigens nog dat het gebruikelijk is dat een boom maar per keer voor 20% mag worden gesnoeid, dat is hun vuistregels. Vaker is dat wel meer in de praktijk zeiden ze ook, omdat dat vaak nodig is, maar beter van niet.
De top uit de boom halen vonden ook zij geen optie en ze zeiden me ook nog dat daarin de zonwinst vaak zat. Dus ik had hoe dan ook een patstelling. Een van beide partijen blijft hierin ontevreden.

Als er voortgang inzit zal ik het hier melden. De termijn is gesteld tot 24 juli. Binnen die tijd hoop ik dat ze repliek hebben op hun brief. Ik heb nu een aantal belangrijke argumenten om mijn belang te staven.
Dank nogmaals.

wo, 31/05/2006 - 17:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry, ik heb het niet goed gelezen een folder van de gemeente Binnenmaas. De computer geeft mij nu de naam Anoniem, terwijl ik Roos803 ben. Ter info.

Ik laat nog wel van mij horen over hoe het verder loopt. Dank nogmaals allen!

wo, 31/05/2006 - 21:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Je kan de link in mijn vorige mail copieren naar de adresregel van de internetexplorer. ALs het goed is kom je dan vanzelf bij die folder

do, 01/06/2006 - 19:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bericht van Roos803 Niet van anoniem...vreemde computer...?

Willem, dank ik heb de tekst gevonden. Het onderschrijft wat ik al had aan info.

De situatie is nu dat er een bemiddelend snoeiadvies zal worden uitgebracht. Ik ga deze boomverzorger eerst even zelf spreken, om te kijken of ik wel met hem in zee wil gaan. Ook wil ik dan dat er pas in 2007 wat wordt gedaan. Dus zien of het een aardig persoon is.

Als de buren hiermee nog blijven zeuren, dan gaan ze maar naar de rechter. Dan zullen we zien hoe deze erover denk. Volgens de bomenstichting heb ik juridisch gezien een aantal belangrijke punten voor.
Maargoed, de een houdt van bomen de ander niet. En de last en lust is subjectief.
Ik laat weten hoe het advies uit is gevallen, maar dat kan even wat weken duren.

zo, 04/06/2006 - 16:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sterkte,

Blijft vervelend dat het op deze manier moet

wo, 07/06/2006 - 14:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Roos,

Ik ben zo'n buurvrouw die 'overlast' ondervindt van een zeker 10 meter hoge monumentale esdoorn van onze aardige buren op leeftijd.

Na eerst alles aan argumenten tot snoei uitgezocht te hebben, wou ik een brief opstellen, maar de buurman was gisteren in de tuin en ik heb hem gesproken. Wij hebben geen avondzon meer door zijn enorme kruin die zeker 1,5 meter over de erfgrens hangt over ons bescheiden plaatsje van 3x3 mtr. Ik vind het geen lelijke boom, het is toch fantastisch om groen te hebben in een binnenstad, maar het is wel een lastige boom met zijn plak en bloesem en vele bladafval in het najaar. Ja, ik veeg en poets me een hernia, maar overlast door troep van een boom is geen juridische grond om te snoeien. De buurman stond gisteren op mijn plaatsje en vond het dit jaar nog niet nodig om de kruin rondom esthetisch te laten snoeien door een erkend boomverzorger, want dit is een taak die je niet zelf kunt uitvoeren. Ik heb ermee ingestemd. Het zijn aardige buren en dat vind ik belangrijk. Volgend jaar zien we wel weer verder. Wel wordt de walnoot die al ons directe zonlicht wegneemt zaterdag as gesnoeid, dat vind ik al heel wat.
Met overlast van bomen zijn er meer dingen dan alleen het eigenbelang. De buurman zal er geld aan moeten uitgeven om dit mooie grote monument te snoeien en dat stuit mij voor dat beetje avondzon/-licht en de troep die de boom geeft nogal tegen de borst. De boom stond er toen ik hier 2 jaar geleden kwam wonen ook al en eerlijk gezegd vond ik dat grote groen prachtig. Er zitten ook allerlei vogeltjes in van vinken tot turkse tortels van staartmezen tot koekoeken enz.

Ik hoop voor jou ook op zo'n inzicht bij jouw buren!

Zie mijn topic:

https://tinyurl.com/y3sr9gq4

Groet, Nootje

wo, 07/06/2006 - 23:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Van Roos803

Dank je wel voor je reactie. Het is fijn dat je ook ziet wat een boom allemaal geeft. Het merendeel van het afval van deze boom valt op mijn eigen plaatsje en nu ik vergevorderd zwanger ben is dat ook niet zo'n pretje, maar ik maal er niet om.

Er komt een bemiddelend snoeiadvies. Ik hoop dat dat de boel nu open gaat leggen en we er voor eens en altijd uitkomen. Ik vind het niet erg om idd geld uit te geven aan deskundig snoeien van de boom. Je reactie klinkt in ieder geval voor mij wel erg bemoedigend. Gelukkig kijk je verder dan eigenbelang en zie je het belang van de natuur.
De bomenstichting noemt niet voor niks haar boekje 'bomen met je buren', want daar gaat het om. Je kunt beter goed overleggen. Anders verpest je meer dan het je oplevert.

do, 08/06/2006 - 02:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sterkte Roos! ;)

Snoeien Esdoorn
di, 13/06/2006 - 17:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Roos, laat je nog even weten wat de uitkomst van het bemiddelend snoeiadvies is als je deze hebt gehad?

De esdoorn is nu bloesemvrij en ik ben blij dat hij niet gesnoeid is, want ik hoef met dit weer even geen avondzon! ;)

di, 13/06/2006 - 18:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Nootje, bericht van Roos...

Wat een prachtige foto! Ja, de bloesems zijn er weer uit.
Ik hoor binnenkort wanneer het advies gaat plaatshebben en hoop natuurlijk dat we dan voor eens en voorlopig (liefst altijd) een oplossing hebben.

Ik zal het laten weten.

Groeten!

vr, 03/11/2006 - 11:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Roos,

Ik lees net jouw bericht en dit bericht zou van mij zelf kunnen zijn. Ik zit met hetzelfde probleem.

Ik heb ook een esdoorn van ca. 30 jaar. Een aantal jaren geleden hebben we de boom dusdanig laten snoeien omdat dit gewoon nodig was en om mijn toenmalige buren tevreden te stellen. De meeste takken die boven hun oprit hingen zijn toen weggehaald. Ik woon er nu inmiddels 10 jaar en heb geen overlast meer gehoord. Nu heb ik sinds 6 maanden nieuwe buren en ja, je raad het al zij wassen iedere week braaf de auto maar ze worden gek van de overlast van de boom. Zij eisen nu binnen 6 weken dat wij alle overhangende takken weghalen wat betekent dat de boom qua uiterlijk helemaal niet meer in vorm is anders gaan ze juridische stappen overwegen. ( zijn mensen die hoe dan ook hun zin willen hebben)
Weet jij inmiddels of het is toegestaan te eisen om overhangende takken( ca. 1/3 van de boom) weg te laten halen? Ik heb ook iets gelezen dat overmatige snoeiplicht ook verjaard na 20 jaar. Weet jij hier iets meer van?
Ik hoor graag je reactie.

Onderwerp gesloten